Słodkości są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale także dorosłych. Trudno się dziwić mała porcja słodkiego batonika czy chociażby owocu potrafi sprawić ogromną radość. Jakie desery dla dzieci?
Co prawda w sklepie można otrzymać przeróżne rodzaje słodyczy, od gotowych deserków w słoiczkach po upieczone w cukierni torty czy wszechobecne batoniki, ale dlaczego nie spróbować swoich sił w domowym zaciszu i zjeść własnoręcznie przyrządzone smakołyki?
Oto kilka sprawdzonych przepisów na pyszne, łatwe i co najważniejsze dużo zdrowsze desery od tych gotowych, masowo produkowanych. Do ich przyrządzania można zaangażować całą rodzinę, zwłaszcza maluchy.
Gwarantuję kilka chwil wspaniałej zabawy, możliwość wspólnego spędzania czasu i zjedzenia smakołyku, którego skład jest nam dobrze znany, bez dodatków chemicznych, polepszaczy smaku i różnych innych sztucznych udziwnień.
Jogurcik biszkoptowy z sosem owocowym
- kubek jogurtu naturalnego
- 1 biszkopt
- 2 łyżki owoców (najlepiej miękkich) np. porzeczki, maliny, jagody, banan
Owoce dokładnie myjemy i miksujemy tak by powstał gęsty sos. Biszkopt drobno kruszymy i dodajemy do jogurtu, dokładnie mieszając. Odstawiamy na kilka minut by biszkopt się rozpuścił. Przekładamy do miseczki i polewamy jogurt sosem.
Pieczone jabłka. Desery dla dzieci
- 3 jabłka
- garść czerwonych porzeczek ( lub rodzynek)
- 3 łyżeczki miodu
- cynamon
Jabłka myjemy, ścinamy wierzch i wydrążamy środek z gniazd nasiennych. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym i posypujemy szczyptą cynamonu. Do każdego jabłka wkładamy kolejno łyżeczkę miodu i dopełniamy porzeczkami , przykrywamy odciętym wierzchem. Pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Jaglany deser. Desery dla dzieci
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- szklanka mleka
- 1 jabłko
- 2 łyżki rodzynek
- 3 łyżeczki miodu
- szczypta cynamonu
- jogurt naturalny
Kasze przelewamy wrzątkiem. Jabłko myjemy i obieramy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rodzynki przelewamy wrzątkiem. Mleko mieszamy z szklanką wody, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kaszę. Gotujemy ok 10 minut, następnie dodajemy jabłko, miód i gotujemy jeszcze około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki i cynamon, następnie przekładamy do miseczek. Na wierzch kaszy dodajemy po łyżce jogurtu.
Owocowe lizaki
- tabliczka gorzkiej czekolady
- ulubione owoce : banan, kiwi, truskawka, brzoskwinia, pomarańcz
- 3 łyżki mleka
- długie wykałaczki do szaszłyków
Owoce myjemy, obieramy w razie potrzeby, kroimy w grubsze plasterki lub kostkę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, ciągle mieszając. Na wykałaczki nabijamy owoc, moczymy w czekoladzie i wkładamy do kubka lub szklanki, by czekolada stwardniała. Aby urozmaicić deser, można lizaki posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.
Ciasteczka owsiane
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 dojrzałe banany
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki ulubionych orzechów lub bakalii
Płatki i orzechy siekamy. Banany obieramy i rozgniatamy na papkę. Wszystko ze sobą łączymy: masło, płatki owsiane, banany i orzechy. Następnie dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut (warto spróbować czy masa jest dla nas wystarczająco słodka, jeśli nie, można dodać odrobinę miodu do smaku). Gdy masa lekko zgęstnieje, bierzemy po łyżce i formujemy spłaszczone kule przypominające ciastka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach na złoty kolor.
Pieczone jabłka to nasz ulubiony jesienny przysmak.Serwuję z cukrem pudrem albo pianką bezową.