Dieta bezcukrowa dla dziecka – ratunek przy alergii, nadpobudliwości i autyzmie?

O diecie bezcukrowej u dziecka mówi się najczęściej w kontekście autyzmu (według źródeł: na około 70% dzieci korzystnie wpływa dieta bezglutenowa, bezmleczna i bezcukrowa), alergii (eliminacja cukru pozwala na szybszą regenerację kosmków jelitowych), nadpobudliwości, ADHD (brak wahania cukru we krwi uspokaja dziecko) oraz profilaktycznie – jako zdrowy sposób żywienia małych dzieci.

Coraz głośniej mówi się o tym, jak wielkie szkody w organizmie powoduje cukier. Żadna kultura wcześniej nie konsumowała tyle cukru, ile zjadamy obecnie. Nic dziwnego – ludzie nie są dostosowani do spożywania dużych ilości cukru w żadnej postaci, a obecna tendencja do „słodkiego życia” uderza najsilniej w dzieci, które na wiele sposobów pokazują swój sprzeciw – chorobami, nietolerancjami, alergiami. Lista jest bardzo długa…

Dieta bezcukrowa a alergia

CukierWielokrotnie  udowodniono, że cukier wpływa na aktywację nadwrażliwości pokarmowych. Jest wrogiem numer jeden jelit. Dzieje się tak z wielu powodów:

  • cukier niszczy kosmki jelitowe i odpowiada za nieszczelność jelita,
  • ma właściwości śluzotwórcze,
  • oddziałuje na układ nerwowy człowieka, powodując na przykład migrenowe bóle głowy,
  • osłabia układ odporności.

Osoby ze stwierdzoną alergią są szczególnie narażone na cukrzycę, ponieważ alergia sprzyja występowaniu chorób z autoagresji, także tym zwróconym w kierunku trzustki. Jest to szczególnie ważne, jeśli ktoś z rodziny cierpiał na cukrzycę (także cukrzycę ciążową). Cukier może bowiem obniżyć wrażliwość na insulinę, powodując jej nienormalnie wysoki wzrost i w konsekwencji cukrzycę.

Dieta bezcukrowa a AZS

Wiele źródeł donosi, że cukier ma negatywny wpływ na rozwój atopowego zapalenia skóry, ma zaostrzać świąd i sprzyjać powstawaniu zmian na skórze. Sam w sobie może być przyczyną egzemy u dzieci.

W wielu sytuacjach dieta bezcukrowa niespodziewanie staje się kluczem do zmian skórnych. Równie pomocne, zwłaszcza u małych dzieci, okazuje się wyeliminowanie glutenu.

Dieta bezcukrowa a kandydoza

Grzybica układu pokarmowego to kolejna choroba, której sprzyja nadmiar cukru. Najczęściej odpowiada za nią grzyb z rodzaju Candida albicans. Zazwyczaj grzybica atakuje organizm osłabiony, na przykład na skutek antybiotykoterapii. Typowymi objawami są: biegunka, zaparcia, zaburzenia trawienne, bóle brzucha, gazy, przelewanie się w brzuchu.

Nieleczona kandydoza prowadzi do alergii i nietolerancji pokarmowych. Jednym ze sposobów uporania się z nią jest ograniczenie, a najlepiej wyeliminowanie cukru z diety.

Dieta bezcukrowa a autyzm

Obecnie dietę bezcukrową, bezglutenową i bezmleczną zaleca się dzieciom autystycznym ze względu na stwierdzane coraz częściej niekompletne trawienie białek,  pochodzących z glutenu oraz z mleka  i jego produktów (z kazeiny) a także sprzyjanie temu procesowi przez cukry.

Teoria ta głosi, że w skutek zaburzeń metabolizmu poprzez nieszczelne jelito do krwiobiegu  przedostają się niestrawione cząsteczki białek, pochodzących z glutenu i z mleka oraz produktów mlecznych. W następnej kolejności dostają się  do układu nerwowego a także do mózgu. Peptydy,  które pochodzą z kazeiny lub glutenu, swoją strukturą chemiczną przypominają opioidy, czyli związki takie, jak morfina. Dlatego docierając do mózgu, dają efekt podobny, jak po zażyciu narkotyku.

Dieta bezcukrowa a nadpobudliwość

Naukowcy już dawno udowodnili, że cukier pobudza układ nerwowy. Jest odpowiedzialny za gwałtowny wzrost adrenaliny, niepokój, nadaktywność i problemy z koncentracją.

Z tego powodu wielu lekarzy wskazuje, by w razie problemów z nadpobudliwością, ADHD, czy po prostu złym zachowaniem, w pierwszej kolejności spróbować ograniczyć cukier lub całkowicie go wyeliminować.

Z drugiej strony rzadko się mówi, że cukier może działać w przeciwny sposób – nie pobudzać, ale wręcz przeciwnie powodować senność i obniżać aktywność u dzieci. Taki scenariusz też jest możliwy.

Dieta bezcukrowa a częste choroby

Duża zawartość cukru w diecie zmniejsza odporność dziecka. Świetnie obrazuje to ta ciekawostka: 1 leukocyt (biało ciałko krwi, odpowiedzialne za reakcje odpornościowe) może zabijać 14 bakterii. Jeśli spożyjesz 18 łyżeczek cukru (bezpośrednio lub ukrytych w napojach, sokach, pożywieniu, niekoniecznie słodyczach) wydolność jednego leukocytu spada do 2 bakterii.

Czym zastąpić cukier w diecie dziecka? Tutaj znajdziesz odpowiedzi.

Nie jest proste wyeliminowanie cukru z diety, bo ma on działanie silnie uzależniające. Wiele źródeł wskazuje, że jest on równie odurzający jak alkohol. Nagłe odstawienie cukru powoduje:

  • zmęczenie,
  • znużenie,
  • depresję,
  • bóle stawów, kończyn,
  • wahania nastrojów.

Bardzo trudno zachować również spożycie cukru w ryzach. Nawet niewielkie ilości sprawiają, że wiele osób, zwłaszcza dzieci, wykazuje silną potrzebę sięgania po słodkie przekąski coraz częściej...Wielu producentów ten trend zaostrza, dodając cukier do produktów już dla niemowlaków (kaszek, deserków, soczków, itd), rozpoczynając w ten sposób spiralę uzależnienia.

Polecamy poniższy plik wideo o wpływie cukru na zdrowie dzieci. Daje do myślenia. Koniecznie zobaczcie!

 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jestem mamą. Normalną, nie wpatrzoną przez cały dzień w dziecko, ale myślącą o prawdziwym dobru całej rodziny. Uczę się, jak kochać siebie i innych. Wiem, że mogę to osiągnąć jedynie wtedy, kiedy będę łączyć kilka ról.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Martik Martik

    Warte przemyślenia!

  2. Ja Ja

    Daję dziecku cukier, ale w ograniczonych ilościach myślę, że to najrozsądniejsze z podejść. Nie ma co przesadzać w żadną ze stron

  3. Alergiczne Dziecko Alergiczne Dziecko

    To wszystko prawda. Cukru w diecie nie da się całkowicie wykluczyć, glukoza to paliwo dla mózgu, jest niezbędna dla prawidłowego trawienia białek. Warto jednak ograniczać jego ilość, a biały cukier całkowicie wykluczyć.