Brokuły dla dziecka – jedz już w ciąży i podawaj od 6 miesiąca życia!

Na zdrowiu nie zarabia się wielkich pieniędzy. Gdyby tak było, brokuły widzielibyśmy na każdym kroku – na plakatach, ulotkach, bilbordach. Nie ma co się łudzić, że w najbliższej przyszłości w telewizji zobaczymy reklamę brokułów. Niestety…Byłaby ona nieopłacalna dla wielkich koncernów, które lubią zarabiać na chorobach i słabej odporności dziecka, wmawiając nam, że wszystko, co dobre znajdziemy w pastylkach czy syropkach.

Nie dajmy się zwieźć, że to, co jedzą dzieci nie ma znaczenia. Warto, by brokuły w menu malucha pojawiały się jak najczęściej.

Dlaczego?
Brokuły należą do roślin z rodziny kapustnych. W ostatnich latach zdobyły uznanie głównie za sprawą doniesień o ich antynowotworowym działaniu.

Warzywa mają wykazywać działanie profilaktyczne, jak również wspomagać leczenie już zdiagnozowanych nowotworów. W badaniu ponad 5000 kobiet z rakiem piersi w wieku 20-75 lat wykazano, że spożycie ok. 150 gramów brokułów dziennie (tyle waży szklanka zblanszowanych brokułów, kalafiorów czy brukselki) istotnie zwiększa szansę przeżywalności kobiet ze zdiagnozowanym nowotworem piersi. Najlepsze efekty w tym zakresie przynosi jedzenie surowych brokułów lub na wpół ugotowanych. Najmniej wartościowe są brokuły miękkie, rozgotowane.

Jak kupować brokuły?

Jak w przypadku każdych warzyw, również w odniesieniu do brokułów, ważne jest to, by wybierać zielone, zwarte warzywa, dobrej jakości. Żółtawe lub z nadmiernie rozwiniętymi pączkami nie są już zbyt dobre, mogą być nawet gorzkawe.

Nie rozgotowujmy

Najsmaczniejsze są brokuły w wersji półsurowej. Wtedy są również najbardziej apetyczne, bo nie tracą swojego żywego, zielonego koloru. Jednak co ważniejsze nie pozbywają się swoich cennych właściwości. Podczas długiego gotowania w dużej ilości wody znikają, między innymi, przeciwnowotworowe właściwości brokułów.

Jak gotować brokuły?

SONY DSCJak gotować brokuły, by były najzdrowsze? Wystarczy, że wrzucimy je na wrzątek i gotujemy przez 3 do 5 minut (dłużej jeśli leżały wcześniej w lodówce). Zamiast tradycyjnej bułki tartej i masła brokuły można podawać ze słonecznikiem lub dynią.

Kiedy w diecie dziecka?

Brokuły w formie zupek i przecierów można podawać już po ukończeniu przez dziecko szóstego miesiąca życia.

Jak przekonać dziecko do brokułów? Najważniejsze to je podawać: w różnej formie, w całości, w kawałku, w formie zupy kremu i…dawać dobry przykład. :)

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Marlena Marlena

    Sałatka brokułowa ze słonecznikiem, podsmażanym boczkiem, pomidorem i majonezem – pycha! A dla małej zupka :)

  2. Ania Ania

    U nas był dzisiaj krem z brokułów, mniami :)

  3. Julka Julka

    Lubie brokuły od kiedy pamiętam, choć wstyd sie przyznać bo dopiero niedawno nauczyłam się je gotować. Wcześniej to chyba je rozgotowywałam.

  4. xxx xxx

    A co zrobić, żeby brokuły nie śmierdziały podczas gotowania?Ktoś wie?

  5. Ulka Ulka

    Nasze dzieci bardzo lubia brokuly, wychodza z zalozenia, ze mozna stwierdzic co lubi maluch jesli poda sie dana rzecz 50 razy

  6. helka1 helka1

    Brokuły jasna sprawa, ja swojemu dziecku robie dania z brokułami. Początkowo kolor nie odpowiadał ale teraz już jest wszystko na porządku dziennym, wcina tylko się uszy trzęsą :)