Czy istnieją zdrowe cukierki dla dzieci?

Nie od dziś wiadomo, że dzieci uwielbiają słodycze. Większość powszechnie dostępnych produktów zawiera jednak ogromne ilości cukru, które negatywnie wpływają na nasz organizm. Węglowodany spożywane w nadmiernych ilościach przyczyniają się bowiem do otyłości, zaburzeń metabolicznych, rozwoju próchnicy, chorób serca, a także cukrzycy. Dzieciństwo bez słodkości wydaje się nieco smutne, dlatego warto poszukać dla swoich pociech nieco lepszych alternatywnych. Czy istnieją więc zdrowe cukierki dla dzieci?

zdrowe cukierki dla dzieci

Czym kierować się przy wyborze słodkości?

Dzieci kochają słodki smak, co jest bezpośrednio związane z ich naturalnym rozwojem. Maluchy już od narodzin przyjmują pokarm mamy, który posiada lekko słodkawą laktozę. Rodzice często podają też swoim pociechom różne soczki, gotowe kaszki czy przeciery zawierające spore ilości cukru, co jeszcze dodatkowo przyzwyczaja dzieci do obecności węglowodanów w ich codziennym jadłospisie.

Ciężko jest więc całkowicie wyeliminować słodycze z diety malca. Nie wszystkie z nich mają jednak negatywny wpływ na zdrowie naszej pociechy. Wybierając cukierki, należy kierować się przede wszystkim ich składem. Im krótszy i bardziej naturalny, tym większą wartość odżywczą wykazują dane wyroby. Lepiej unikać słodkości zawierających konserwanty, aromaty czy sztuczne barwniki. O wiele zdrowiej jest sięgać za to po produkty bazujące na naturalnych składnikach, chociażby ziołach, ekstraktach owocowych bądź witaminach. Doskonałą alternatywę dla cukru stanowi również miód, ksylitol, syrop klonowy oraz stewia. Podając dzieciom zdrowsze zamienniki cukierków, nie pozbawimy je radości dzieciństwa, a jednocześnie skutecznie zadbamy o lepsze samopoczucie maluchów w przyszłości. 

Jakie są zdrowe cukierki dla dzieci? Sprawdź nasze propozycje!

Powszechnie dostępne na półkach sklepowych cukierki zazwyczaj zawierają cukier, barwniki i szkodliwe aromaty, które mogą powodować u dzieci rozwój wielu chorób, rozdrażnienie, a nawet pobudzenie. Na szczęście da się znaleźć zdrowsze zamienniki tych słodkości. Jakie są więc najlepsze cukierki dla dzieci? Sprawdź nasze propozycje!

Naturalnie słodzone krówki

Krówki to jedne z ulubionych dziecięcych cukierków. Niestety większość z nich cechuje wysoka zawartość cukrów oraz sztucznych aromatów, które zdecydowanie nie wspierają zdrowia malca. Lepiej sięgnąć więc po bardziej wartościowe ekologiczne krówki słodzone agawą i daktylami. Wiele wersji smakowych, w tym z karmelem czy gorzką czekoladą sprawią, że pociechom trudno będzie je odróżnić od ich niezdrowych zamienników.

Cukierki słodzone ksylitolem

Cukierki słodzone ksylitolem stanowią jedną z najpyszniejszych i jednocześnie najzdrowszych opcji słodyczy dla dzieci. Tego typu słodkości bazują głównie na naturalnych sokach oraz ekstraktach owocowych, które większości maluchom po prostu bardzo smakują. Ponadto te owocowe drażetki skutecznie hamują rozwój bakterii, drożdżaków i grzybów, wspomagają wchłanianie minerałów oraz witamin, a także znakomicie odkwaszają organizm. Na rynku znajdują się rozmaite rodzaje cukierków słodzonych ksylitolem, w tym owocowe landrynki, drażetki o smaku jagód, owoców leśnych, mięty bądź owoców tropikalnych. Dla każdego, coś dobrego!

Cukierki bezglutenowe

Cukierki pozbawione glutenu mogą doskonale zastąpić popularne, ale o wiele szkodliwsze krówki. Konsystencją bardzo przypominają tradycyjne krówki, są bowiem niezwykle ciągnące, przez co ich spożywanie sprawia dzieciom niemałą frajdę. W swoim składzie zawierają jednak wyłącznie koncentraty soków owocowych, olej kokosowy oraz certyfikowany syrop kukurydziany, które są całkowicie zdrowe dla rosnącego organizmu. Dodatkowo brak glutenu, laktozy i cukru sprawia, że takie cukierki nadają się również dla dzieci borykających się z różnymi alergiami pokarmowymi.

Podstawowym obowiązkiem rodziców jest dbanie o zdrowy rozwój swojego dziecka. Jeśli będziemy zwracać uwagę na to, jakie produkty spożywają pociechy, nauczymy się analizować ich składy i czytać etykietki to z pewnością unikniemy przykrych konsekwencji w przyszłości. Warto jednak od czasu do czasu odpuścić maluchowi i podać mu tradycyjną czekoladkę czy cukierka, co na pewno sprawi dziecku ogromną radość.

Bibliografia:Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L., Cukier a ryzyko otyłości, cukrzycy i chorób sercowo-naczyniowych, Probl Hig Epidemiol 2011, 92(2): str. 181‐186.Fuhrman J., Zdrowe dzieciaki. Jak odżywiać dzieci, by były odporne na choroby, Wydawnictwo Varsovia, Warszawa 2014.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*