Bezglutenowa pizza gryczana

Zamiast pizzy na tradycyjnym pszennym spodzie warto od czasu do czasu przygotować pizzę gryczaną, powstałą na bazie gryki niepalonej – bardzo wartościowej pod względem składników odżywczych (wersja palona traci ponad połowę właściwości odżywczych). Wystarczy kupić kaszę gryczaną i zmielić ją w młynku do kawy, by powstała mąka o dużej zawartości magnezu, fosforu, żelaza, wapnia i witamin z grupy B.

SONY DSC

Do przygotowania pizzy na tradycyjnej okrągłej blasze będzie potrzebować:

  • 180 gramów mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 25 gramów siemienia lnianego (zmielonego), który doda sprężystości i wilgoci,
  • jedna łyżeczka soli,
  • dwie łyżki oleju,
  • jedna łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 130 ml ciepłej przegotowanej wody.

SONY DSC

Górę pizzy możemy ozdobić:

  • brokułami lub kalafiorami,
  • pomidorami,
  • kawałkami kurczaka,
  • pieczarkami
  • sosem pomidorowym
  • ziołami – bazylią oregano, tymiankiem

Łączymy wszystkie składniki sypkie na ciasto, następnie dodajemy olej i stopniowo ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy. Warto zwilżyć dłonie olejem, jeśli ciasto za bardzo się klei.

SONY DSC

Ciasto rozkładamy na blasze smarujemy przecierem lub sosem. Układamy wcześniej gotowane brokuły/kalafior (maksymalnie 4 minuty we wrzącej wodzie), posmażone mięso z kurczaka lub indyka w kawałkach oraz lekko podsmażone pieczarki i pokrojone pomidory. Możemy dodać również ulubiony starty na tarce ser. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy pod papierem do pieczenia przez 15 minut, następie przez 5 minut bez przykrycia.

Kobieta, żona, matka. Po krótkim zastanowieniu - właśnie w takiej kolejności. Nie lubi przesady oraz forsowania tylko jednego trendu w wychowaniu.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.