Alergia na jajko – nawet wtedy, gdy karmisz piersią

Alergia na białko jaja kurzego to najpopularniejsza z alergii na liście alergii pokarmowych. Najczęściej jej objawy obserwuje się u niemowląt i małych dzieci. Reakcja na białko znajdujące się w jajku może wystąpić już u noworodków karmionych piersią czy dzieci karmionych butelką, które jeszcze w świadomy sposób nie posmakowały jajka.

Niestety czasami objawy alergii na białko kurze są bardzo silne. W większości przypadków ustępują w wieku szkolnym.

Niebezpieczne, uczulające alergeny występują najczęściej w białku jaja kurzego, w dużo mniejszym stopniu w żółtku. Niestety nawet po oddzieleniu białka od żółtka, w tym drugim mogą znajdować się śladowe ilości białka, które mogą uczulać. Dlatego niemowlęta i małe dzieci uczulone na białko powinny unikać zjadania żółtek.

Objawy uczulenia na jajka

jajkaUczulenie na jajka może dawać różne objawy. Najczęściej problemem są:

  • wymioty,
  • pokrzywka,
  • nawracające bóle brzucha.

Zamienniki jaja kurzego – inne jaja

Co prawda można otrzymać jaja od ptaków innych gatunków, np. jaja przepiórcze, jednak należy je wprowadzać powoli i ostrożnie. Istnieje bowiem duże ryzyko, że również na nie dziecko zareaguje alergicznie.

Tu czai się jajko

Niestety jajka kurze stosowane są na szeroką skalę w przemyśle spożywczym. Używane są jako:

  • emulgator,
  • środek zespalający,
  • środek zagęszczający,
  • barwnik,
  • substancja smakowa.

Dlatego jajko może znaleźć się w wielu produktach spożywczych. Jako częsty alergen powinno być oznaczone na etykiecie, dlatego prześledzenie jej da nam wgląd w to, czy dany produkt jest bezpieczny, czy też nie.

Lepiej nie kupować produktów, które mają w składzie:

  • jajka kurze,
  • żółtko
  • jajka,
  • produkt jajeczny,
  • białko,
  • proteiny,
  • proteiny jajka kurzego,
  • białko obce,
  • płynne jajko,
  • płynne białka jajek,
  • płynne żółtko jajek,
  • jajka mrożone,
  • mrożone białko jajek,
  • jajka suszone,
  • suszone białka jajek,
  • olej jajeczny,
  • lecytyna
  • lizozym (konserwant pozyskiwany z jajek)

Ukryte źródło jajek. Jajka najczęściej występują w:

  • majonezie,
  • majonezie,
  • lodach,
  • racuchach,
  • makaronie,
  • zapiekankach,
  • tabletki do ssania z lizozymem,
  • śladowe ilości jajek mogą występować w szczepionkach otrzymywanych w ramach hodowli na jajkach kurzych.

Czym zastąpić jajka?

Jajka można zastąpić:

  • skrobią spożywczą (mączką ziemniaczaną),
  • mąką ryżową,
  • tapioką,
  • sodą naturalną,
  • gumą guar,
  • mączką chleba świętojańskiego.

Podczas panierowania zamiast jajek można obtoczyć produkt w mące z teffu.

Mięso mielone można rozluźnić wodą mineralną lub surowym, drobno startym ziemniakiem.

