Budyń a może kisiel? – czyli domowy deser dla niemowlaka

Budyń i kisiel to często pierwsze słodkie desery, jakie spożywa niemowlę. I choć spotyka się np. budynie w wersji słonej, to jednak te słodkie są nie tylko uwielbiane przez najmłodsze dzieci, ale także i dorosłych.

Bo cóż innego kojarzy się dorosłemu z beztroskim czasem dzieciństwa?  Słodki i mleczny budyń oraz owocowy kisiel zajmuje w tym zestawieniu ważne miejsce.

Od lat podawane w przedszkolu jako jeden z posiłków (np. podwieczorek) ciągle cieszą się uznaniem wśród dzieci. Co mają w sobie budynie i kisiele, że tak bardzo nam smakują? Jak przygotować samodzielnie domowy budyń i kisiel?

Domowy budyń dla dziecka

Nutella-pudding1Budyń zaliczany jest do słodyczy, ale z racji, iż przyrządzamy go na bazie mleka jest bardzo pożywny. Można go przygotować w różnej wersji smakowej (waniliowy, czekoladowy, owocowy) oraz z różnymi dodatkami (bakaliami, owocami, pieczywem chrupkim, czekoladą a nawet z bitą śmietaną).

Konsystencja budyniu sprawia, że można go podawać nawet maluchom, które nie mają jeszcze ząbków, a także osobom cierpiącym na dolegliwości układu pokarmowego.

Z racji zawartości mleka oraz mąki budyń nie powinien być spożywany przez osoby z nietolerancją laktozy, z alergią na mleko  oraz mający problemy z wypróżnianiem się. Dla osób z nietolerancją glutenu warto wybrać budyń bezglutenowy, wyraźnie oznaczony.

Gotową mieszankę budyniu można zakupić w sklepie, dodać tylko mleko i resztę przygotować w kilka chwil. Jeśli już wybieramy na sklepowej półce budyń w proszku, warto zwrócić uwagę na jego skład.

Jak wybrać gotowy budyń?

Budyń w proszku powinien mieć w swoim składzie mąkę i (lub) skrobię (pszenną, ziemniaczaną, kukurydzianą lub ryżową), która jest odpowiedzialna za gęstość deseru, naturalne aromaty (kakao, laskę wanilii), czasem cukier. Natomiast lepiej unikać budyniu w proszku, który zawiera  sztuczne barwniki oraz aromaty.

Kupując gotową mieszankę budyniu, wystarczy ją odpowiednio zmieszać z mlekiem i cukrem (czasem jest w składzie proszku) i zagotować.

Jak przygotować budyń samodzielnie w domu?

Jeśli jednak chcemy mieć całkowitą kontrolę nad zawartością budyniu, przygotujmy go sami w domu. Budyń dla niemowlaka najlepiej przygotować na bazie dobrej jakości mleka najlepiej w okolicy 7 miesiąca życia z racji zawartości żółtka.

Jak przygotować budyń jaglany – przeczytaj.

Przepis na domowy budyń waniliowy

  • szklanka mleka
  • żółtko
  • łyżeczka cukru brązowego (można z niego zrezygnować)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (lub innej dowolnej, kukurydzianej, pszennej )
  • cukier waniliowy (lub wanilia)
  • łyżeczka masła

Pół szklanki mleka zagotować z cukrem, masłem i cukrem waniliowym. W pozostałym mleku rozpuścić mąkę i dodać roztrzepane żółtko. Do gotującego się mleka z cukrem wlać mieszankę mleka z mąką, energicznie mieszając. Gotować około 2 minuty, ciągle mieszając.

Gotowy budyń przelać do schłodzonych miseczek. Przygotowany budyń można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. Jeśli do budyniu zamiast wanilii dodamy łyżkę kakao, uzyskamy czekoladowy smak, zaś łyżka ulubionego przecieru lub soku owocowego nada niepowtarzalny smak i barwę.

Przepis na domowy kisiel

Kisiel to przejrzysty, o galaretowatej konsystencji słodki deser.  Jego zaletą jest dość krótki skład, dlatego można go podawać niemowlętom już od 6 miesiąca życia (w zależności od rodzaju dodanych owoców czy soku).

Do tego gładka konsystencja bez grudek nie wymaga dodatkowego rozdrabniania. Kisiel można łączyć z owocami, ciasteczkami, lodami itp.

Wioleta 30-letnia mama trzyletniego Wojtusia. Absolwentka studiów pedagogicznych. Z zamiłowaniem pochłania wszelką wiedzę na temat wychowywania dzieci, gotowania oraz dziedzin kosmetyki. Zagorzała zwolenniczka karmienia piersią i jak najczęstszego chwalenia dzieci. Wyznaje zasadę: "Słuchaj dobrych rad, ale postępuj zgodnie z matczynym instynktem".

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. monika06 monika06

    domowy kisiel-uwielbiam;) najlepiej smakuje zima, gdy na sklepowych polkach maly wybor owocow, a w zamrazarce mnostwo pysznych malin, truskawek, jagod;) az chce sie jesc! choc moj kisiel nie jest przezroczysty, gdyz gotuje nie na soku, tylko na zmiksowanych owocach, ale czy to wazne…najwazniejsze, ze smakuje…

  2. Ewa Ewa

    Bardzo przydatny artykuł z przepisami, które zapiszę i zastosuję, chociaż mój synek ma już skończone 21 miesięcy, ale na zdrowe desery nigdy nie jest za późno:))

  3. Edyta Edyta

    Witam
    Pisze Pani że można przyrządzić budyń na bazie mleka modyfikowane lub kobiecego. Przeciez mleka kobieceog się nie gotuje !!??

  4. MAMUSIA Jasia MAMUSIA Jasia

    Kobiecego i modyfikowanego mleka nie wolno gotowac!!!!!!!!!!!!traci wtedy wszystkie wartosci!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!NIE WOLNO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    • Wioleta Wioleta

      można rozrobić mieszankę budyniu w małej ilości wody zagotować i rozrzedzić potem mlekiem

  5. Kaśka Kaśka

    A właśnie szukałam przepisu na domowy budyń. Kisiel robiłam – znakomity.

  6. Ela Ela

    Mleka modyfikowanego nie można gotować