Budyń a może kisiel? – czyli domowy deser dla niemowlaka

Jest szczególnie polecany przy dolegliwościach układu pokarmowego a zwłaszcza przy biegunkach, jest lekkostrawny, więc mogą spożywać go osoby będące na diecie.

Kisiel podobnie jak budyń można kupić w wersji instant do przygotowania w domu. Wystarczy proszek rozpuścić w wodzie (czasem z dodatkiem cukru)  i doprowadzić do wrzenia.

Jak wybrać gotowy kisiel dla dziecka?

Jednak wybierając tego typu produkt, zwróćmy uwagę czy w swoim składzie nie ma zbyt wiele „chemii”, wystarczy, że zawiera skrobię ziemniaczaną, naturalne, sproszkowane owoce (najlepiej wybierać kisiele z napisem owocowy a nie o smaku owocowym) ewentualnie cukier. Jeśli nie do końca mamy pewność czy zakupiony kisiel w proszku jest zdrowy, przyrządźmy swój domowy deser.

Domowy kisiel  owocowy – przepis

  • 100 ml dowolnego soku (malinowy, truskawkowy, przecierowy np. marchewkowy)
  • 150 ml wody
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier w razie potrzeby
  • dowolne owoce

Sok zagotować, wodę wymieszać  z mąką i ewentualnie cukrem do smaku. Gdy sok zacznie się gotować, dolewamy mieszankę wody z mąką i energicznie mieszamy, gotujemy ok 1 – 2 minuty. Przelewamy do miseczki.

Budyń i kisiel można również ze sobą łączyć i stworzyć niepowtarzalny, kolorowy deser. Ten poniżej można podać dziecku po 7 miesiącu.

Deser malinowy – dla dziecka po 7 miesiącu

  • szklanka ugotowanego budyniu waniliowego
  • szklanka ugotowanego kisielu malinowego
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżka  świeżych malin

Do miseczki (najlepiej przezroczystej) przelewamy kisiel, następnie budyń na wierzch. Maliny rozdrabniamy widelcem lub blenderem tak by powstał mus. Na wierzch budyniu wykładamy jogurt i polewamy musem z malin.

Wioleta 30-letnia mama trzyletniego Wojtusia. Absolwentka studiów pedagogicznych. Z zamiłowaniem pochłania wszelką wiedzę na temat wychowywania dzieci, gotowania oraz dziedzin kosmetyki. Zagorzała zwolenniczka karmienia piersią i jak najczęstszego chwalenia dzieci. Wyznaje zasadę: "Słuchaj dobrych rad, ale postępuj zgodnie z matczynym instynktem".

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. monika06 monika06

    domowy kisiel-uwielbiam;) najlepiej smakuje zima, gdy na sklepowych polkach maly wybor owocow, a w zamrazarce mnostwo pysznych malin, truskawek, jagod;) az chce sie jesc! choc moj kisiel nie jest przezroczysty, gdyz gotuje nie na soku, tylko na zmiksowanych owocach, ale czy to wazne…najwazniejsze, ze smakuje…

  2. Ewa Ewa

    Bardzo przydatny artykuł z przepisami, które zapiszę i zastosuję, chociaż mój synek ma już skończone 21 miesięcy, ale na zdrowe desery nigdy nie jest za późno:))

  3. Edyta Edyta

    Witam
    Pisze Pani że można przyrządzić budyń na bazie mleka modyfikowane lub kobiecego. Przeciez mleka kobieceog się nie gotuje !!??

  4. MAMUSIA Jasia MAMUSIA Jasia

    Kobiecego i modyfikowanego mleka nie wolno gotowac!!!!!!!!!!!!traci wtedy wszystkie wartosci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!NIE WOLNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Wioleta Wioleta

      można rozrobić mieszankę budyniu w małej ilości wody zagotować i rozrzedzić potem mlekiem

  5. Kaśka Kaśka

    A właśnie szukałam przepisu na domowy budyń. Kisiel robiłam – znakomity.

  6. Ela Ela

    Mleka modyfikowanego nie można gotować

  7. Mamuśka Mamuśka

    Ile tego cukru waniliowego