Czarny bez i sok z czarnego bzu na odporność, na przeziębienie i na wzmocnienie

Czarnego bzu nie kupisz w sklepie. Znajdziesz go w parkach, w ogrodach, poza miastem. We wrześniu, kiedy owocuje, przychodzi doskonały moment, by przygotować sok z czarnego bzu. Warto, bo jesienią i zimą, kiedy nadejdą chłodne dni, czarny bez wzmocni, pomoże podczas przeziębienia i gorączki.

Czarny bez, czyli co?

Czarny bez dziki kiedyś był nazywany brzozowiną lub hyczką. Ma w Polsce bardzo długą historię, to ważna roślina lecznicza, która służyła Polakom przez setki lat do leczenia wielu schorzeń.

Czarny bez właściwości

Dzisiaj czarny bez został dobrze zbadany. Wiemy, ze wykazuje właściwości:

  • przeciwgorączkowe,
  • przeciwbólowe,
  • napotne,
  • moczopędne,
  • oczyszczające,
  • przeciwzapalne.

Tak wszechstronne działanie zawdzięcza obecności garbników, glikozydów, pektyn, kwasów owocowych, witaminy C, witaminy A, wapnia, potasu, żelaza, glinu i sodu.

Od setek lat sok z czarnego bzu był stosowany w leczeniu przeziębienia, grypy, popularnych infekcji wirusowych. Idealnie sprawdzał się na choroby wieku dziecięcego, szybko stawiał na nogi dorosłych. Od pewnego czasu zapomniany, obecnie wraca do łask i jest coraz chętniej wykorzystywany, także w leczeniu alergii, kaszlu, kataru czy dny moczanowej.

czarny bez

Jak przygotować sok z czarnego bzu?

Czarny bez należy zebrać. To dla jednych trudność, dla innych wyzwanie a czasami nawet przyjemność. Nie bez znaczenia jest miejsce, jakie wybierzemy na zbiory. Najlepiej jeśli jest ono oddalone od ulicy. Czarny bez rośnie na krzewach, jednak zazwyczaj tak mocno się rozrastają, że przypominają drzewa.

Owoce zbieramy, gdy są dojrzałe, w słoneczny, suchy dzień.

Sok z czarnego bzu przygotowujemy w następujący sposób: bierzemy pół kilograma zebranych owoców i pół kilograma cukru. Owoce płuczemy pod wodą, wyrzucamy niedojrzałe owoce, wszystkie użyte do soku powinny być czarne.

W dużym słoju układamy warstwowo: raz owoce, raz cukier. Na koniec słój przykrywamy gazą i nakładamy gumkę. Odstawiamy w przewiewne miejsce na 2-3 tygodnie.

Następnie powstały sok przelewamy przez gazę i podgrzewamy w garnku, nie dopuszczając do wrzenia. Podgrzewamy aż zniknie piania. Przelewamy do umytych i wyparzonych słoików, szczelnie zamykamy, stawiamy do góry dnem aż do wystudzenia.

Sok z czarnego bzu podajemy w trakcie przeziębienia lub profilaktycznie w sezonie przeziębień po łyżeczce co kilka godzin.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.