Alergia na orzechy może być niebezpieczna. Nie ignoruj tych objawów!

Alergia na orzechy bywa niebezpieczna. Może powodować wstrząs anafilaktyczny. Jak się objawia i u kogo najczęściej występuje? O tym warto wiedzieć.

Alergia na orzechy. Co najczęściej uczula?

Wśród orzechów najpowszechniejsza jest alergia na orzeszki ziemne. Osoby, których dotyka problem niekoniecznie będą się mierzyć z nietolerancją innych orzechów (np. orzechów włoskich, brazylijskich, laskowych, makadamia, pekan, piniowych, pistacji) czy migdałów. Mogą jak najbardziej tolerować orzechy i nasiona (sezam, słonecznik, mak). Może być też tak, że alergia na jeden typ orzechów pociągnie za sobą nietolerancję innych rodzajów.

Niestety jednak oprócz orzechów ziemnych, coraz częściej alergizują inne odmiany orzechów. Gotowanie orzechów nieco zmniejsza ich właściwości alergenne, jednak ich nie usuwa. Uczula bowiem białko znajdujące się w orzechach i nie sposób go wykluczyć. Prawdą jest jednak to, że najtrudniej akceptowane są surowe orzechy.

Co ciekawe alergia na orzechy występuje częściej u dorosłych niż u dzieci.

alergia na orzechy

Jakie objawy daje alergia na orzechy?

Alergia na orzechy może dawać różne objawy, od bardzo łagodnych, poprzez umiarkowane, a kończąc na ciężkich.

Najczęstszą jej formą jest pokrzywka, czyli zmiany skórne pojawiające się po spożyciu alergenu, w tym przypadku orzechów.  Wysypka po orzechach ma postać czerwonych wypukłych plam.

Mogą wystąpić też inne objawy takie, jak: katar, mdłości, bóle brzucha i wymioty. Inne charakterystyczne symptomy to obrzęk warg, mrowienie w gardle i ustach, uciska w gardle i swędząca skóra.

Przyczyny alergii

Alergia to nieprawidłowa reakcja organizmu na składnik, który jest dobrze tolerowany przez ogół społeczeństwa.

W przypadku uczulenia na orzechy składnikiem wywołującym alergię są orzechy, które prowadzą do wystąpienia stanu zapalnego, czego konsekwencją jest uwolnienie histaminy. Ta z kolei substancja odpowiada za powstawanie objawów alergii – zmian skórnych, kataru siennego, itd.

Czy to na pewno alergia?

Rozpoznanie alergii jest trudne. Szczególnie zidentyfikowanie, jaki czynnik/składnik wywołuje reakcję alergiczną.

Kluczowa w tym kontekście jest obserwacja, czyli monitorowanie, kiedy pojawiają się charakterystyczne objawy, jaką mają intensywność, czy występują też w nocy, na zewnątrz, w domu, po spożyciu konkretnego produktu.

Jak sobie radzić?

Najlepszą formą radzenia sobie z alergią jest po prostu unikanie składników, które uczulają, zarówno w podstawowej formie, jak i jako dodatek w innych daniach. W przypadku alergii na orzechy należałoby unikać też wielu ciastek, batonów, często lodów, gorącej czekolady, muesli i wielu innych produktów. Kluczowa jest lektura składu!

To ważne, bo niekontrolowane alergie pokarmowe mogą być groźne. W przypadku alergii na orzechy bardzo realne jest wystąpienie reakcji anafilaktycznej, która bezpośrednio zagraża życiu.

Jeśli dojdzie do reakcji anafilaktycznej, konieczne jest wezwanie pogotowia i podanie adrenaliny. Nie należy chodzić, stać, dziecko powinno usiąść. W przypadku reakcji anafilaktycznej dziecko ciężko oddycha, ma trudności w mówieniu lub ochrypły głos, świszczący oddech i uporczywy kaszel, może wystąpić bladość i wiotkość u najmłodszych dzieci.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.