Pyszny chleb można upiec samodzielnie w domu. Nie trzeba wielkich umiejętności, ani profesjonalnego sprzętu. Wystarczą chęci. Poniżej publikujemy przepis na chleb z mąki gryczanej (powstałej z białej kaszy gryczanej). Jest on nie tylko zdrowy, ale też smaczny. Świetnie sprawdzi się dla osób na diecie bezglutenowej. Do tego zawsze się udaje!
Chleb gryczany – alternatywa dla pszennego
Gryka to zdrowa alternatywa dla zbóż. Jest wolna od glutenu, dlatego jest dobrze tolerowana przez osoby, które nie mogą jeść tego składnika. Co warte zaznaczenia, ma bardzo dobry skład i jeszcze lepsze właściwości.
Gryka dostarcza cennych białek (zawiera ich od 9-19%), już 100 gramów zaspokaja w pełni zapotrzebowanie na aminokwasy egzogenne. Ma niewiele tłuszczy, ale są to kwasy tłuszczowe nienasycone, bardzo wartościowe dla człowieka. Co z cukrami? Tu również mamy dobrą wiadomość, jest to skrobia (do 70% suchej masy), która powoli się trawi i nie powoduje nagłego wzrostu cukru we krwi. Dzięki temu jest bezpieczna dla osób z cukrzycą. Wspomaga także odchudzanie i zachowanie szczupłej sylwetki.
Inne korzyści? Wysoka zawartość błonnika, która zapewnia z jednej strony sytość, a z drugiej ułatwia trawienie. 100 gramów gryki to aż 6 gramów błonnika, stanowiącego 25% zapotrzebowania na ten składnik.
Gryka powinna towarzyszyć nam w menu również ze względu na dużą zawartość witaminy B (niedobory w tym zakresie zdarzają się często). Tutaj najważniejsze są witaminy: B1, B2, B6. Dodatkowo witamina E oraz mikroelementy takie, jak: cynk, żelazo, potas, miedź, fosfor. Gdy dodamy do tego flawonoidy, które działają silnie przeciwutleniająco, to okaże się, że kasza gryczana czy mąka gryczana doskonale wpływają na nasze zdrowie.
Mając to na uwadze, naprawdę warto od czasu do czasu przygotować w domu chleb gryczany.
Jak przygotować chleb z mąki gryczanej?

Będziemy potrzebować 500 gramów mąki gryczanej (ja przygotowałam ją z białej kaszy – niepalonej, mieląc ją w młynku do kawy).

Dodatkowo 500 ml ciepłej wody, opakowanie drożdży suchych, łyżkę ziaren siemienia lnianego (zmieliłam w młynku), szczypta soli, łyżka cukru, 2 łyżki oleju, do tego ewentualnie ulubione dodatki – u mnie ziarna słonecznika.

Przygotowujemy mąkę, dodajemy cukier, sól, zmielone na świeżo siemię lniane (można pominąć, jednak dodatek sprawi, że chleb będzie bardziej sprężysty, i zdrowszy), drożdże, dodajemy ciepłą wodę. Mieszamy łyżką, dodajemy olej. Wsypujemy słonecznik (można też dodać razem z suchymi produktami na początku).

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 220 stopni. W tym czasie ciasto trochę urośnie w misce.
Pieczemy około 40 minut. Kroimy po przestudzeniu!


Sprawdzony przepis na chleb bezglutenowy
Najprostszy przepis na naleśniki gryczane (bezglutenowe)
7 przepisów na zdrowy deser dla niemowlaka
Ciasto gryczane – bez mleka i bez glutenu
jak przechowywać ten chlebek