Cukinia faszerowana – przepisy dla całej rodziny

Cukinia dostępna jest w sklepach spożywczych niemal przez cały rok, jednak najsmaczniejszą kupimy latem – w pełni sezonu jest ona najbardziej apetyczna i pełna świeżego aromatu, a także najtańsza. To warzywo z gatunku dyniowatych charakteryzuje się korzystnym wpływem na nasze zdrowie, ponieważ zawiera bogactwo witamin i składników mineralnych, takich jak witamina C, K, B1, żelazo i potas. Dodatkowo reguluje trawienie i wzmacnia odporność. Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna, dlatego stanowi doskonałą bazę do posiłków dla całej rodziny, a szczególnie smaczna jest w postaci faszerowanej. Oto cukinia faszerowana w trzech odsłonach.

cukinia faszerowana

Cukinia dla tradycjonalistów

Warzywo to może urozmaić dania, które znamy w tradycyjnej formie. Faszerowana cukinia stanowi świetny zamiennik gołąbków, nadziewanych ryżem i mięsem wieprzowym. Znane smaki w nowej odsłonie zaskoczą domowników i przełamią kulinarną nudę. Do jej przygotowania potrzebne są:

  • 4 spore cukinie
  • duża cebula
  • 200 g mięsa mielonego (najlepiej z łopatki wieprzowej)
  • 100 g suchego ryżu
  • przecier pomidorowy
  • majeranek
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • pieprz

Jeżeli skórka cukinii jest twarda, należy ją usunąć – w młodych roślinach jest miękka, wtedy można ją zostawić. Warzywa przekrawamy na pół i usuwamy z nich gniazda nasienne, robiąc miejsce na nadzienie. Ryż gotujemy do miękkości, a na rozgrzanym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, do momentu aż się zeszkli. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy solą, pieprzem oraz dużą ilością majeranku. Tak przygotowane mięso po usmażeniu mieszamy z ryżem. Napełniamy farszem cukinie i dusimy je w dużym garnku pod przykryciem, z odrobiną wody na dnie (aby nie przywarły). Powstałe podczas duszenia soki odlewamy i na gorąco mieszamy z przecierem pomidorowym. Doprawiamy go solą, pieprzem oraz odrobiną majeranku. Polewamy łódeczki cukinii sosem i podajemy.

Faszerowana cukinia dla dzieci

Wypełnienie cukinii zdrowym, aromatycznym nadzieniem, to świetny sposób na wzbogacenie diety dziecka o dodatkową porcję warzyw. W tej formie, jarzyny zjedzą nawet największe niejadki. Mięso wieprzowe warto jest zamienić na indyka, który jest delikatniejszy i zawiera mniej nasyconych tłuszczy, stanowiąc dobre źródło białka, tak ważnego budulca dla rozwijającego się organizmu. Tak przygotowaną cukinię ze smakiem zjedzą także dorośli. Potrzebne do jej przygotowania składniki to:

  • 3 duże cukinie
  • 3 pomidory (najlepsze będą malinowe lub bawole serca)
  • średnia marchewka
  • duża cebula
  • pęczek koperku
  • 200 g mielonego mięsa z indyka
  • 100 g kaszy jaglanej
  • łyżka oleju wysokiej jakości (rzepakowy, z pestek winogron)
  • sól i pieprz

Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy, przelewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości. W międzyczasie, cukinię należy obrać ze skórki przekroić na pół, wykrawając nasiona i tworząc łódeczki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso z indyka, do którego po chwili dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz startą na tarce o małych oczkach marchewkę. Skórkę pomidorów delikatnie nacinamy i zalewamy je wrzątkiem – po sparzeniu, skórka odejdzie bez problemu. Farsz dusimy, dopóki nie odparuje nadmiar wody, przyprawiamy go solą i pieprzem, na sam koniec dodając posiekany koperek (odrobinę zostawiamy do posypania dania po upieczeniu). Całość mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Łódeczki cukinii wypełniamy farszem i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku na około 20 minut w temperaturze 180 stopniach C. Porcja odpowiednia dla dziecka to jedna połówka cukinii.

Coś dla wegetarian

Cukinię można wypełnić nie tylko mięsem, ale także nadzieniem warzywnym, pełnym witamin i minerałów. To doskonałe rozwiązanie na lato, kiedy jarzyny są soczyste i pełne smaku, a upał sprawie, że zarówno dorośli, jak i najmłodsi wybierają lekkie posiłki. Przepis ten docenią także osoby dbające o linię. Do jego przygotowania potrzebne są:

  • 3 cukinie
  • średnia cebula
  • 200 g pieczarek
  • 100 g tartego sera mozzarella
  • kolorowe papryki (po połowie czerwonej, żółtej oraz zielonej)
  • pół pęczka koperku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • łyżka oleju dobrej jakości
  • sól i pieprz

Przygotowujemy cukinię – obieramy ją ze skórki, jeśli jest twarda, pozbawiamy nasion i przekrawamy na połówki. Na gorącym oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulkę. Pieczarki kroimy w małą kostkę, a paprykę w cienkie paski. Warzywa dodajemy do cebuli i czekamy, aż farsz zmięknie. Przyprawiamy go solą, pieprzem oraz koperkiem i natką pietruszki. Połowę tartej mozzarelli dosypujemy do farszu i mieszamy, aż do połączenia się składników. Łódeczki cukinii nadziewamy i posypujemy resztą sera. Pieczemy przez około 20 minut w 180 stopniach C i podajemy.

Cukinia to zdrowe i smaczne warzywo, które pozwala na wyczarowanie mnóstwa zaskakujących i pysznych przepisów. Jego walory kulinarne docenią zarówno rodzice, jak i dzieci.
 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*