Dieta bezglutenowa – jak ją „ugryźć”?

Wysypki, pokrzywki, bóle brzucha, nudności, zaburzenia rozwoju (głównie niskorosłość), problemy z koncentracją, niska odporność, osłabienie, opryszczkowe zapalenie skóry- to częste objawy chorób, których następstwem jest wprowadzenie diety. Oczywiście, nie wolno samodzielnie wykluczać glutenu z diety dziecka, ponieważ można tym samym utrudnić diagnostykę, a co za tym idzie-leczenie.

SONY DSC

Oficjalny znak przekreślonego kłosa – produkt bezglutenowy, certyfikat

Jeżeli jednak obserwujesz u dziecka niepokojące objawy, pod kontrolą lekarza wykonujesz testy i badania a po przeprowadzeniu ich słyszysz diagnozę: celiakia, alergia, nietolerancja, choroba Duhringa – stajesz przed trudnym zadaniem.
Dieta bezglutenowa. Dla przeciętnego zjadacza chleba gluten to „coś w pszenicy”. Poniekąd prawda. Gluten, to mówiąc najogólniej białko występujące w zbożach europejskich.

Dieta bezglutenowa polega zatem na wyłączeniu z diety pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa (polskiego – zanieczyszczonego glutenem z innych zbóż. W sprzedaży jest certyfikowany fiński owies, wolny od glutenu).  I tu, większość „świeżych” pyta: czyli wyłączamy pieczywo, mąki i makarony? Tak. To oczywiste.

Mniej oczywistym jest natomiast, że oprócz tych sztandarowych produktów zbożowych, musimy wyłączyć z diety chorego również …blisko 80-90% produktów dostępnych na sklepowych półkach. Brzmi strasznie? I jest straszne- na szczęście tylko na początku. Kiedy zgłębimy tajniki i wyeliminujemy zagrożenia, dieta bezglutenowa okaże się zdrowym sposobem na życie i jednocześnie lekarstwem. A zatem, kilka wskazówek na początek bezglutenowej drogi. Zaczynamy:

Przygotowanie miejsca pracy

Podczas przygotowywania posiłków bezglutenowych należy przestrzegać pewnych zasad. Dzięki nim, będziemy mieć pewność, że obiad naszego dziecka jest bezpieczny. Zacznij od skompletowania kuchennej „wyprawki”. Osobne garnki, nóż, deska do krojenia itd.

Wydziel również spiżarnię – nie przechowuj bezglutenowych mąk i skrobi razem ze „zwykłymi”. Kiedy gotujesz, zawsze rób to oddzielnie – najpierw przygotuj posiłek bezglutenowy, a dopiero później ten z glutenem. Unikniesz pomyłek oraz ewentualnego zanieczyszczenia pylącą mąką pszenną.

Dlaczego tak ważne jest restrykcyjne pilnowanie czystości posiłków? Przyjmuje się, że codzienne przyjmowanie już 50 mg glutenu poważnie szkodzi chorym na celiakię, dlatego też, nawet śladowe ilości mogą okazać się niebezpieczne.

Gdzie czai się gluten?

Glutenu z pewnością nie zawierają: warzywa, owoce, nieprzetworzone mięso. Za wolne od glutenu zwykło się uważać produkty takie jak : drożdże, skrobie ziemniaczaną, cukier. Teoretycznie, do tego działu powinny należeć również produkty naturalnie bezglutenowe-mąka ryżowa, kukurydziana, kasze i kleiki z powyższych zbóż.

Niestety, to, co możemy znaleźć na sklepowej półce, zwykle bezglutenowe nie jest. Dlaczego? Ponieważ „zwyczajna” mąka kukurydziana mielona jest w młynach- w tych samych pomieszczeniach, w których przechowywana, ładowana  jest mąka zawierająca gluten.

Jak kupić bezpieczną mąkę? O tym za chwilę.

Póki co, przejdźmy do glutenowych pułapek. Wędliny, przetwory mleczne, lekarstwa, przetwory owocowe, słodycze, płatki kukurydziane, keczupy, sosy, napoje, przyprawy (zwłaszcza mieszanki)- w tych wszystkich produktach MOŻE znajdować się gluten.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Żaneta, matka Heleny. Zadeklarowana przeciwniczka klapsów, nocnikowego terroru i hodowli geniuszy. Stara się wychować dziecko na jednostkę szczęśliwą, niekoniecznie wybitną. Od dwóch lat - spełniona i szczęśliwa kura domowa . Z "nudów i bezczynności" wymyśliła sobie zajęcie: blog. Wierzy, że bez poczucia humoru nie da się wychować dzieciaka "na ludzi". Stara się do misji, którą jest macierzyństwo, podejść z dystansem.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.