Domowe syropy dla dzieci

Gdy zaczyna się przeziębienie czy inne dolegliwości u dziecka, często sięgamy po syropy. Niejednokrotnie nie zdajemy sobie sprawy co zawierają i czy są w pełni bezpieczne dla dziecka.

Natomiast syropy zrobione tradycyjną, domową metodą mogą uchronić niejednego malucha przed przeziębieniem czy infekcjami. Do tego mamy pewność, że używamy sprawdzonych i naturalnych składników.
Poniżej kilka propozycji, jak przygotować domowy syrop.

Syrop z cebuli

  • 2 duże cebule
  • kilka łyżek miodu

iStock_000002477525XSmallCebulę obieramy i kroimy w plastry. Układamy w naczyniu na przemian z miodem. Odstawiamy i czekamy, aż puści sok. Następnie odcedzamy i przelewamy do butelki. Syrop można podawać 3 razy dziennie po jednej łyżeczce. Tak przygotowana mikstura z cebuli jest doskonałym wspomagaczem w leczeniu kaszlu, ponieważ ułatwia odkrztuszanie. Cebula zawiera wiele cennych składników jak : kwas foliowy, witaminy ( B1, B2, B6, C, E) oraz pierwiastki: wapń, żelazo, cynk, miedź. Z uwagi na zawartość cebuli, syropu nie powinno się podawać dzieciom poniżej 2 lat.

Syrop z buraka

  • 1 czerwony burak
  • 4 łyżki cukru lub miodu

Buraka obieramy i kroimy w kostkę, następnie zasypujemy cukrem i odstawiamy. Gdy puści sok, przecedzamy i przelewamy do butelki. U mnie w domu ten syrop przygotowywało się trochę inaczej.

Mama zawsze porządnie myła buraka, następnie ścinała wierzchnią warstwę, potem wydrążała środek i wsypywała cukier do powstałej miseczki. Ściętą częścią przykrywała „miseczkę” i stawiała na lekko rozgrzanej płycie kuchennej. Gdy burak puścił sok i ostygł, piliśmy syrop łyżeczką wprost z buraczanego garnuszka. Syrop na bazie buraka pomoże na przeziębienie, kaszel i w chorobach gardła. Burak ma działanie wykrztuśne i posiada dużo kwasu foliowego. Można go podawać już rocznemu dziecku 2 razy dziennie po jednej łyżeczce.

Syrop z malin

  • 1/2 kg malin
  • 1/2 szklanki cukru

Maliny myjemy, osuszamy, przecedzamy przez sito. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Przygotowany syrop można podawać po łyżeczce 2 razy dziennie, dodając do herbaty lub ulubionego deseru. Syrop malinowy może spróbować już roczne dziecko. Maliny mają działanie napotne, doskonale wspomogą leczenie przeziębienia, anginy i gorączki.

Wioleta 30-letnia mama trzyletniego Wojtusia. Absolwentka studiów pedagogicznych. Z zamiłowaniem pochłania wszelką wiedzę na temat wychowywania dzieci, gotowania oraz dziedzin kosmetyki. Zagorzała zwolenniczka karmienia piersią i jak najczęstszego chwalenia dzieci. Wyznaje zasadę: "Słuchaj dobrych rad, ale postępuj zgodnie z matczynym instynktem".

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Paskuda Paskuda

    Z tym syropem z cebuli to ja radzę uważać – co za dużo to nie zdrowo. Cebula spożywana w nadmiarze bardzo osłabia funkcjonowanie wątroby.
    Polecam za to sok lub syrop z dzikiej róży lub czarnej porzeczki :)

  2. xxx xxx

    Super przepisy. Będę mieszać! :)

  3. multisupermama.blogspot.com multisupermama.blogspot.com

    Swietne przepisy!
    My też propagujemy naturalne leki.
    Pozwolisz ze udostępnimy na naszej str na fb? :)
    Pozdrawiamy!

  4. krola krola

    Syrop z cebuli to niezawodny klasyk.

  5. córka pszczelarza córka pszczelarza

    przepisy świetne, ale miodu nie wolno gotować, bo traci wszystkie właściwości! Miód dodajemy tylko do letniego.

  6. Piotr Piotr

    Fajne przepisy, jednak zmodyfikuję i zrobię napary , a dopiero po ostygnięciu dodam miód.
    Gotowanie miodu to nie za dobre rozwiązanie.
    Tak czy inaczej, fajne przepisy ;)
    Dziękuję

  7. el_padre el_padre

    Ja nie wierze w cebulę czy inne tego typu magiczne wyciągi no dla mnie to po prostu nie działa a mój synek nie przyjmuje smaku cebuli. Dlatego bylismy skazani na leki z apteki a jak wiemy można tam trafić na specyfiki z żółcienią pomarańczową. Dopiero chyba niedawno pojawił się syrop bez tego gó***. Kupujemy fenspogal w aptece i powiem szczerze działa naprawdę działa. Nawet 3latki moga go brać i jest bez recepty :) ja polecam szczególnie jak ktoś nie lubi smaku cebuli;)

  8. nimfetamina nimfetamina

    To chyba jedyna metoda by uniknąć wszechobecnej żółcieni pomarańczowe. Wiecie jak bardzo jest to trujące? E 110 jest rakotwórcze!! Są kraje w których już dawno tego zakazali. Czytajmy etykiety a póki się da korzystajmy z naturalnych składników. Trzeba unikać żółcieni i mówić o tym jak jest to trujące wszystkim wokół!!

  9. Anittta Anittta

    moja babcia robiła przepyszny syrop z buraka. Do dziś pamiętam jego smak. Czy był skuteczny? Z tego co pamiętam średnio, ale za to wspomnienia zostały :) Ja swoim maluchom podaję fenspogal i czasami kupuje naturalne ziołowe cukierki do ssania.

  10. Amellia Amellia

    Czarny bez – pamiętam jak dziś jak babcia gotowała soki w ogromnych garach. Działał, na przeziębienia świetny. Ja nie robię, nie mam czasu niestety ale jak coś daję dzieciom to staram się żeby był w składzie wyciąg z czarnego bzu.

  11. Klaudia Klaudia

    Syrop z cebuli to coś co kojarzy mi się z dzieciństwem i zimą ;) Zawsze gdy miałam kaszel babcia brała się za krojenie cebuli i robiła ten syrop.

  12. Asia Asia

    Mój synek po syropie z cebuli strasznie wymiotuje więc u nas takie sposoby odpadają. Długo szukałam odpowiedniego leku ale jak czytałam większość ulotek i widziałam do mają w składzie to aż oczy bolały od czytania. Co do tych przepisów muszę wypróbować kiedyś ten z malin.

  13. mms mms

    Ja do syropu z cebuli dodaję jeszcze dwa ząbki czosnku i i starty korzeń imbiru ok dwóch łyżek

Zobacz również