Cukrzyca w ciąży to choroba, która dotyczy od 2 do 10% kobiet. Uważana jest za najczęstszy problem zdrowotny kobiet spodziewających się dziecka. Ma wpływa na przyszłą mamę i rozwijające się dziecko. Dlatego po wykonaniu próby z glukozą i po zdiagnozowania zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi lub niepokojącej tendencji organizmu w tym kierunku, wskazane jest stosowanie diety i zastosowanie się do zaleceń lekarza, by kontrolować poziom parametrów cukrowych. W nielicznych przypadkach konieczne jest przyjmowanie leków.
Dobra wiadomość jest taka, że cukrzyca ciążowa zazwyczaj mija po rozwiązaniu, a organizm wraca do sprawnego funkcjonowania po zakończeniu ciąży. Niestety fakt, że miałaś cukrzycę ciążową zwiększa ryzyko rozwinięcie się cukrzycy typu drugiego w kolejnych latach życia. Dlatego powinnaś w szczególny sposób przyjrzeć się swojemu menu i stylowi życia, od czasu do czasu monitorując poziom cukru we krwi.
Cukrzyca w ciąży: objawy
Niestety cukrzyca w ciąży zazwyczaj rozwija się bez wyraźnych objawów, dlatego tak istotne jest badanie poziomu cukru we krwi w ciąży, by określić, czy choroba się rozwinęła i jakie jest ryzyko, że się pojawi.
Najczęściej choroba pojawia się po 20 tygodniu ciąży, zazwyczaj już w zaawansowanej ciąży, w ostatnim trymestrze. Większość kobiet dowiaduje się o cukrzycy ciążowej w trakcie rutynowych przesiewowych badań. Jednorazowy wynik wymaga jednak powtórzenia, dla potwierdzenia diagnozy.
Niektóre kobiety są kierowane na wcześniejsze badania, zwłaszcza gdy są obciążone genetycznie, jak również, gdy podczas badań zostanie odkryty u nich cukier w moczu.
Dlaczego cukrzyca rozwija się w ciąży?
Lekarze niestety nie potrafią jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, dlaczego cukrzyca ciążowa rozwija się u jednej kobiety, a u drugiej nie. Pewne jest, że w ciąży zmienia się przetwarzanie glukozy w organizmie, co niestety ma wpływ na zwiększone ryzyko wystąpienia choroby.
W trakcie ciąży łożysko produkuje wiele różnych hormonów, niemal wszystkie osłabiają działanie insuliny odpowiadającej za obniżenie poziomu cukru we krwi. Im dziecko większe, im bardziej zaawansowana ciąża, tym problem z gorszym oddziaływaniem insuliny.
Kto jest najbardziej narażony na cukrzycę ciążową?
Cukrzyca w ciąży częściej dotyczy:
- kobiet po 35 roku życia,
- kobiet z nadwagą lub otyłością,
- kobiet, w których rodzinie ktoś choruje na cukrzycę (rodzic, rodzeństwo),
- kobiet, które miały cukrzycę w poprzedniej ciąży,
- kobiet, które urodziły dziecko ponad 4kilogramowe,
- niektórych narodowości – Hiszpanie, Azjaci.
Cukrzyca w ciąży i co dalej?
Po zdiagnozowaniu cukrzycy ciążowej możesz zostać skierowana do diabetologa, dietetyka i endokrynologa. Lekarz będzie zmotywowany, by nauczyć się monitorowania poziomu cukru we krwi. Zazwyczaj wskazana jest dieta i ćwiczenia oraz czasami stosowanie leków.
Opieka specjalistyczna będzie wskazana również po rozwiązaniu, by sprawdzić, czy młoda mama nie ma problemu z wysokim poziomem cukru we krwi.
Cukrzyca w ciąży- co grozi dziecku, a co kobiecie w ciąży?
Większość kobiet z cukrzycą ciążową rodzi zdrowe dzieci. Niestety choroba zmniejsza szansę na poród naturalny i zwiększa ryzyko zakończenia ciąży cięciem cesarskim.
Ponadto cukrzyca w ciąży wiąże się z:
- wysoką wagą płodu– makrosomia,
- przedwczesny poród i zespół problemów z oddychaniem,
- niski poziom cukru we krwi u noworodka – czasami dzieci matek z cukrzycą ciążową rozwijają hipoglikemię tuż po urodzeniu, ponieważ ich własna produkcja insuliny jest zbyt wysoka. Karmienie a niekiedy wstrzyknięcie dożylnie glukozy pozwala wyrównać poziom insuliny,
- niestety nieleczona cukrzyca może spowodować śmierć dziecka w trakcie ciąży lub tuż po porodzie.
Przebycie cukrzycy w ciąży zwiększa ryzyko ponownego rozwinięcia się choroby w kolejnej ciąży. Ponadto sprawia, że kobieta jest bardziej narażona na wystąpienie cukrzycy typu drugiego w przyszłości. Badania pokazały, że jedna na cztery kobiety, które doszły do optymalnej wagi po ciąży rozwinęły cukrzycę typu drugiego.
Komentarze