Często obieramy dzieciom owoce. Bez skórki wydają się nam…bezpieczniejsze. Nie ma problemu, że coś „stanie na żołądku”. Jednak nie warto tego robić. Owoce ze skórką są po prostu zdrowsze.
Skórka na zdrowie
Badania pokazały, że skórka jest najpożywniejszą i najbardziej wartościową częścią owocu. Jej kolor uzależniony jest od promieni słonecznych. Owoce niejako chroniąc się przed słońcem, tworzą warstwę ochronną, czyli właśnie skórkę. Tak, jak ludzie się opalają, tak owoce dojrzewają, produkując przy tym związku fitochemiczne.
To dlatego owoce rosnące przy wierzchołku drzewa są ciemniejsze i smaczniejsze. Wiedzą o tym ptaki, częstując się nimi, wybierając najbardziej dojrzałe i wartościowe owoce.
Czy tylko owoce?
Warto jeść owoce ze skórką – jabłka, gruszki, nektarynki, winogrona. Niektórzy wykorzystują skórkę pomarańczy i cytryny, oczywiście dbając o to, by były to owoce z dobrych źródeł. Kluczowe jest ponadto dokładne umycie i wyszorowanie skórki, którą następnie można wykorzystać w przygotowanych daniach.
Niektórzy jedzą też warzywa ze skórką – pozostawiają skórkę na młodej marchewce, ziemniakach. I to jest jak najbardziej dobry wybór!
Najwięcej witamin
To właśnie pod skórką warzyw i owoców znajduje się najwięcej witamin. Niestety obieranie ich sprawia, że je tracimy.
To pod skórką ziemniaków znajduje się najwięcej witaminy B. Gruszki ze skórką to świetne źródło błonnika i witaminy C. Jabłka tuż pod skórką mają najwięcej witamin A, C, B. Skórka ogórków jest z kolei cennym źródłem antyoksydantów, zapewnia sytość z uwagi na wysoką zawartość błonnika. Z kolei winogrona w skórce mają mnóstwo flawonoidów, a w pestkach wiele mikroelementów – warto je zjadać.
Co jeszcze warto jeść ze skórką? Pomidory – bogate w potas i witaminę C. Można jeść ze skórką także kiwi, jednak uwaga na środki, którymi były pryskane owoce.
O czym jeszcze pamiętać?
Owoce i warzywa należy myć pod bieżąco wodą.
Najlepiej wybierać ekologiczne, lokalne wyroby, ze sprawdzonych źródeł. To bardzo ważne! Choć niestety wiąże się z wyższymi wydatkami i nierzadko wymaga więcej zachodu.
Ze skórką podajemy owoce i warzywa dzieciom dobrze gryzącym, raczej starszym. Choć ostateczna decyzja tu należy do rodzica.
Komentarze