Wiadomość o ciąży powinna zmotywować każdą przyszłą mamę do baczniejszego przyjrzenia się swojemu menu. Nie wszystko, co do tej pory gościło na talerzu jest wskazane. Choć nie wszyscy popularne zakazy w ciąży traktują poważnie, to nie brakuje osób, które zrobią wiele, by wyeliminować nawet najmniejsze ryzyko. To ma przynosić spożywanie…rabarbaru w ciąży. Zaskoczone? Rzeczywiście rabarbar w ciąży jest niebezpieczny? A może to kolejny mit?
Słodkie, sezonowe warzywo – rabarbar
Rabarbar to słodkie sezonowe warzywo, które znalazło zastosowanie w deserach, czy napojach. Do spożycia nadaje się łodyga, liście są niejadalne.
Skąd wzięły się kontrowersje wynikające ze spożywania rabarbaru w ciąży?
Odpowiedź jest prosta – z zawartości kwasu szczawiowego, który ma utrudniać wchłanianie wapnia i tym samym zagrażać ciąży.
Co na to eksperci? Zazwyczaj albo nic nie wiedzą o potencjalnym ryzyku spożywania rabarbaru w ciąży albo uspokajają. Żeby doszło do jakiegokolwiek zagrożenia, musiałabyś zacząć się żywić samym rabarbarem i to jedząc go w całości, także liście…
W łodygach, które nadają się do spożycia, zawartość kwasu szczawiowego jest niewielka. Najwięcej znajdziemy go w liściach, których się nie je.
Rabarbar w ciąży może być potencjalnie niebezpieczny tylko wtedy, kiedy będziemy go stosować w ilości większej niż występująca w żywności. W praktyce nikt nie je całego rabarbaru razem z liśćmi na śniadanie, obiad i kolacje. Stąd informacje o szkodliwym działaniu rabarbaru na ciążę można włożyć między bajki (źródło)
Czy rabarbar w ciąży jest bezpieczny?
Rabarbar w ciąży czy to w formie drożdżówki czy kompotu jest bezpieczny. W normalnych ilościach nie należy się obawiać jego spożycia. Co ciekawe spożywanie rabarbaru może być nawet korzystne dla zdrowia:
- badania opublikowane w Chińskim czasopiśmie „Zhongguo Zhong Xi Yi Jie Za Zhi” w 1999 roku wiążą stosowanie rabarbaru z obniżaniem zbyt wysokiego ciśnienia. Wysokie ciśnienie w ciąży jest niewskazane i niesie ryzyko wystąpienia stanu przedrzucawkowego.
- rabarbar pozwala dostarczyć do organizmu przyszłej mamy witaminę K, która jest niezbędna do prawidłowego krzepnięcia krwi, zapobiega krwotokom mózgowym płodu podczas porodu: 1 szklanka porcji gotowanego rabarbaru zawiera 50,6 mcg witaminy K. Zapotrzebowanie na witaminę K w ciąży wynosi około 90 mcg każdego dnia
- jest źródłem witaminy A, C, E, potasu, kwasu foliowego i błonnika.
Poza tym rabarbar jest smaczny i zwyczajnie nie ma przesłanek, by odmawiać sobie jego spożycia w ciąży.
Komentarze