Blender to jeden z najbardziej uniwersalnych sprzętów w każdej kuchni, który jest nieodzowny przy przygotowaniu wielu rodzajów dań. Smoothie, koktajle, soki, sosy i zupy – trudno wyobrazić sobie przygotowywanie w domu zdrowych, zbilansowanych posiłków bez użycia blendera. Jaki rodzaj tego sprzętu wybrać? Na rynku jest wiele urządzeń kryjących się pod nazwą „blender”. Które z nich będzie najlepszym wyborem? Czas przyjrzeć się im bliżej i zdecydować, czy lepiej sprawdzi się blender ręczny, czy może blender kielichowy!
Po co w kuchni blender?
Zanim szczegółowo omówimy wady i zalety różnych rodzajów blenderów, dobrze uświadomić sobie, że to sprzęt, który powinien znaleźć się w każdej kuchni. Znacznie ułatwi i usprawni przygotowywanie domowych potraw i zdrowych napojów. To również nieodzowny sprzęt każdego młodego rodzica – nie ma bowiem lepszego sposobu na przygotowywanie potraw dla maluszków podczas rozszerzania diety.
Musimy mieć świadomość, że blender to urządzenie, które może zastąpić wiele innych, bardziej specjalistycznych sprzętów. Pomoże rozmieszać ciasto, przygotować sok z miękkich owoców, a także wyrobić puree ziemniaczane – obejdziemy się przy tym bez robota planetarnego, wyciskarki do owoców czy miksera.
A w czym specjalizuje się blender? Pozwoli przygotować pożywne smoothie i koktajle owocowo-warzywne, idealnie sprawdzi się przy gotowaniu zupy, zwłaszcza tej o konsystencji kremu. Mus na deser? Nie ma problemu, z blenderem to proste, podobnie jak przygotowanie mrożonej kawy. To całkiem sporo jak na jedno urządzenie, a powyższa lista potraw i napojów nie jest przecież kompletna!
Rodzaje blenderów – jaki wybrać?
Jeśli perspektywa przygotowywania opisanych wyżej pyszności w domu do nas trafia, czas przejść do wyboru odpowiedniego sprzętu.
Spośród jakich blenderów możemy wybierać? Na rynku zajdziemy przede wszystkim blendery ręczne i blendery kielichowe, zwane też koktajlerami. Czym się różnią?
W przypadku blendera ręcznego sami trzymamy nasadę wyposażoną w ostrza, regulując przy tym siłę nacisku. Możemy również wykonywać nią dodatkowe ruchy. Przy blenderze kielichowym polegamy zaś na automatyzacji – składniki wrzucamy do pojemnika osadzonego na ostrzach, które rozdrabniają, miksują i blendują zawartość.
Który sposób jest lepszy? To zależy od tego, co najchętniej przygotowujemy w domu! Pora porównać najczęstsze zastosowania obu rodzajów blenderów.
Blender ręczny czy kielichowy – który wybrać?
Mając do wyboru te dwa rodzaje blenderów, dobrze przyjrzeć się ich najważniejszym zaletom.
Dlaczego warto wybrać blender ręczny?
Oto najważniejsze powody:
- zajmuje niewiele miejsca,
- jest uniwersalnym sprzętem,
- możemy go kupić w atrakcyjnej cenie,
- łatwo dbać o czystość tego urządzenia.
Blender ręczny świetnie sprawdzi się przy przygotowaniu smoothie, zup, sosów, past warzywnych.
A może blender kielichowy? On też ma sporo mocnych stron. Do najważniejszych możemy zaliczyć:
- większa moc niż w przypadku blendera ręcznego,
- wiele trybów pracy,
- możliwość przygotowania wielu dań i napojów – od ubijania piany, po zupy-kremy, smoothie, mrożonej kawy czy czy puree.
Trzeba mieć jednak świadomość, że blender kielichowy, chociaż wygodny w użytkowaniu, zajmuje więcej miejsca niż blender ręczny. Zwykle więcej też za niego zapłacimy.
Który z blenderów będzie lepszym wyborem? To zależy od naszych potrzeb, przestrzeni do przechowywania, a także – ulubionych dań i napojów, które chcemy wyrabiać z wykorzystaniem nowego sprzętu.
Przeglądając na przykład blendery w sklepie MediaMarkt, warto kierować się recenzjami użytkowników i porównywać podstawowe parametry. Wtedy możemy zyskać pewność, że dokonujemy właściwego wyboru blendera!
Komentarze