Czy można jeść grzyby w ciąży? Aktualne wytyczne

Grzyby to smaczny i oryginalny dodatek stosowany w kuchni na całym świecie. Sprawdza się w sałatkach, zapiekankach, sosach, pizzy.

Grzyby są bogate w witaminy, niezbędne minerały, białka i mikroelementy. Są cennym źródłem witaminy B – niezbędnej do prawidłowego wzrostu dziecka. Tiamina, niacyna i kwas pantotenowy pomagają uzyskać zdrową masę ciała dziecku rozwijającemu się wewnątrz macicy, a także wzmacniają centralny układ nerwowy. Grzyby dostarczają też witaminy D, żelaza, przeciwutleniaczy i błonnika.

Przyjemność przynosi nie tylko zjadanie grzybów, ale również ich zbieranie. Możliwość upolowania kapeluszy pełnych substancji odżywczych odbierane jest z wielkim entuzjazmem. Jednak czy można jeść grzyby w ciąży?

Pieczarki najbardziej bezpieczne w ciąży

Kontrowersji nie budzi jedzenie pieczarek w ciąży – wybierając ten rodzaj grzybów, zazwyczaj mamy pewność, co dokładnie jemy. Nie obawiamy się, że pod przykrywką jadalnego grzyba kryje się taki, który w najlepszym wypadku doprowadzi do niestrawności, a w najgorszym do…zagrażającego życiu zatrucia.

Czy można jeść grzyby w ciąży? Wszystkie rodzaje?

Generalnie jeśli mamy absolutną pewność, co do pochodzenia grzybów, można je spożywać. Trzeba jednak mieć świadomość, że w przypadku dziko rosnących grzybów zawsze istnieje ryzyko pomyłki, z tego powodu wiele kobiet całkiem świadomie rezygnuje ze spożywania grzybów w ciąży – na wszelki wypadek. Poza tym obawia się niestrawności.

czy można jeść grzyby w ciąży

Absolutnie w ciąży nie są bezpieczne grzyby surowe. Jeśli chcemy jeść grzyby, to tylko gotowane, suszone, wyciągi z grzybów.

Jeśli zdecydujesz się jeść grzyby w ciąży, sprawdź, świeżość, ich stan i datę ważności. Zawsze upewnij się, że grzyby zostały dokładnie oczyszczone i dobrze przyrządzone.

Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, czy można jeść grzyby w ciąży. Nawet eksperci różnią się zdaniem między sobą, jedni stoją na straży twierdzenia – że przyjemność spożywania grzybów warto odłożyć na później, gdy urodzi się dziecko i kobieta przestanie karmić piersią, inni wychodzą z założenia, że grzyby mają ważny skład, dostarczają wielu cennych składników i nie należy z tego tak łatwo rezygnować. Niezależnie od tego panuje przekonanie, że należy zachować dużą ostrożność, szczególnie podczas kupowania grzybów z niepewnych źródeł.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.