Dzieci chorują. W sezonie infekcji mogą być przeziębione nawet raz w miesiącu. To w wielu przypadkach norma, a nie sygnał alarmujący, który powinien zmotywować do działania. Mimo to, można zrobić sporo, by zmniejszyć częstotliwość chorowania. Jak? Mądrze wspierając rozwijający się układ immunologiczny dziecka. Co na odporność dla małego dziecka?
Co na odporność? Zróżnicowane bogate w warzywa menu
Przewaga słodkich produktów w diecie dziecka mocno obniża odporność. Naukowcy z Kolumbii odkryli, że po zjedzeniu 100 gramów cukru (tyle znajdziemy w dwóch buteleczkach przeciętnego soku owocowego) osłabiamy reakcję odpornościową białych krwinek aż o 40%! Im bardziej słodka i „przetworzona” dieta dziecka, tym mniej odporne ono jest na choroby. Przeczytaj więcej na ten temat.
Tam, gdzie to możliwe, warto zastąpić cukier miodem (przeczytaj, jak to zrobić), oraz słodkimi owocami – bananami czy daktylami. Zamiast słodkich napojów podawajmy dzieciom wodę lub herbatki ziołowe, które też mogą wzmacniać odporność. Codzienna dieta dziecka powinna być bogata w warzywa – wskazane jest 5 porcji dziennie oraz sezonowe owoce. Zamiast białych bułeczek lepszym wyborem jest ciemne pieczywo. Wprowadzenie zdrowych nawyków żywieniowych to połowa sukcesu – także pod względem częstotliwości przechodzenia infekcji.
Co na odporność? Olej z czarnuszki
Czy wiedziałaś, że olej z czarnuszki to świetne remedium na infekcje górnych dróg oddechowych, przeziębienie i kaszel? Czarnuszka doskonale radzi sobie również z bólem i stanami zapalnymi. Wystarczy wprowadzić ją do codziennej diety, by wzmocnić organizm już małego dziecka. Przeczytaj więcej na ten temat.
Co na odporność? Domowy sok z czarnego bzu
Jeśli nadal zastanawiasz się, co na odporność, sięgnij po domowy sok z czarnego bzu. Czarny bez to prawdziwa bomba witaminowa o działaniu przeciwzapalnym, przeciwkaszlowym, a nawet przeciwgorączkowym. Sok z czarnego bzu stosowany w okresie infekcji chroni przed zachorowaniami.
Co na odporność? Sok z malin
Nie bez przyczyny sok z malin uważany był za jedno z najcenniejszych lekarstw przez nasze babcie. Dzisiaj wiemy, że ze względu na wysoką zawartość kwasu salicylowego sok z malin wzmacnia i skraca czas choroby, ponadto działa rozgrzewająco i antyseptycznie. By jednak sok z malin mógł zadziałać, musi być to prawdziwy wyrób, a nie coś, co naturę jedynie udaje.
Co na odporność? Syrop z pigwy
Co na odporność dla małego dziecka? Oczywiście syrop z pigwy, który przygotujesz w prosty sposób sama. Naprawdę warto, bo pigwa ma więcej witaminy C niż cytryna, jest bogatym źródłem witaminy B, zawiera również potas, żelazo, wapń, magnez i fosfor. Polecana jest dla wzmacniania odporności, a także leczenia sezonowych infekcji.
Przeczytaj, jak zrobić syrop z pigwy.
Co na odporność? Syrop z cebuli
Niektórym trudno w to uwierzyć, ale nie brakuje dzieci, które syrop z cebuli szczerze lubią. Nie mają problemu z jego przełknięciem czy charakterystycznym zapachem. To dobrze, bo syrop z cebuli to jeden z najskuteczniejszych sposobów na wzmocnienie organizmu, a także na skrócenie czasu choroby. Idealny na kaszel i przedłużający się katar.
Jest szalenie prosty w przygotowaniu. Kliknij!
Syrop z pędów sosny
Co na odporność, jeśli dziecko często kaszle i cierpi na zapalenie krtani? Rozwiązaniem może być syrop z pędów sosny, który jest świetnym źródłem witaminy C i cennych minerałów. Błyskawicznie wzmacnia i poprawia mechanizmy odpornościowe organizmu. Jest niezastąpiony w przypadku kaszlu i przedłużającego się bólu gardła.
„Miód” z mniszka
Dobrym remedium na wzmocnienie odporności jest tak zwany „miód” z mniszka, który chroni przed chorobami, a gdy już pojawi się infekcja, sprawia, że krócej ona trwa. Miód z mniszka polecany jest przede wszystkim na suchy kaszel, ułatwia bowiem odkrztuszanie i sprawia, że układ oddechowy może się szybciej oczyścić.
Witamina D na odporność
Czy wiesz, że aż 90% Polaków może mieć niedobory witaminy D? Wśród dzieci, które częściej dostają suplementy diety z witaminą D, niekiedy sytuacja wygląda lepiej, choć nie zawsze.
Lekarze jeszcze kilka lat temu zalecali suplementację witaminą D jedynie w przypadku dzieci, które nie skończyły pierwszego roku życia. Dzisiaj wiemy, że witaminę D należy podawać regularnie wszystkim dzieciom od jesieni do wiosny. Kliknij i dowiedz się, jaka dawka witaminy D jest najlepsza.
Kiszonki na odporność
Dzisiaj nikt już nie ma wątpliwości, że odporność pochodzi z jelit. To mikroflora jelit ma bezpośredni wpływ na to, jak często chorujemy i jak szybko sobie radzimy z chorobą. W uzupełnianiu tak zwanych dobrych bakterii niezwykle skuteczne są kiszonki, czyli ogórki kiszone czy kapusta kiszona. Dobroczynne działanie mają jednak naturalnie kiszone produkty (a nie szybko kwaszone, które dostępne są w wielu marketach).
Przeczytaj więcej o tym, jak kiszonki wzmacniają odporność naszych dzieci.
Dbanie o odporność dziecka nie sprowadza się do podawania jednej łyżki „cennego syropku” na dzień dobry. Niestety to nie takie proste. Przeczytaj, co jeszcze możesz zrobić, by uniknąć ciągłych chorób.
Komentarze