Czym słodzić dziecku?

Cukier krzepi. Cukier to biała śmierć. Te dwa zdania świetnie obrazują, jak zmieniło się nasze podejście w stosunku do najpopularniejszego „słodzika” świata.

Nic dziwnego, że wiele mam wzbrania się rękoma i nogami przed „słodzeniem” potraw swoim dzieciom i stara się poszukiwać nowych sposobów na poprawę smaku, stawiając na zdrowe alternatywy.

Czym słodzić dziecku?

W ten sposób idą pod prąd, bo cukier to najbardziej znana używka świata. Każdego roku produkowany jest na świecie w ilości 130 ton.

Cukier rafinowany – samo zło?

Ostatnio sporo mówi się o cukrze rafinowanym, który szybko przenika do krwi, zwiększa ilość insuliny, zakwasza organizm i stanowi szok dla niego: negatywnie wpływa na działanie wątroby, trzustki, zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy, otyłości, choroby serca, anemii, infekcji drożdżycowych, impotencji, zaburzeń miesiączkowania.

Poza tym duża ilość cukru bardzo negatywnie wpływa na dzieci: prowadzi do rozdrażnienia, wahań nastroju, napięcia, agresji.

Nic dziwnego, białe kryształki to produkt mocno przetworzony, pozbawiony wszelkich witamin, minerałów, protein, wody czy włókien. To czysta sacharoza.

Czym zastępować cukier w diecie dziecka?

Zamiast białego cukru rafinowanego lepsze będą:

  • owoce i  słodkie warzywa– to najlepszy wybór, jednak nie oszukujmy się, trudno poprzestać tylko na nim…
  • cukier trzcinowy (nierafinowany) – brązowy cukier, który zawiera melasę (usuwaną w trakcie produkcji białego cukru).  Cukier ten nie jest czystą sacharozą jak w przypadku klasycznego białego cukru, zawiera również: żelazo, wapń, magnez i potas (niestety w niewielkiej ilości). Jest to wybór zdrowszy niż biały cukier. Jednak są od niego lepsze (o tych poniżej).
  • miód – doskonale nadaje się do słodzenia herbaty, do wypieków, jest cennym źródłem witamin i mikroelementów: dobrze przyswajanego żelaza, wapnia, fosforu, magnezu. Ma doskonały wpływ na odporność, pracę serca, poprawia samopoczucie, zwalcza bezsenność.
  • syrop z agawy – ma lekki smak, podobny do miodu, zawiera inulinę (naturalny probiotyk), obniża poziom cholesterolu we krwi, korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego.
  • stewia – jest bardzo słodka, nawet 300 razy słodsza niż cukier. Co ciekawe właściwie nie dostarcza kalorii. Jest cennym źródłem witamin z grupy B i C. Poza tym dostarcza: potas, cynk, magnez, wapń, chrom, żelazo, tłuszcz i białka.
  • ksylitol – cukier pozyskiwany najczęściej z brzozy. Ma korzystny wpływ na pracę układu immunologicznego, poprawia samopoczucie i opóźnia starzenie. Należy go spożywać w maksymalnej ilości 3 łyżeczki dziennie, zwracając uwagę, by wprowadzać ksylitol powoli do diety, bo może powodować biegunkę.
  • syrop ryżowy – przezroczysty, lekko żółty płyn, który jest cennym źródłem cukru i soli mineralnych: magnezu, potasu, fosforu i manganu. Może być używany jako polewa do naleśników, gofrów, płatków śniadaniowych, deserów, owoców.
  • melasa – to produkt uboczny powstały w trakcie produkcji cukru, dostępna jako ciemnobrązowy, gęsty syrop. Jest cennym źródłem żelaza niehemowego, dlatego polecana jest szczególnie kobietom w ciąży i karmiącym.

 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jestem mamą. Normalną, nie wpatrzoną przez cały dzień w dziecko, ale myślącą o prawdziwym dobru całej rodziny. Uczę się, jak kochać siebie i innych. Wiem, że mogę to osiągnąć jedynie wtedy, kiedy będę łączyć kilka ról.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*

  1. Lidka

    my najczęściej sięgamy po miód, wypróbuję też te inne opcje ;) jestem ciekawa jakie sa w smaku

  2. xxx

    Szukałam takiego zestawienia, fajne, nie wiedziałam że mamy aż tyle możliwości zamiennienia białego cukru. Ciekawa jestem jak to wygląda w przepisach, w ciastach, ciasteczkach

  3. MAG

    Oprócz miodu, używam też syropu klonowego, jest równie świetny :)

  4. Mati

    Fajne sposoby na urozmaicenie jadłospisu, też pomału odkrywam i rozkoszuję się w inspiracjach ;)

  5. Paweł

    chyba więcej niż 130 ton….

  6. 1w2w12w1w1w

    miód jest zdrowy pod warunkiem ,że nie jest zafałszowany cukrem