5 przepisów na desery dla dzieci

Słodkości są uwielbiane nie tylko przez dzieci, ale także dorosłych. Trudno się dziwić mała porcja słodkiego batonika czy chociażby owocu potrafi sprawić ogromną radość.

Co prawda w sklepie można otrzymać przeróżne rodzaje słodyczy, od gotowych deserków w słoiczkach po upieczone w cukierni torty czy wszechobecne batoniki, ale dlaczego nie spróbować swoich sił w domowym zaciszu i zjeść własnoręcznie przyrządzone smakołyki?

Oto kilka sprawdzonych przepisów na pyszne, łatwe i co najważniejsze dużo zdrowsze desery od tych gotowych, masowo produkowanych. Do ich przyrządzania można zaangażować całą rodzinę, zwłaszcza maluchy.

Gwarantuję kilka chwil wspaniałej zabawy, możliwość wspólnego spędzania czasu i zjedzenia smakołyku, którego skład jest nam dobrze znany, bez dodatków chemicznych, polepszaczy smaku i różnych innych sztucznych udziwnień.

Jogurcik biszkoptowy z sosem owocowym

  • kubek jogurtu naturalnego
  • 1 biszkopt
  • 2 łyżki owoców (najlepiej miękkich) np. porzeczki, maliny, jagody, banan

Owoce dokładnie myjemy i miksujemy tak by powstał gęsty sos. Biszkopt drobno kruszymy i dodajemy do jogurtu, dokładnie mieszając. Odstawiamy na kilka minut by biszkopt się rozpuścił. Przekładamy do miseczki i polewamy jogurt sosem.

Pieczone jabłka

  • 3 jabłkagourmet baked apple
  • garść czerwonych porzeczek ( lub rodzynek)
  • 3 łyżeczki miodu
  • cynamon

Jabłka myjemy, ścinamy wierzch i wydrążamy środek z gniazd nasiennych. Następnie układamy je w naczyniu żaroodpornym i posypujemy szczyptą cynamonu.  Do każdego jabłka wkładamy kolejno łyżeczkę miodu i dopełniamy porzeczkami , przykrywamy odciętym wierzchem. Pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Jaglany deser

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • szklanka mleka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki rodzynek
  • 3 łyżeczki miodu
  • szczypta cynamonu
  • jogurt naturalny

Kasze przelewamy wrzątkiem. Jabłko myjemy i obieramy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Rodzynki przelewamy wrzątkiem. Mleko mieszamy z szklanką wody, doprowadzamy do wrzenia i wsypujemy kaszę. Gotujemy ok 10 minut, następnie dodajemy jabłko, miód i gotujemy jeszcze około 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy z ognia, dodajemy rodzynki i cynamon, następnie przekładamy do miseczek. Na wierzch kaszy dodajemy po łyżce jogurtu.

Owocowe lizaki

  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • ulubione owoce : banan, kiwi, truskawka, brzoskwinia, pomarańcz
  • 3 łyżki mleka
  • długie wykałaczki do szaszłyków

Owoce myjemy, obieramy w razie potrzeby, kroimy w grubsze plasterki lub kostkę. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka, ciągle mieszając. Na wykałaczki nabijamy owoc, moczymy w czekoladzie i wkładamy do kubka lub szklanki, by czekolada stwardniała. Aby urozmaicić deser, można lizaki posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami.

Ciasteczka owsiane

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2  dojrzałe banany
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki ulubionych orzechów lub bakalii

Płatki i orzechy siekamy. Banany obieramy i rozgniatamy na papkę. Wszystko ze sobą łączymy: masło, płatki owsiane, banany i orzechy. Następnie dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10-15 minut (warto spróbować czy masa jest dla nas wystarczająco słodka, jeśli nie, można dodać odrobinę miodu do smaku).  Gdy masa lekko zgęstnieje, bierzemy po łyżce i formujemy spłaszczone kule przypominające ciastka. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach na złoty kolor.

Wioleta 30-letnia mama trzyletniego Wojtusia. Absolwentka studiów pedagogicznych. Z zamiłowaniem pochłania wszelką wiedzę na temat wychowywania dzieci, gotowania oraz dziedzin kosmetyki. Zagorzała zwolenniczka karmienia piersią i jak najczęstszego chwalenia dzieci. Wyznaje zasadę: "Słuchaj dobrych rad, ale postępuj zgodnie z matczynym instynktem".

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. krola krola

    Pieczone jabłka to nasz ulubiony jesienny przysmak.Serwuję z cukrem pudrem albo pianką bezową.