Ciasto to może pełnić funkcję tortu. Można je przygotować w wersji bezglutenowej (przyrządzając biszkopt bezglutenowy – łącząc mąki samodzielnie lub korzystając z gotowego koncentratu). Można również upiec tradycyjny biszkopt lub użyć gotowych biszkoptów języczków – w tym ostatnim przypadku obędzie się bez pieczenia.
Ciasto świetnie smakuje z borówkami, truskawkami, wiśniami, jagodami, malinami, co kto lubi.
Składniki
- pół cytryny
- 150 gramów jogurtu naturalnego
- 500 gramów serka mascarpone
- 75 gramów cukru
- 400 gramów śmietany kremówki
- 500 gramów truskawek/borówek lub innych owoców
- 200-250 ml soku pomarańczowego
- 50 gramów gorzkiej czekolady
Ubijamy na sztywno śmietanę. Dodajemy sok z cytryny i cukier – mieszamy. Następnie łączymy z serkiem mascarpone i jogurtem. Na sam spód blachy kładziemy biszkopt, który następnie korzystając z łyżeczki polewamy sokiem. Następnie na biszkopt kładziemy 1/3 masy serowej, potem układamy warstwę wybranych wcześniej umytych i pokrojonych owoców. Następnie nakładamy kolejną 1/3 masy serowej, znowu nasączony biszkopt i reszta masy. Górę dekorujemy – owocami, startą na tarce gorzką czekoladą, kakao, imbirem lub cynamonem – wedle uznania.
Wkładamy do lodówki. Ciasto jest gotowe do jedzenia po około 4-5 godzinach.
A co z jogutrem naturalnym? bo w składnikach jest a w przepisie nie został wykorzystany. :)
;) No tak, gdzieś się zgubił. Dodane :)
Dzięki!
Mniami wygląda świetnie :)