Przepis w 100% bezglutenowy, a do tego smaczny, prosty i niekłopotliwy w przygotowaniu.
Składniki
100 g masła,
- 150 gorzkiej czekolady (w wersji bezglutenowej: Goplana, niektóre Lind, dostępne w Lidl),
- 150 g bezglutenowych płatków kukurydzianych (muszą być to specjalne płatki bezglutenowe, ogólnodostępne zawierają słód jęczmienny),
- 3 płaskie łyżki żelatyny,
- 100 g cukru,
- 2 żółtka,
- sok z 1 cytryny,
- 400 g serka homogenizowanego,
- 300 ml śmietanki 30 lub 36 %.
Przygotowanie
W garnku rozpuszczamy masło wraz z kawałkami czekolady. Następnie do gorącej masy wrzucamy płatki kukurydziane. Masę wlewamy na dno tortownicy i wstawiamy do lodówki.
Żelatynę wsypujemy do 1/3 szklanki zimnej wody. Żółtka miksujemy z cukrem, dodajemy serek i sok z cytryny. W trzeciej miseczce ubijamy mikserem na sztywno śmietankę.
Podgrzewamy żelatynę, żeby się rozpuściła. Dodajemy na wstępie łyżkę masy z serka i jajka, następnie pomału pozostałą część. Na końcu dodajemy, delikatnie mieszając ubitą śmietanę.
Gotową masę dodajemy do płatków czekoladowych z masłem (gdy stężeją), wstawiamy do lodówki.
My przystroiliśmy kandyzowanymi wisienkami. Można też dodać świeże owoce i zalać galaretką.
Smacznego!
Wygląda smacznie, ciekawe jak smakuje :)