Biszkopt z mascarpone i owocami – łatwy przepis!

Ciasto to może pełnić funkcję tortu. Można je przygotować w wersji bezglutenowej (przyrządzając biszkopt bezglutenowy – łącząc mąki samodzielnie lub korzystając z gotowego koncentratu). Można również upiec tradycyjny biszkopt lub użyć gotowych biszkoptów języczków – w tym ostatnim przypadku obędzie się bez pieczenia.

Ciasto świetnie smakuje z borówkami, truskawkami, wiśniami, jagodami, malinami, co kto lubi.

SONY DSC

Składniki

  • pół cytryny
  • 150 gramów jogurtu naturalnego
  • 500 gramów serka mascarpone
  • 75 gramów cukru
  • 400 gramów śmietany kremówki
  • 500 gramów truskawek/borówek lub innych owoców
  • 200-250 ml soku pomarańczowego
  • 50 gramów gorzkiej czekolady

SONY DSC

Ubijamy na sztywno śmietanę. Dodajemy sok z cytryny i cukier – mieszamy. Następnie łączymy z serkiem mascarpone i jogurtem. Na sam spód blachy kładziemy biszkopt, który następnie korzystając z łyżeczki polewamy sokiem. Następnie na biszkopt kładziemy 1/3 masy serowej, potem układamy warstwę wybranych wcześniej umytych i pokrojonych owoców. Następnie nakładamy kolejną 1/3 masy serowej, znowu nasączony biszkopt i reszta masy. Górę dekorujemy – owocami, startą na tarce gorzką czekoladą, kakao, imbirem lub cynamonem – wedle uznania.

SONY DSC

Wkładamy do lodówki. Ciasto jest gotowe do jedzenia po około 4-5 godzinach.

SONY DSC

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. ania ania

    A co z jogutrem naturalnym? bo w składnikach jest a w przepisie nie został wykorzystany. :)

    • sosrodzice sosrodzice

      ;) No tak, gdzieś się zgubił. Dodane :)
      Dzięki!

  2. Kasik Kasik

    Mniami wygląda świetnie :)