Cukier krzepi. Cukier to biała śmierć. Te dwa zdania świetnie obrazują, jak zmieniło się nasze podejście w stosunku do najpopularniejszego „słodzika” świata.
Nic dziwnego, że wiele mam wzbrania się rękoma i nogami przed „słodzeniem” potraw swoim dzieciom i stara się poszukiwać nowych sposobów na poprawę smaku, stawiając na zdrowe alternatywy.

W ten sposób idą pod prąd, bo cukier to najbardziej znana używka świata. Każdego roku produkowany jest na świecie w ilości 130 ton.
Cukier rafinowany – samo zło?
Ostatnio sporo mówi się o cukrze rafinowanym, który szybko przenika do krwi, zwiększa ilość insuliny, zakwasza organizm i stanowi szok dla niego: negatywnie wpływa na działanie wątroby, trzustki, zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy, otyłości, choroby serca, anemii, infekcji drożdżycowych, impotencji, zaburzeń miesiączkowania.
Poza tym duża ilość cukru bardzo negatywnie wpływa na dzieci: prowadzi do rozdrażnienia, wahań nastroju, napięcia, agresji.
Nic dziwnego, białe kryształki to produkt mocno przetworzony, pozbawiony wszelkich witamin, minerałów, protein, wody czy włókien. To czysta sacharoza.
Czym zastępować cukier w diecie dziecka?
Zamiast białego cukru rafinowanego lepsze będą:
- owoce i słodkie warzywa– to najlepszy wybór, jednak nie oszukujmy się, trudno poprzestać tylko na nim…
- cukier trzcinowy (nierafinowany) – brązowy cukier, który zawiera melasę (usuwaną w trakcie produkcji białego cukru). Cukier ten nie jest czystą sacharozą jak w przypadku klasycznego białego cukru, zawiera również: żelazo, wapń, magnez i potas (niestety w niewielkiej ilości). Jest to wybór zdrowszy niż biały cukier. Jednak są od niego lepsze (o tych poniżej).
- miód – doskonale nadaje się do słodzenia herbaty, do wypieków, jest cennym źródłem witamin i mikroelementów: dobrze przyswajanego żelaza, wapnia, fosforu, magnezu. Ma doskonały wpływ na odporność, pracę serca, poprawia samopoczucie, zwalcza bezsenność.
- syrop z agawy – ma lekki smak, podobny do miodu, zawiera inulinę (naturalny probiotyk), obniża poziom cholesterolu we krwi, korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego.
- stewia – jest bardzo słodka, nawet 300 razy słodsza niż cukier. Co ciekawe właściwie nie dostarcza kalorii. Jest cennym źródłem witamin z grupy B i C. Poza tym dostarcza: potas, cynk, magnez, wapń, chrom, żelazo, tłuszcz i białka.
- ksylitol – cukier pozyskiwany najczęściej z brzozy. Ma korzystny wpływ na pracę układu immunologicznego, poprawia samopoczucie i opóźnia starzenie. Należy go spożywać w maksymalnej ilości 3 łyżeczki dziennie, zwracając uwagę, by wprowadzać ksylitol powoli do diety, bo może powodować biegunkę.
- syrop ryżowy – przezroczysty, lekko żółty płyn, który jest cennym źródłem cukru i soli mineralnych: magnezu, potasu, fosforu i manganu. Może być używany jako polewa do naleśników, gofrów, płatków śniadaniowych, deserów, owoców.
- melasa – to produkt uboczny powstały w trakcie produkcji cukru, dostępna jako ciemnobrązowy, gęsty syrop. Jest cennym źródłem żelaza niehemowego, dlatego polecana jest szczególnie kobietom w ciąży i karmiącym.
Przyprawy, nasiona i dodatki w diecie dziecka
Czym zastąpić słodycze w diecie dziecka?
Domowe syropy dla dzieci
Jakie mleko po mleku mamy?
my najczęściej sięgamy po miód, wypróbuję też te inne opcje ;) jestem ciekawa jakie sa w smaku
Szukałam takiego zestawienia, fajne, nie wiedziałam że mamy aż tyle możliwości zamiennienia białego cukru. Ciekawa jestem jak to wygląda w przepisach, w ciastach, ciasteczkach
Oprócz miodu, używam też syropu klonowego, jest równie świetny :)
Fajne sposoby na urozmaicenie jadłospisu, też pomału odkrywam i rozkoszuję się w inspiracjach ;)
chyba więcej niż 130 ton….
miód jest zdrowy pod warunkiem ,że nie jest zafałszowany cukrem