Czekoladowy, bezglutenowy tort bez pieczenia

Przepis w 100% bezglutenowy, a do tego smaczny, prosty i niekłopotliwy w przygotowaniu.

Składniki

  • SONY DSC100 g masła,
  • 150 gorzkiej czekolady (w wersji bezglutenowej: Goplana, niektóre Lind, dostępne w Lidl),
  • 150 g bezglutenowych płatków kukurydzianych (muszą być to specjalne płatki bezglutenowe, ogólnodostępne zawierają słód jęczmienny),
  • 3 płaskie łyżki żelatyny,
  • 100 g cukru,
  • 2 żółtka,
  • sok z 1 cytryny,
  • 400 g serka homogenizowanego,
  • 300 ml śmietanki 30 lub 36 %.

Przygotowanie

W garnku rozpuszczamy masło wraz z kawałkami czekolady. Następnie do gorącej masy wrzucamy płatki kukurydziane. Masę wlewamy na dno tortownicy i wstawiamy do lodówki.

Żelatynę wsypujemy do 1/3 szklanki zimnej wody. Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy serek i sok z cytryny. W trzeciej miseczce ubijamy mikserem na sztywno śmietankę.

Podgrzewamy żelatynę, żeby się rozpuściła. Dodajemy na wstępie łyżkę masy z serka i jajka, następnie pomału pozostałą część. Na końcu dodajemy, delikatnie mieszając ubitą śmietanę.

Gotową masę dodajemy do  płatków czekoladowych z masłem (gdy stężeją), wstawiamy do lodówki.

My przystroiliśmy kandyzowanymi wisienkami. Można też dodać świeże owoce i zalać galaretką.

Smacznego!

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Olinka Olinka

    Wygląda smacznie, ciekawe jak smakuje :)