Brokuły dla dziecka – jedz już w ciąży i podawaj od 6 miesiąca życia!

Brokuły jedz na zdrowie w ciąży

Brokuły są szczególnie wskazane w ciąży. Dlaczego? Ponieważ dostarczają tak niezbędnego w tym czasie kwasu foliowego. Składnik ten jest niezbędny, jeśli chodzi o regulację wzrostu i funkcjonowania komórek, ochronę przed powstawaniem wad ośrodkowego układu nerwowego. Kwas foliowy zażywany w pierwszym trymestrze ciąży i przed nią zapobiega wadom rozwojowym, zmniejsza ryzyko wystąpienia wad serca i układu moczowego.

Brokuły są również źródłem wapnia, czyli składnika niezbędnego do budowania zębów i kości. Niedobory wapnia mogą spowodować, że dziecko urodzi się słabsze i będzie wolniej się rozwijać.

Wapń ma również dobry wpływ na przyszłą mamę. Obniża ciśnienie krwi oraz zapobiega krwawieniom, które w ciąży mogą być niebezpieczne.

Brokuły to także kopalnia fosforu, który stanowi magazyn energii, odpowiada za metabolizm węglowodanów, białek i tłuszczy. Warto zadbać o ten składnik zwłaszcza w przypadku ciąży mnogiej lub cukrzycy.

Zielone warzywo powinno gościć często na talerzach przyszłych mam ze względu na zawartość żelaza, które pełni bardzo ważną funkcję i stanowi ważny składnik hemoglobiny.  Jest również bardzo ważny, jeśli uwzględnimy prawidłowe działanie układu odporności.

Brokuły warto jeść również dla magnezu, który reguluje poziom cukru we krwi, bierze udział w tworzeniu tkanek płodu. Poza tym jeśli jest go wystarczająco dużo zapobiega przedwczesnym skurczom w ciąży i porodom przed terminem.

Poza tym 100 g brokułów to zaledwie 36 kcal.

Brokuły na odporność

Brokuły zawierają sulforafan, który pobudza produkcję enzymów, pomagających chronić naczynia krwionośne. W ten sposób zmniejsza się ryzyko udarów mózgu i zawałów serca.
Dzięki temu składnikowi można skutecznie usuwać toksyny z organizmu i zapobiegać przeziębieniom.

Co przyrządzimy z brokułów?

Brokuły to świetny produkt bazowy do przyrządzania sałatek, dipów, farszów do mięsa a nawet pizzy.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Marlena Marlena

    Sałatka brokułowa ze słonecznikiem, podsmażanym boczkiem, pomidorem i majonezem – pycha! A dla małej zupka :)

  2. Ania Ania

    U nas był dzisiaj krem z brokułów, mniami :)

  3. Julka Julka

    Lubie brokuły od kiedy pamiętam, choć wstyd sie przyznać bo dopiero niedawno nauczyłam się je gotować. Wcześniej to chyba je rozgotowywałam.

  4. xxx xxx

    A co zrobić, żeby brokuły nie śmierdziały podczas gotowania?Ktoś wie?

  5. Ulka Ulka

    Nasze dzieci bardzo lubia brokuly, wychodza z zalozenia, ze mozna stwierdzic co lubi maluch jesli poda sie dana rzecz 50 razy

  6. helka1 helka1

    Brokuły jasna sprawa, ja swojemu dziecku robie dania z brokułami. Początkowo kolor nie odpowiadał ale teraz już jest wszystko na porządku dziennym, wcina tylko się uszy trzęsą :)