Domowe syropy dla dzieci

Syrop z czosnku

  • 3 ząbki czosnku
  • cytryna
  • łyżka miodu

Czosnek obieramy i drobno siekamy lub przeciskamy przez praskę.  Z cytryny wyciskamy sok. Mieszamy ze sobą czosnek, miód i i sok z cytryny. Syrop można podać dziecku powyżej drugiego roku życia ( z uwagi na zawartość czosnku) dwa razy dziennie po łyżeczce. Czosnkowa mikstura wspomoże leczenie przeziębienia, udrożni zatkany nos i ułatwi oddychanie.

Syrop z selera

  • 1 seler
  • 4 łyżeczki miodu

Seler myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy miód i odstawiamy na kilka godzin. Gdy pojawi się sok, odcedzamy go i przelewamy do butelki. Syrop z selera można podać już rocznemu dziecku  dwa razy dziennie po łyżeczce. Taka mikstura wspomoże leczenie kaszlu i dostarczy organizmowi cennych witamin: A,B, C, E a także wapń i żelazo.

Syrop z kopru włoskiego

  • 1 łyżka suszonych nasion kopru włoskiego
  • 1/2 l wody
  • 3 łyżki miodu

Koper zalewamy wodą, dodajemy miód i gotujemy 20 minut. Następnie chłodzimy, odcedzamy i przelewamy do butelki. Syrop podajemy trzy razy dziennie po łyżeczce dziecku powyżej roku. Syrop pomoże nie tylko na kaszel, ale także przy wzdętym brzuszku i pobudzi pracę jelit.

Syrop z siemienia lnianego

  • 4 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 1 litr wody
  • 4 łyżeczki miodu

Siemię zalewamy wodą, dodajemy miód i gotujemy 15 minut. Chłodzimy , przecedzamy i przelewamy do butelki. Syrop pomoże na kaszel, kłopoty z żołądkiem, a także dostarczy cennych składników: witaminy B i E, oraz wapń i żelazo. Przygotowaną miksturę można podawać dwa razy dziennie po łyżeczce dzieciom, które skończyły pierwszy rok życia.

Zrobienie syropu w domu nie jest pracochłonne, a przy tym zachęca malca do wypicia, gdy zaangażujemy go do pomocy przy przygotowaniu. Oczywiście pamiętać należy, że żaden domowy syrop nie zastąpi leków przepisanych przez lekarza, może jedynie wspomóc leczenie.

Wioleta 30-letnia mama trzyletniego Wojtusia. Absolwentka studiów pedagogicznych. Z zamiłowaniem pochłania wszelką wiedzę na temat wychowywania dzieci, gotowania oraz dziedzin kosmetyki. Zagorzała zwolenniczka karmienia piersią i jak najczęstszego chwalenia dzieci. Wyznaje zasadę: "Słuchaj dobrych rad, ale postępuj zgodnie z matczynym instynktem".

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Paskuda Paskuda

    Z tym syropem z cebuli to ja radzę uważać – co za dużo to nie zdrowo. Cebula spożywana w nadmiarze bardzo osłabia funkcjonowanie wątroby.
    Polecam za to sok lub syrop z dzikiej róży lub czarnej porzeczki :)

  2. xxx xxx

    Super przepisy. Będę mieszać! :)

  3. multisupermama.blogspot.com multisupermama.blogspot.com

    Swietne przepisy!
    My też propagujemy naturalne leki.
    Pozwolisz ze udostępnimy na naszej str na fb? :)
    Pozdrawiamy!

    • Wioleta Wioleta

      Bardzo dziękuję i pozdrawiam również;)

  4. krola krola

    Syrop z cebuli to niezawodny klasyk.

  5. córka pszczelarza córka pszczelarza

    przepisy świetne, ale miodu nie wolno gotować, bo traci wszystkie właściwości! Miód dodajemy tylko do letniego.

  6. Piotr Piotr

    Fajne przepisy, jednak zmodyfikuję i zrobię napary , a dopiero po ostygnięciu dodam miód.
    Gotowanie miodu to nie za dobre rozwiązanie.
    Tak czy inaczej, fajne przepisy ;)
    Dziękuję

  7. el_padre el_padre

    Ja nie wierze w cebulę czy inne tego typu magiczne wyciągi no dla mnie to po prostu nie działa a mój synek nie przyjmuje smaku cebuli. Dlatego bylismy skazani na leki z apteki a jak wiemy można tam trafić na specyfiki z żółcienią pomarańczową. Dopiero chyba niedawno pojawił się syrop bez tego gó***. Kupujemy fenspogal w aptece i powiem szczerze działa naprawdę działa. Nawet 3latki moga go brać i jest bez recepty :) ja polecam szczególnie jak ktoś nie lubi smaku cebuli;)

  8. nimfetamina nimfetamina

    To chyba jedyna metoda by uniknąć wszechobecnej żółcieni pomarańczowe. Wiecie jak bardzo jest to trujące? E 110 jest rakotwórcze!! Są kraje w których już dawno tego zakazali. Czytajmy etykiety a póki się da korzystajmy z naturalnych składników. Trzeba unikać żółcieni i mówić o tym jak jest to trujące wszystkim wokół!!

  9. Anittta Anittta

    moja babcia robiła przepyszny syrop z buraka. Do dziś pamiętam jego smak. Czy był skuteczny? Z tego co pamiętam średnio, ale za to wspomnienia zostały :) Ja swoim maluchom podaję fenspogal i czasami kupuje naturalne ziołowe cukierki do ssania.

  10. Amellia Amellia

    Czarny bez – pamiętam jak dziś jak babcia gotowała soki w ogromnych garach. Działał, na przeziębienia świetny. Ja nie robię, nie mam czasu niestety ale jak coś daję dzieciom to staram się żeby był w składzie wyciąg z czarnego bzu.

  11. Klaudia Klaudia

    Syrop z cebuli to coś co kojarzy mi się z dzieciństwem i zimą ;) Zawsze gdy miałam kaszel babcia brała się za krojenie cebuli i robiła ten syrop.

  12. Asia Asia

    Mój synek po syropie z cebuli strasznie wymiotuje więc u nas takie sposoby odpadają. Długo szukałam odpowiedniego leku ale jak czytałam większość ulotek i widziałam do mają w składzie to aż oczy bolały od czytania. Co do tych przepisów muszę wypróbować kiedyś ten z malin.

  13. mms mms

    Ja do syropu z cebuli dodaję jeszcze dwa ząbki czosnku i i starty korzeń imbiru ok dwóch łyżek

Zobacz również