Czego nie jeść po cesarce?

Cesarskie cięcie to poważny, inwazyjny zabieg chirurgiczny, który wymaga odpowiedniej rekonwalescencji. Aby kobiecy organizm szybciej się zregenerował, należy stosować zbilansowaną dietę bazującą głównie na lekkostrawnych posiłkach. Z niektórych produktów na ten czas trzeba całkowicie zrezygnować, a inne zastąpić zdrowszymi zamiennikami. Istotne, żeby jadłospis mamy uwzględniał również zalecenia, jakie rekomenduje się przy typowych dietach pooperacyjnych. Czego nie wolno więc jeść po cesarce?

Czego nie jeść po cesarce?

Czego nie jeść po cesarce?

Kiedy można zacząć jeść po cesarskim cięciu?

Pora spożycia pierwszego posiłku po zabiegu zależy wyłącznie od zaleceń lekarza i przebiegu operacji. Bezpośrednio po porodzie pacjentka jest jednak podłączona do kroplówki, która dostarcza organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych oraz efektywnie wspomaga szybszą regenerację.

Najczęściej pierwszy posiłek podaje się świeżo upieczonej mamie w ciągu doby od operacji. Dzięki temu jelita podejmują na nowo pracę, co pozwala na stopniowy powrót do normalnego funkcjonowania układu pokarmowego. Co istotne, po cesarce przyjmuje się takie same zalecenia odnośnie diety, jak przy wszystkich zabiegach przeprowadzanych w obrębie jamy brzusznej. Przez kilka dni po porodzie mogą występować skutki uboczne w postaci nudności, wzdęć bądź dyskomfortu w okolicy brzucha. Z tego powodu najlepiej spożywać potrawy lekkostrawne, płynne, półpłynne i papkowate. Taką dietę przeważnie stosuje się przez 2-3 doby po operacji. Później, jeśli rekonwalescencja przebiega pomyślnie to stopniowo można już wprowadzać stałe, pełnowartościowe posiłki do codziennego jadłospisu.

Czego nie powinno się jeść po cesarce?

Powrót do formy po cesarskim cięciu wymaga stosowania odpowiedniej diety, która pozwoli uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Z pewnością należy odstawić wszystkie tłuste, smażone oraz ciężkostrawne potrawy. Koniecznie trzeba także ograniczyć jedzenie przyprawionych i ostrych dań. Odradza się też spożywania żywności wysokoprzetworzonej, fast-foodów, słodyczy, wyrobów mącznych, napojów gazowanych oraz produktów bogatych w cukry czy szkodliwe tłuszcze trans. Powinno się również wstrzymać z jedzeniem wzdymających roślin strączkowych. W diecie pooperacyjnej w pierwszych dniach po porodzie należy więc odstawić:

  • tłuste produkty mleczne;
  • alkohol;
  • wyroby mączne;
  • potrawy ciężkostrawne (zalegają długo w układzie pokarmowym, co prowadzi do nieprzyjemnych dolegliwości);
  • słodycze;
  • fast-foody;
  • napoje gazowane i słodkie;
  • żywność przetworzoną;
  • gotowe dania typu instant;
  • produkty wzdymające;
  • tłuste mięso i wyroby mięsne;
  • napoje energetyczne;
  • słone przekąski;
  • potrawy przyprawiane na ostro.

Znaczenie diety po cesarskim cięciu

Odpowiednie odżywianie jest kluczowym elementem rekonwalescencji po cesarce. Najważniejsze, aby dostarczać organizmowi podstawowych witamin i minerałów, które wspierają proces regeneracji i gojenie się ran. Optymalna dieta powinna bazować głównie na produktach bogatych w witaminy A, C, E, kwas foliowy oraz wapń. Ze względu na to, że w trakcie porodu kobieta traci dużo krwi, to koniecznie trzeba też zadbać o dostarczanie odpowiedniej ilości żelaza. Najlepiej więc do swojego codziennego menu włączyć ryby morskie, warzywa liściaste, kasze oraz płatki owsiane. Świetnie sprawdzą się również pokarmy bogate w białko, m.in. chude gatunki mięsa, ryby oraz jajka. Idealnie nadadzą się też zupy, zwłaszcza te gotowane na lekkostrawnych warzywach. Oczywiście nie bez znaczenia jest także kwestia odpowiedniego nawodnienia. Należy więc przyjmować nawet do 3 litrów płynów dziennie, zwłaszcza wodę, zieloną herbatę, napary z niektórych ziół (najlepiej zapytać lekarza o zioła dozwolone w połogu), kompoty, soki z owoców i warzyw oraz herbatę z liści pokrzywy.

Dieta po cesarce przede wszystkim musi wspomagać rekonwalescencję organizmu i przyśpieszyć gojenie się ran. W zależności od stanu zdrowia pacjentki układ pokarmowy w ciągu kilkunastu dni od porodu powinien wrócić już do formy. Warto na ten czas postawić jednak na zdrowe, zbilansowane i lekkostrawne żywienie, które zadba o dobre samopoczucie zarówno mamy, jak i pobierającego jej pokarm maluszka.

Bibliografia:Gallagher-Mundy C., Cesarskie cięcie. Powrót do formy, Wydawnictwo Mamania, Warszawa 2012.Szostak-Węgierek D., Żywienie w czasie ciąży i karmienia piersią, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2021.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*