Czeko, czeko, czekolada,
Może kupi Pani dla dzieci swych kochanych?
Czeko, czeko, czekolada
Jest przysmakiem dzieci Twych!
( Natasza Zylska ” Czekolada”)
Słodka, rozpływająca się w ustach o cudownym, kakaowym aromacie czekolada, bo o niej mowa, jest jedną z nielicznych przyjemności, na którą wszystkich stać. Uwielbiają ją zarówno dorośli jak i dzieci. Może przybierać postać tabliczki, apetycznych czekoladek, ale bywa też ukryta w batoniku, cukierku, torcie czy rogaliku i zawsze daje ogromne pokłady przyjemności.
Jak powstaje czekolada?
Czekoladę wytwarza się z kakaowca rosnącego w Ameryce Południowej, Afryce, Indiach a nawet Dalekim Wschodzie i w Stanach Zjednoczonych. Ziarna są zbierane, następnie wykładane na działanie promieni słonecznych, przez co zachodzi proces fermentacji, który powoduje, że miazga odparowuje, a ziarna nabierają właściwego smaku kakaowego.
Wierzchnia warstwa jest usuwana, następnie ziarna poddaje się procesowi wypalania.Kolejnym etapem jest oddzielenie ziarna od miazgi ( zostaje ona potem przetwarzana). Z miazgi wyciska się tłuszcz tzw. masło kakaowe, zaś z reszty powstają smakowite tabliczki, oczywiście po dodaniu cukru i niezbędnych składników.
Czekolada w swoim składzie powinna mieć co najmniej 30% suchej masy kakaowej, w tym nie mniej niż 14 % suchej odtłuszczonej masy, inaczej nie powinna nazywać się czekoladą.
Jakie są rodzaje czekolad?
Na sklepowych półkach można znaleźć wiele rodzajów czekolad, ale która jest najlepsza?
- Czekolada deserowa ( gorzka) powinna zawierać od 30-75% miazgi kakaowej. Składa się z proszku kakaowego, masła kakaowego i cukru. Ma słodkawo-gorzki smak i ciemny kolor. W przeciwieństwie do innych czekolad, posiada w swoim składzie sporą ilość miazgi kakaowej, ale także teobrominy (10 gramów na kilogram). Teobromina to alkaloid, który występuje również w herbacie, u człowieka jest metabolizowana, w wątrobie jednak dla zwierząt może być zabójcza. Może być odpowiedzialna za obniżenie ciśnienia krwi, być pomocna w leczeniu astmy ( ma właściwości przeciwkaszlowe). Generalnie działanie teobrominy porównuje się z kofeiną, tyle , że jest trochę słabsze.
- Czekolada mleczna, jak można się domyślić, ma w swoim składzie mleko, przez co jest łagodniejsza i słodsza. Składa się przede wszystkim z kakao, mleka (lub proszku mlecznego) , cukru i wanilii.Czekolada mleczna powinna zawierać co najmniej 25% masy kakaowej. Zawiera teobromine, 5 gramów na kilogram.
- Czekolada biała nie zawiera przede wszystkim proszku kakaowego, co sprawia, że nie przyjmuje barwy brązowej. Biała czekolada natomiast zawiera masło kakaowe ok. 30 % w najlepszym wypadku, mleko i sporo cukru.
Czekolada może zawierać różnego rodzaju dodatki: orzechy, bakalie, draże, żelki, a także nadzienie o dowolnym smaku. W sklepach są dostępne również produkty czekoladopodobne, oprócz składu, ceny i oczywiście smaku niewiele różnią się od prawdziwej czekolady. Produkty czekoladopodobne zawierają nie więcej niż 7 % kakao, poza tym mają w składzie masę cukru, tłuszczu roślinnego i dodatki które mają zmniejszyć lepkość produktu ( np lecytyna sojowa, czy emulgator E476).
Korzyści są ze spożywania czekolady?
Czekolada bez wątpienia poprawia humor, wystarczy niewielka kosteczka, by sprawić sobie ogromną przyjemność i choć na chwilę zapomnieć o problemach. Działa relaksująco, uspokajająco (któż z nas nie zajadał czekolady przed ważnym egzaminem).
oj, boli, ten widok ;P ja jestem stanowczo uzależniona od słodyczy…mam nadzieje, ze dzieci to ominie.
Jak długo się da, bez słodyczy…Jak już dajemy, to dobrej jakości.
z racji alergii na kakao corka nie dostaje czekolady,
za biala nie przepada ale tez nie ubolewam nad tym, bo nie ma tam nic pozytecznego,
wybieramy owoce i „suszki” w sezonie zimowym
Synek ma 11 miesiecy takze jeszcze ma na to czas….:-)
Z umiarem nie zaszkodzi. Ale na pewno trzeba omijac wyroby czekoladopodobne, ktorych pelno w okresie swiatecznym.