Cukinia dostępna jest w sklepach spożywczych niemal przez cały rok, jednak najsmaczniejszą kupimy latem – w pełni sezonu jest ona najbardziej apetyczna i pełna świeżego aromatu, a także najtańsza. To warzywo z gatunku dyniowatych charakteryzuje się korzystnym wpływem na nasze zdrowie, ponieważ zawiera bogactwo witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C, K, B1, żelazo i potas. Dodatkowo reguluje trawienie i wzmacnia odporność. Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, dlatego stanowi doskonałą bazę do posiłków dla całej rodziny, a szczególnie smaczna jest w postaci faszerowanej. Oto cukinia faszerowana w trzech odsłonach.
Cukinia dla tradycjonalistów
Warzywo to może urozmaić dania, które znamy w tradycyjnej formie. Faszerowana cukinia stanowi świetny zamiennik gołąbków, nadziewanych ryżem i mięsem wieprzowym. Znane smaki w nowej odsłonie zaskoczą domowników i przełamią kulinarną nudę. Do jej przygotowania potrzebne są:
- 4 spore cukinie
- duża cebula
- 200 g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej)
- 100 g suchego ryżu
- przecier pomidorowy
- majeranek
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- pieprz
Jeżeli skórka cukinii jest twarda, należy ją usunąć – w młodych roślinach jest miękka, wtedy można ją zostawić. Warzywa przekrawamy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne, robiąc miejsce na nadzienie. Ryż gotujemy do miękkości, a na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, do momentu aż się zeszkli. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy solą, pieprzem oraz dużą ilością majeranku. Tak przygotowane mięso po usmażeniu mieszamy z ryżem. Napełniamy farszem cukinie i dusimy je w dużym garnku pod przykryciem, z odrobiną wody na dnie (aby nie przywarły). Powstałe podczas duszenia soki odlewamy i na gorąco mieszamy z przecierem pomidorowym. Doprawiamy go solą, pieprzem oraz odrobiną majeranku. Polewamy łódeczki cukinii sosem i podajemy.
Faszerowana cukinia dla dzieci
Wypełnienie cukinii zdrowym, aromatycznym nadzieniem, to świetny sposób na wzbogacenie diety dziecka o dodatkową porcję warzyw. W tej formie, jarzyny zjedzą nawet największe niejadki. Mięso wieprzowe warto jest zamienić na indyka, który jest delikatniejszy i zawiera mniej nasyconych tłuszczy, stanowiąc dobre źródło białka, tak ważnego budulca dla rozwijającego się organizmu. Tak przygotowaną cukinię ze smakiem zjedzą także dorośli. Potrzebne do jej przygotowania składniki to:
- 3 duże cukinie
- 3 pomidory (najlepsze będą malinowe lub bawole serca)
- średnia marchewka
- duża cebula
- pęczek koperku
- 200 g mielonego mięsa z indyka
- 100 g kaszy jaglanej
- łyżka oleju wysokiej jakości (rzepakowy, z pestek winogron)
- sól i pieprz
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. W międzyczasie, cukinię należy obrać ze skórki przekroić na pół, wykrawając nasiona i tworząc łódeczki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z indyka, do którego po chwili dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz startą na tarce o małych oczkach marchewkę. Skórkę pomidorów delikatnie nacinamy i zalewamy je wrzątkiem – po sparzeniu, skórka odejdzie bez problemu. Farsz dusimy, dopóki nie odparuje nadmiar wody, przyprawiamy go solą i pieprzem, na sam koniec dodając posiekany koperek (odrobinę zostawiamy do posypania dania po upieczeniu). Całość mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Łódeczki cukinii wypełniamy farszem i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku na około 20 minut w temperaturze 180 stopniach C. Porcja odpowiednia dla dziecka to jedna połówka cukinii.
Coś dla wegetarian
Cukinię można wypełnić nie tylko mięsem, ale także nadzieniem warzywnym, pełnym witamin i minerałów. To doskonałe rozwiązanie na lato, kiedy jarzyny są soczyste i pełne smaku, a upał sprawie, że zarówno dorośli, jak i najmłodsi wybierają lekkie posiłki. Przepis ten docenią także osoby dbające o linię. Do jego przygotowania potrzebne są:
- 3 cukinie
- średnia cebula
- 200 g pieczarek
- 100 g tartego sera mozzarella
- kolorowe papryki (po połowie czerwonej, żółtej oraz zielonej)
- pół pęczka koperku
- pół pęczka natki pietruszki
- łyżka oleju dobrej jakości
- sól i pieprz
Przygotowujemy cukinię – obieramy ją ze skórki, jeśli jest twarda, pozbawiamy nasion i przekrawamy na połówki. Na gorącym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Pieczarki kroimy w małą kostkę, a paprykę w cienkie paski. Warzywa dodajemy do cebuli i czekamy, aż farsz zmięknie. Przyprawiamy go solą, pieprzem oraz koperkiem i natką pietruszki. Połowę tartej mozzarelli dosypujemy do farszu i mieszamy, aż do połączenia się składników. Łódeczki cukinii nadziewamy i posypujemy resztą sera. Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach C i podajemy.
Cukinia to zdrowe i smaczne warzywo, które pozwala na wyczarowanie mnóstwa zaskakujących i pysznych przepisów. Jego walory kulinarne docenią zarówno rodzice, jak i dzieci.
Komentarze