Do pieczenia ciast, w których jajka są niezbędne, np. biszkoptów, można użyć gotowych zamienników dostępnych na rynku, które są mieszanką różnych rodzajów skrobi, mączek i środków spulchniających. Można je użyć w przepisie, dodając ich odpowiednią ilość – zgodnie ze wskazówkami na etykiecie.

zamiennik jajkailośćdziałanie
banan1 średni owoc zgnieciony widelcemnajlepsze do słodkich wypieków, zapewnia wilgotność, łączy składniki, ale nie pomaga ciastu wyrosnąć (gdy ciasto ma wyrosnąć, dodajemy 1/2
łyżeczki sody lub proszku do pieczenia)
mus jabłkowy1/3 szklanki
mus z innego owocu zawierającego dużo pektyn (czarne porzeczki,agrest, żurawina, śliwki, itd.)
silken tofu (jedwabiste tofu), składnik stosowany w kuchni wegew ciastach: 1/3 szklanki tofu zmiażdżonego widelcemma podobną konsystencję, co ugotowane jajko, więc możemy je użyć w dipach sałatkach, nadaje się do każdego rodzaju ciast nadaje im wilgotność,
co ważne nie zmienia ich smaku
jogurt sojowy1/3 szklankipozwala uzyskać oczekiwaną wilgotność, wiąże składniki
siemię lniane1 łyżkę należy wymieszać z 3 łyżkami gorącej wodypozwala uzyskać dobrą wilgotność, uelastycznia ciasto, wiąże i zagęszcza
awokado1 bardzo dojrzałenadaje wilgotność, wiąże
proszek do pieczenia + oliwa2 łyżeczki wymieszane z 1 łyżką oleju i 2 łyżkami wodywiąże, nawilża, nadaje puszystość
dynia1/3 szklanki pureedobrze wiąże, nadaje wilgotność. Jednak uwaga – daje specyficzny smak! Poza tym lekko obciąża ciasto, więc najlepiej dodatkowo dać 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia lub sody
ziemniak
batat
tarte warzywa: marchew, seler, cukinia, burak1/3 szklankizagęszcza, wiąże, nadaje wilgotność
mąka kukurydziana, ziemniaczana, sojowa lub owsiana1 łyżka wymieszana z 3 łyżkami wodywiąże ciasto u je spulchnia
proszek do pieczenia/soda + ocet jabłkowy1 łyżka proszku do pieczenia/ 3/4 łyżeczki sody połączonej z 1 łyżeczką octuspulchnia, nadaje puszystość
Jajko podczas przygotowywania dań można bardzo często pominąć, bez obawy o efekt kończowy. Najbezpieczniej to zrobić, gdy wyjściowy przepis
zawiera do 2 jajek. Zamiast jajek warto dodać wtedy trochę więcej płynu (mleka, wody, soku).

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Kobieta, żona, matka. Po krótkim zastanowieniu - właśnie w takiej kolejności. Nie lubi przesady oraz forsowania tylko jednego trendu w wychowaniu.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Alutka Alutka

    Moja młodsza córka ma alergie na jajko, naprawde ciezko go zastapic…dzieki za ta sciagawke

  2. Ilona Ilona

    Bardzo pomocny artykuł.

  3. ~karolina ~karolina

    juz myslalam ze jajka nie da sie zastapic, a tu prosze, cala lista:) swietna jest! u nas tez juz dzialam z dieta eliminacyjna i probiotykami, oczywiscie Latopic,bo te sa przebadane pod katem leczenia alergii u Polskich dzieci, wiec powinny przyniesc efekty u mojego dziecka:) probiotyki sa bardzo dobrym rozwiazaniem, bo nie maja zadnych efektow ubocznych, sa w przystepnej cenie i co najwazniejsze sa skuteczne!! lagodza objawy alergii, uszczelniaja scianki jelit, hamujac odpowiedz alergiczna organizmu, ulatwiaja tolerowanie pokarmow! choc kuracja trwa 3 miesiace to warto ja stosowac, bo przeciez efekty sie licza

    • Dorota Dorota

      Karolina, u nas Latopic raczej nie zadziałał. Znam masę rodziców, którzy mają podobne odczucia.

      • Joanna Joanna

        U mojego Franka latopic pomógł, efekty były widoczne dopiero w trzecim miesiącu podawania ale było zdecydowanie lepiej i obyło się bez maści ze sterydami. Ostatnio próbowałam również krem z tej samej serii, nam pasuje i nie jest drogi.