Dieta na zdrowe zęby u dzieci. Co podawać dziecku, aby miało zdrowe ząbki?

Artykuł sponsorowany komentarzy: 0

Prawidłowe nawyki żywieniowe mają ogromny wpływ na rozwój dziecięcego organizmu, w tym także na jego zęby, które potrzebują codziennej porcji witamin i minerałów. Jeśli zadbamy o właściwą dietę dziecka, będzie miało nie tylko zdrowe ząbki, ale również dobre przyzwyczajenia, które zaprocentują w przyszłości.


Nauka dbania o zęby od najmłodszych lat

Już od początku życia dziecka warto wyrabiać u niego nawyk dbania o zęby. Regularne mycie co najmniej dwa razy dziennie pozwala na usunięcie resztek pokarmowych z przestrzeni między zębami, a dobra pasta dodatkowo dostarcza dzienną dawkę potrzebnego dla zębów fluoru. Sama higiena jednak nie wystarczy, jeśli nie zadbamy o dietę, która dostarczy wszystkiego, czego potrzebują dziecięce ząbki. Pamiętajmy, że należy o nie dbać od samego początku, gdy maluchowi wychodzą pierwsze mleczaki. Niektórzy rodzice uważają, że mleczne zęby i tak wypadną, a na dbanie o stan jamy ustnej przyjdzie więc pora, dopiero gdy pojawią się zęby stałe. To błąd – kondycja mleczaków ma ogromny wpływ na stałe uzębienie. Z dbaniem o właściwe nawyki też nie należy czekać. Im szybciej maluch je zapamięta i będzie stosował na co dzień, tym lepszą kondycję będą miały jego zęby, gdy już dorośnie.

Czego potrzebują zdrowe zęby?

Do prawidłowego rozwoju zębów niezbędne jest białko, kwas foliowy, wapń i fluor, a także witaminy, przede wszystkim A, C i D. Taki zestaw makro- i mikroskładników wzmacnia szkliwo, a także korzystnie wpływa na stan dziąseł. W codziennej diecie dziecka powinny znaleźć się przede wszystkim produkty zawierające wapń: jogurty bez cukru, mleko dostosowane do wieku i potrzeb dziecka, a także różnego rodzaju sery, które są prawdziwą skarbnicą łatwo przyswajalnych minerałów. Doskonałym źródłem fluoru są natomiast ryby, ziemniaki i orzechy, które również powinny trafić do codziennego jadłospisu malucha.

Codzienna porcja warzyw i owoców

Nie zapominajmy również o zdrowej porcji witamin z warzyw i owoców – te produkty dzieci powinny jeść codziennie. W zielonych warzywach, marchwi, a także w śliwkach, morelach czy brzoskwiniach znajduje się sporo witaminy A, która wzmacnia dziąsła, a także zwiększa ochronę przeciwbakteryjną w jamie ustnej. Równie ważna jest witamina C – nie tylko wzmacnia odporność i redukuje szanse na infekcje, ale też wzmacnia naczynia krwionośne i przeciwdziała odsłanianiu się szyjek zębowych. W skład diety bogatej w witaminę C powinny wchodzić owoce cytrusowe, truskawki, natka pietruszki, czarna porzeczka i zielone warzywa. Do prawidłowego rozwoju zębów potrzebna jest również witamina D3, która pomaga w przyswajaniu wapnia i fluoru. Znajdziemy ją w tłustych rybach i naturalnym maśle.

Jakie produkty warto wyeliminować?

W diecie na zdrowe zęby równie ważne jak dostarczanie witamin i minerałów jest także ograniczanie pewnych produktów bądź eliminowanie ich z diety. Zębom najbardziej szkodzą cukry proste, które są głównym czynnikiem rozwoju próchnicy. Warto więc ograniczyć wszelkiego rodzaju słodycze, które nie tylko szkodzą zębom, ale też negatywnie wpływają na cały organizm. Dzieci powinny unikać słodkich przekąsek między posiłkami, szczególnie tych, które przyklejają się do powierzchni zębów lub długo pozostają w jamie ustnej. Cukierki, lizaki, żelki czy czekoladowe przekąski ograniczmy do minimum, podobnie jak słodkie napoje. Są wyjątkowo niezdrowe, a także zwiększają poziom pH w jamie ustnej, a im jest on wyższy, tym większa podatność zębów na próchnicę. Wyeliminowanie niezdrowych przekąsek i słodkich napojów w połączeniu z dobrą dietą i właściwymi nawykami żywieniowymi to najlepsza recepta na zdrowe zęby i ograniczenie spotkań dziecka z dentystą wyłącznie do wizyt kontrolnych. Na dobre nawyki nigdy nie jest za wcześnie. Jeśli szukasz więcej sprawdzonych porad dotyczących zdrowia Twojego dziecka, zajrzyj na aptelia.pl.

 

Bibliografia:

  1. https://www.aptelia.pl/czytelnia/a80-W_jakiej_kolejnosci_wypadaja_zeby_mleczne
  2.  R. Kajewska, Stomatologia w praktyce, Wydawnictwo Wiedza i Praktyka, Warszawa, 2017.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*