Awokado w ciąży – jeden z lepszych produktów, które warto jeść

Awokado w ostatnich latach zyskało ogromną popularność. Zwraca się uwagę, że jest bardzo zdrowe i chętnie wybierane przez osoby chcące świadomie się odżywiać. Okazuje się, że z jego jedzenia nie powinny rezygnować kobiety spodziewające się dziecka. To właśnie w tym szczególnym okresie spożywanie awokado może przynieść niesamowite efekty. Awokado w ciąży dostarcza cennych witamin, mikroelementów, wzmacnia i wspomaga zdrowy rozwój dziecka. Z jakimi jeszcze korzyściami możemy się liczyć sięgając po zielony owoc?

awokado w ciąży

Awokado jest po prostu zdrowe

Cały szum wokół awokado wynika z tego, że jest ono po prostu zdrowe. Uważane jest za jedno z najzdrowszych owoców świata. Dlaczego owoców? No właśnie, awokado to owoc, który w odróżnieniu od innych owoców nie jest bogatym źródłem cukrów, ale składa się przede wszystkim ze zdrowych tłuszczy. Jego wysoka kaloryczność nie powinna jednak przerażać. Okazuje się bowiem, że paradoksalnie awokado wspiera w zachowaniu optymalnej wagi.

Naturalnie występuje w Ameryce Środkowej i Południowej.

Wyglądem przypomina gruszkę (nazywane jest również gruszką aligatora). Ma ciemnozieloną chropowatą skórkę, po przekrojeniu znajdziemy jedną dość sporą pestkę.

Co zawiera awokado?

Awokado jest dość kaloryczne. W 100 gramach zawiera 160 kcal. Woda stanowi od 67 do 78% zawartości miąższu, poza tym 24% to tłuszcze, i niewiele białka – 1-3% i jeszcze mniej węglowodanów (mniej niż 1%).

Głównym atutem awokado jest to, że owoc zawiera mnóstwo cennych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, ma też dobry stosunek wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega- 6.

Awokado to przede wszystkim doskonały skład. Jest idealnym źródłem:

  • nienasyconych kwasów tłuszczowych (kwas linolowy i oleinowy),
  • potasu – pomaga obniżyć zbyt wysokie ciśnienie krwi (problem wysokiego ciśnienia krwi w ciąży nie jest rzadki. Przeczytaj więcej na ten temat),
  • beta-sitosterol – pomagający obniżyć poziom cholesterolu,
  • cennych przeciwutleniaczy, witamin A, C, E, K i H,
  • wapń, miedź, żelazo, potas, fosfor, mangan,
  • błonnika (awokado zawiera mnóstwo błonnika, w 100 gramach aż 6,3 grama)

Badania pokazują, że awokado doskonale odżywia, wzmacnia, zapobiega przedwczesnemu starzeniu, a nawet działa antynowotworowo. Co istotne, chroni przed chorobami cywilizacyjnymi – chorobami serca, cukrzycą, nadciśnieniem, udarem. Awokado wzmacnia naczynia krwionośne i chroni serce.

W tradycyjnej medycynie awokado stosowane było na ból brzucha, biegunki, czy wrzody.

Awokado w ciąży dba o mamę i dziecko

Awokado zawiera cenne enzymy, które poprawiają wchłanianie ważnych składników odżywczych pochodzących z pożywienia. To ma bezpośredni wpływ nie tylko na matkę, ale także na rozwijający się płód.

Jedzenie awokado pozwala na dostarczenie witaminy B i kwasu foliowego kluczowych dla prawidłowego rozwoju ciąży. Jeśli jesteś w ciąży lub planujesz dziecko, jedz awokado, bo w ten sposób zmniejszasz ryzyko wystąpienia wad cew nerwowych.

Jest też cennym źródłem błonnika, zapewnia sytość i gwarantuje odpowiednią pracę układu pokarmowego, zmniejsza ryzyko wystąpienia uporczywych w ciąży zaparć.

Poza tym awokado pozwala dostarczyć zdrowych tłuszczy w ciąży, a także witamin i mikroelementów. Niezawodnie wzmacnia układ odpornościowy przyszłej mamy.

Jak najlepiej jeść awokado w ciąży?

Awokado jemy na surowo, owoc nie znosi wysokich temperatur. Do spożycia nadaje się miękki miąższ. Jeśli kupiliśmy twarde awokado, dajmy mu czas, przez kilka dni w temperaturze pokojowej dojrzeje, szczególnie szybko w towarzystwie bananów.

Awokado w ciąży można nawet jeść codziennie. Dobrym sposobem jest zastąpienie masło awokado. Poza tym można je skroplić sokiem z cytryny lub limonki, by uniknąć jego czernienia.

Możemy też pokroić awokado na kawałki i położyć na kanapkę. Świetnie smakuje z jajkiem, czy łososiem, kiełkami rzodkiewki. Ciekawym sposobem jest stworzenie pasty z awokado, łącząc owoc z papryką, majonezem i kolendrą.

Skroplone sokiem z cytryny awokado doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatki owocowej. Inny sposób? Z uwagi na dość delikatny smak awokado nada się także do sałatek warzywnych, czy do deserów. Można dodać je także do jajecznicy.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*