Jadłospis na diecie bezglutenowej i bezmlecznej nie musi być nudny. Można odkryć wiele ciekawych smaków i zaskakujących połączeń smaków, tak, jak ten.
Składniki na ciasto o średnicy 28 cm (około 12 kawałków)
- 250 ml napoju migdałowego/sojowego lub ryżowego
- 50 gramów margaryny bezmlecznej
- 100 gramów kaszy gryczanej
- 1 banan
- 1 łyżka soku z cytryny
- 80 g cukru
- mielony cynamon
- przyprawa do piernika
- 200 g mielonych migdałów
- białka z trzech jajek
- margaryna bezmleczna i kasza gryczana do wysypania formy.
Czas przygotowania
około 30 minut
Czas pieczenia
około 45 minut
Ciasto bez mąki i bez mleka – wykonanie
Napój migdałowy/sojowy/ryżowy i margarynę podgrzewamy w garnku. Gdy napój zacznie się gotować, dodajemy kaszę gryczaną i energicznie mieszany, trzymamy po przykryciem na małym ogniu przez około 20 minut aż napęcznieje, od czasu do czasu mieszając.
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Banana rozgniatamy widelcem i polewamy sokiem z cytryny, żeby nie zrobił się czarny.
Do papki bananowej dodajemy cukier, szczyptę cynamonu i przyprawę do piernika, następnie migdały. Jajka ubijamy na twardo i delikatnie łączymy z przestudzoną kaszą gryczaną, na końcu dodajemy mus bananowy.
Natłuszczamy formę, wsypujemy kaszę gryczaną, przelewamy ciasto. Pieczemy w gorącym piekarniku na drugim poziomie od dołu przez około 45 minut aż ciasto się zarumieni.
Ciasto gryczane w 1 kawałku ma 205 kcal, 4 g. białka, 14 g. tłuszczy, 16 g węglowodanów. Można podawać je dzieciom od 13 miesiąca życia.
Wygląda świetnie, przetestujemy na pewno :)
oszaleliście? -przecież margaryna to zabójstwo dla serca ….
.. tzn chętnie poznam propozycję przepisu na te nalesniki ale bez margaryny, lub też opinię – czy mogę jej nie dodawać lub czymś zastąpic -mlekiem, śmietaną, lub tymi rozprowadzonymi z wodą :)