Ciecierzyca w diecie dziecka

Ciecierzycę (cieciorkę) możemy stosować w diecie niemowlaka, wprowadzając ją już w 10 miesiącu życia maluszka. Warto to zrobić, bo jako roślina strączkowa jest bardzo cennym źródłem białka, dlatego stanowi ważny zamiennik mięsa.Poza tym to dobre źródło witamin z grupy B, jest smaczna i sycąca. Można podawać ją na wiele sposobów: na słodko, jako składnik sałatek oraz na obiad. Nie zawiera glutenu!

Ciecierzyca wraca do łask

SONY DSCChoć cieciorka była stosowana i doceniana w kuchni staropolskiej, później została zapomniana. Kojarzona jest głównie z kuchnią śródziemnomorską. Jada się ją na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej.

Dzisiaj coraz chętniej wykorzystuje się ją w kuchni polskiej – dla urozmaicenia smaku, ale również dlatego, że jako składnik jest zdrowa, sycąca i szybko akceptowana przez osoby w różnym wieku.

Zalety ciecierzycy

Cieciorka:

  • jest dobrym źródłem białka i węglowodanów,
  • zawiera aminokwasy bogate w siarkę,
  • ważne źródło błonnika,
  • dostarcza nienasyconych kwasów tłuszczowych – kwasy linolowe oraz oleinowe,
  • jest ważnym źródłem witamin: ryboflawiny, niacyny, tiaminy, kwasu foliowego,
  • warto ją jeść z powodu bogactwa: wapnia, magnezu, fosforu, potasu i żelaza.

Jak gotować ciecierzycę?

SONY DSCCiecierzycę przed przygotowaniem należy namaczać – przynajmniej przez 8 godzin, a optymalnie przez 12 godzin. To ważne, by oczyścić ją z toksyn, ale również, by skrócić jej czas gotowania.

Do gotowania cieciorki używamy świeżej wody (zawsze!). Ile nalać wody? Najlepiej jeśli warstwa wody będzie znajdować się 10 cm nad nasionami.

Zaczynamy gotować na dużym ogniu bez przykrycia. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy tak przez około 30 minut. Usuwamy pianę, która zbierze się na wierzchu. Do gotującej wody można dodać odrobinę sody oczyszczonej, co przyspieszy gotowanie.

Skręcamy ogień i gotujemy pod częściowym przykryciem około 40 minut.

Pod koniec gotowania można ciecierzycę posolić.

Jestem mamą. Normalną, nie wpatrzoną przez cały dzień w dziecko, ale myślącą o prawdziwym dobru całej rodziny. Uczę się, jak kochać siebie i innych. Wiem, że mogę to osiągnąć jedynie wtedy, kiedy będę łączyć kilka ról.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. MartyNa MartyNa

    Czy ciecierzyca zawsze tak specyficznie pachnie podczas gotowania?

  2. Olenka Olenka

    MartyNa, podczas gotowania, potem jest już ok :)

  3. Mulanka21 Mulanka21

    stosujemy cieciorkę od dawna, polecamy ją najblizszym, rzeczywiscie jest jeszcze malo znana