Na zdrowiu nie zarabia się wielkich pieniędzy. Gdyby tak było, brokuły widzielibyśmy na każdym kroku – na plakatach, ulotkach, bilbordach. Nie ma co się łudzić, że w najbliższej przyszłości w telewizji zobaczymy reklamę brokułów. Niestety…Byłaby ona nieopłacalna dla wielkich koncernów, które lubią zarabiać na chorobach i słabej odporności dziecka, wmawiając nam, że wszystko, co dobre znajdziemy w pastylkach czy syropkach.
Nie dajmy się zwieźć, że to, co jedzą dzieci nie ma znaczenia. Warto, by brokuły w menu malucha pojawiały się jak najczęściej.
Dlaczego?
Brokuły należą do roślin z rodziny kapustnych. W ostatnich latach zdobyły uznanie głównie za sprawą doniesień o ich antynowotworowym działaniu.
Warzywa mają wykazywać działanie profilaktyczne, jak również wspomagać leczenie już zdiagnozowanych nowotworów. W badaniu ponad 5000 kobiet z rakiem piersi w wieku 20-75 lat wykazano, że spożycie ok. 150 gramów brokułów dziennie (tyle waży szklanka zblanszowanych brokułów, kalafiorów czy brukselki) istotnie zwiększa szansę przeżywalności kobiet ze zdiagnozowanym nowotworem piersi. Najlepsze efekty w tym zakresie przynosi jedzenie surowych brokułów lub na wpół ugotowanych. Najmniej wartościowe są brokuły miękkie, rozgotowane.
Jak kupować brokuły?
Jak w przypadku każdych warzyw, również w odniesieniu do brokułów, ważne jest to, by wybierać zielone, zwarte warzywa, dobrej jakości. Żółtawe lub z nadmiernie rozwiniętymi pączkami nie są już zbyt dobre, mogą być nawet gorzkawe.
Nie rozgotowujmy
Najsmaczniejsze są brokuły w wersji półsurowej. Wtedy są również najbardziej apetyczne, bo nie tracą swojego żywego, zielonego koloru. Jednak co ważniejsze nie pozbywają się swoich cennych właściwości. Podczas długiego gotowania w dużej ilości wody znikają, między innymi, przeciwnowotworowe właściwości brokułów.
Jak gotować brokuły?
Jak gotować brokuły, by były najzdrowsze? Wystarczy, że wrzucimy je na wrzątek i gotujemy przez 3 do 5 minut (dłużej jeśli leżały wcześniej w lodówce). Zamiast tradycyjnej bułki tartej i masła brokuły można podawać ze słonecznikiem lub dynią.
Kiedy w diecie dziecka?
Brokuły w formie zupek i przecierów można podawać już po ukończeniu przez dziecko szóstego miesiąca życia.
Jak przekonać dziecko do brokułów? Najważniejsze to je podawać: w różnej formie, w całości, w kawałku, w formie zupy kremu i…dawać dobry przykład. :)
Sałatka brokułowa ze słonecznikiem, podsmażanym boczkiem, pomidorem i majonezem – pycha! A dla małej zupka :)
U nas był dzisiaj krem z brokułów, mniami :)
Lubie brokuły od kiedy pamiętam, choć wstyd sie przyznać bo dopiero niedawno nauczyłam się je gotować. Wcześniej to chyba je rozgotowywałam.
A co zrobić, żeby brokuły nie śmierdziały podczas gotowania?Ktoś wie?
Nasze dzieci bardzo lubia brokuly, wychodza z zalozenia, ze mozna stwierdzic co lubi maluch jesli poda sie dana rzecz 50 razy
Brokuły jasna sprawa, ja swojemu dziecku robie dania z brokułami. Początkowo kolor nie odpowiadał ale teraz już jest wszystko na porządku dziennym, wcina tylko się uszy trzęsą :)