Dieta wątrobowa w ciąży – dla kogo i po co?

Dieta wątrobowa w ciąży to dieta lecznicza. Zalecana w przypadku stwierdzenia cholestazy ciążowej. Jak ją stosować i na co zwrócić uwagę, by móc poprawić zdrowie i zadbać o przebieg ciąży?

Dieta wątrobowa w ciąży wskazaniem w przypadku cholestazy

Cholestaza to stosunkowo rzadka choroba (występuje u około 1-4% przyszłych mam), niegroźna dla kobiety w ciąży, ale bardzo niebezpieczna dla płodu. Rozwija się zazwyczaj około 30 tygodni ciąży, podczas badań stwierdzany jest wysoki poziom kwasów żółciowych, bilirubiny oraz aminotransferaz w surowicy krwi. Chorobę wywołuje nadwrażliwość na hormony- progesteron i estragon.

Głównym objawem nieprawidłowości jest świąd skóry – dłoni i stóp.

Głównym lekiem w przypadku cholestazy jest dieta wątrobowa, ponadto stosuje się środki farmakologiczne. Lekarz prowadzący uwrażliwia również kobietę, by zadbała o relaks i wystarczająco długi czas na odpoczynek każdego dnia.

Na czym polega dieta wątrobowa w ciąży?

Dieta wątrobowa ma za zadanie wspomóc funkcjonowanie wątroby, przede wszystkim poprzez jej oszczędzanie. Zasady są dość proste:

  • jedzenie niewielkich 5-7 posiłków,
  • przerwy między posiłkami powinny wynosić maksymalnie 3 godziny,
  • jedzenie niewielkiego posiłku tuż przed snem, by uniknąć nagłego spadku cukru we krwi,
  • dieta wątrobowa powinna być lekkostrawna, uboga w tłuszcz.
  • bogata w witaminę C, która działa przeciwzapalnie i wzmacniająco,
  • należy ograniczyć błonnik pokarmowy – pełnoziarniste pieczywo, ziarna, gruboziarniste kasze, otręby,
  • warzywa i owoce można spożywać tylko obrane, po obróbce, nigdy surowe, gotowane lub pieczone,
  • potrawy należy przyrządzać poprzez gotowanie na parze lub w wodzie, pieczenie na ruszcie,
  • zakazane jest smażenie i panierowanie.

dieta wątrobowa w ciąży

Co jest zakazane w diecie wątrobowej?

  • sery żółte,
  • mąka razowa, pieczywo żytnie, grube kasze,
  • kasze jaglana, gryczana,
  • mleko tłuste, kwaśne mleko,
  • tłuste wędliny i mięsa (wieprzowina, dziczyzna, gęś, kaczka)
  • tłuste ryby – śledź, łosoś, sardynki,
  • konserwy,
  • surowe warzywa i owoce,
  • słodycze – czekolada, ciasta z kremami, torty,
  • warzywa – kapusta, kalafior, fasolka szparagowa, cebula,
  • smalec, śmietana.

Dieta wątrobowa w ciąży – przykładowy jadłospis

Śniadanie: pszenna bułka z polędwicą, mała miseczka chudego twarogu i herbata owocowa

Drugie śniadanie: jabłko i pół szklanki jagód gotowane w garnuszku i podane w formie musu

Obiad: krupnik, ziemniaczane puree, pieczony dorsz i gotowana marchewka (pierwsze i drugie danie podawane w odstępie dwóch godzin)

Podwieczorek – pieczona gruszka i biszkopt

Kolacja: Zapiekanka z białego ryżu, gotowanego brokuła i pomidorów.

 

Dieta wątrobowa powinna być lekka, łatwa w strawieniu, bazuje na produktach szybko trawionych. Królują papki, przeciery, zupy kremy, posiłki do złudzenia przypominające to, co jedzą małe dzieci.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.