Dlaczego chipsy dla dzieci to nie najlepszy pomysł?

Chipsy są jedną z ulubionych przekąsek dzieci, po którą sięgają nawet kilka razy dziennie. Zarówno w szkole, jak i w domu, maluchy często je podjadają, jednocześnie rezygnując przy tym z wartościowego drugiego śniadania czy podwieczorku. Niestety, regularne spożywanie chipsów jest nie tylko niezdrowe dla organizmu, ale również znacząco zwiększa ryzyko rozwoju niektórych chorób. Dlaczego chipsy nie są więc najlepszym pomysłem na przekąskę dla dzieci?

chipsy dla dzieci

Właściwości odżywcze chipsów

Chipsy to posiekane na plasterki, usmażone ziemniaki, które doprawione są różnymi smakowymi przyprawami. Chociaż ziemniaki same w sobie wykazują wiele cennych właściwości odżywczych, to jednak podawane w takiej formie niewiele mają już wspólnego z oryginalnymi wartościami.

Przede wszystkim większość chipsów produkowana jest z gotowej masy ziemniaczanej lub pulpy, poddanej odpowiedniej obróbce. Aby nadać im pysznego i zachęcającego smaku, dodawane są również rozmaite chemiczne aromaty, polepszacze i konserwanty, mające negatywny wpływ na prawidłową pracę wielu układów. Nie powinno się również zapominać, że chipsy są niezwykle kaloryczne, a w małej 100 g paczce znajduje się ponad 500 kcal. Mimo, iż z pozoru dodają więc energii, zastępują przy tym jeden, dwudaniowy obiad. Jednocześnie tego typu przekąska nie posiada żadnych istotnych witamin lub składników odżywczych. Zawiera wyłącznie około 6 g białka, 49 g węglowodanów, a także 35 g tłuszczy trans. Spożywając chipsy, przyjmujemy głównie puste kalorie, które nie mają żadnego większego znaczenia dla naszego organizmu. 

Dlaczego chipsy są szkodliwe dla dzieci?

Systematyczne podjadanie chipsów przez dzieci może przysporzyć im wielu problemów zdrowotnych. Podczas produkcji chipsów wytwarzana jest bowiem bardzo groźna substancja zwana akrylamidem. Nadmierne przyjmowanie tego związku w dużej mierze zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów oraz powoduje w organizmie stany zapalne.

Ponadto akrylamid zaburza prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, obniża sprawność intelektualną, przyczynia się do zaburzeń koordynacji ruchów i osłabia system immunologiczny. Wyjątkowo groźne dla zdrowia okazują się też zawarte w chipsach tłuszcze trans. Ich działanie opiera się głównie na podnoszeniu złego cholesterolu we krwi. Częste spożywanie chipsów może spowodować rozwój miażdżycy, cukrzycy typu 2 oraz chorób układu sercowo-naczyniowego. W tej smacznej przekąsce znajduje się również wiele sztucznych aromatów i konserwantów, w tym glutaminianu sodu. Regularne spożywanie produktów z tym związkiem stopniowo zwiększa ciśnienie tętnicze, zaburza pracę układu nerwowego oraz powoduje migreny.

Chipsy jedną z przyczyn otyłości u dzieci

Chipsy są mieszanką węglowodanów i niezdrowych tłuszczów, szybko doprowadzających do nadwagi. Dzieci, które często podjadają chipsy zaczynają mieć poważny problem z odkładaniem się tkanki tłuszczowej w okolicach brzucha.

Smażenie dodatkowo zwiększa jeszcze kaloryczność przekąski, a sama potrawa nie daje oczekiwanego poczucia sytości. Koniecznie należy też zdawać sobie sprawę, że chipsy powodują nagłe skoki poziomu cukru we krwi, co w konsekwencji doprowadza do silnego wyrzutu insuliny. Taka przekąska może więc okazać się dosyć groźnym przeciwnikiem dla osób borykających się z cukrzycą bądź insulinoopornością.

Zdrowsze zamienniki chipsów

Dbając o zdrowy rozwój naszej pociechy, można zaproponować jej wartościowsze zamienniki chipsów. Doskonale w tej roli sprawdzają się chipsy warzywne, stworzone na bazie pomidorów, marchewek bądź buraków. Podawane z domowym sosem (np. z guacamole) lub doprawione ziołami, będą smakowały równie pyszne, jak ich szkodliwsza alternatywa. Świetną przekąską okażą się też orzechy czy pestki dyni, dostarczające organizmowi wyłącznie zdrowych tłuszczów roślinnych. 

Chociaż chipsy mogą wydawać się dzieciom niezwykle chrupkie i smaczne, to jednak w rzeczywistości nie mają żadnych cennych składników odżywczych. Warto więc w jak największym stopniu ograniczyć ich spożywanie na rzecz bardziej wartościowych przekąsek.

Bibliografia:Danilczenko H., Jariene E., Kita A., Kułakowska K., Właściwości chipsów ziemniaczanych smażonych klasycznie i ciśnieniowo, Biuletyn Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji roślin nr 266, str. 47-55, Wrocław 2015.Iwańczuk M., Krygier K., Zychowska M., Analiza zawartości i jakości tłuszczu w polskich smażonych chipsach ziemniaczanych, Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne 2015, str. 622-629.Tarkowski A., Myśnik E., Zawartość tłuszczu i kwasów tłuszczowych w przekąskach, Medycyna rodzinna 2012, str. 56-60.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*