5 produktów, które możesz zrobić szybko sama w domu, a które kupujesz w niezdrowej wersji

Półki w sklepach aż uginają się pod ciężarem produktów.  Długie aleje prezentują wszystko, co tylko sobie wymarzymy. Nic dziwnego, że korzystamy z tego dobrodziejstwa na co dzień. Idziemy i wkładamy do koszyków – budyń w proszku, kisiel, napoje, soczki, kaszki dla dzieci. Czasami zerkamy na opakowanie, innym razem nie zaprzątamy sobie tym głowy. Bo uwierzyłyśmy, że tak jest wygodniej, szybciej i…zdrowo. Co do pierwszego można się zgodzić – bywa wygodniej (kwestia przyzwyczajeń), do drugiego niekoniecznie – czasami szybciej przygotować samodzielnie niż kupić, a trzecie – niestety nie jest prawdziwe, bo zdrowiej zrobić w domu. Jak? Oto przepisy.

Jak zrobić kaszkę dla dzieci?

Kaszkę dla dzieci można przygotować w domu. Nie ma potrzeby kupowania specjalnego produktu dedykowanego dla najmłodszych, wystarczy zaopatrzyć się w kaszę jaglaną, gryczaną, ryż lub płatki ryżowe, kaszkę kukurydzianą, z których bez problemu przygotujemy danie nie tylko dla niemowlaka, ale również starszego dziecka czy osoby dorosłej. Nie zajmuje to więcej czasu niż oczekiwanie na zagotowanie się wody i zalanie proszku.

Dodatkowa korzyść?

Pełna kontrola nad składem produktu a także możliwość podawania kaszki z różnymi dodatkami, na słodko, w wersji obiadowej. Unikamy, jeśli chcemy, mnóstwa cukrów i słodzików, przyzwyczajających dziecko od najmłodszych lat do bardzo słodkiego jedzenia. Inna zaleta? To na pewno cena. Samodzielne przygotowanie kaszki dla dziecka to opcja ekonomiczna.

Jak zatem zrobić kaszkę dla dziecka? Zajrzyjcie do tego artykułu, w którym znajdziecie inspirujące przepisy.

Jak zrobić w domu budyń dla dziecka?

Budyń możesz przygotować bez problemu samodzielnie w domu, unikając w ten sposób niezdrowych, alergizujących dodatków – barwników, konserwantów, aromatów, itp. Nie jest to takie trudne, jak się wydaje. A jeśli spróbujemy raz, najpewniej nie powrócimy ponownie do budyniów w wersji w proszku.

Budyń najczęściej serwowany jest jako deser. Czasami stanowi bazę do przygotowania zupy budyniowej. Wykorzystywany jest również jako składnik ciast. Główny składnik to mleko krowie, dlatego podawany jest dzieciom, które mają wystarczająco rozwinięty układ pokarmowy, że mogą je jeść i nie mają na nie alergii.

Jak przygotować w domu budyń? Dowiesz się z tego artykułu.

Jak zrobić w domu kisiel dla dziecka?

Kisiel, w zależności od dodanych owoców lub soku, można podawać już 6-miesięcznemu dziecku, jest bowiem lekkostrawny i polecany przy dolegliwościach trawiennych, na przykład biegunkach.

Ma prosty skład (sok, woda, mąka ziemniaczana, owoce i cukier – w razie potrzeby), zazwyczaj jest również uwielbiany przez najmłodszych.

Nie wiesz, jak przygotować w domu kisiel? Zajrzyj tutaj.

Jak zrobić w domu krem czekoladowy/ Nutellę dla dziecka?

Gdy kilka tygodni temu świat obiegła informacja o rakotwórczych właściwościach oleju palmowego wykorzystywanego między innymi w Nutelli, wielu rodziców poczuło się oszukanych. Niektórzy nie kryli oburzenia i złości z powodu „odebrania” im ulubionego produktu. Tymczasem sytuacja nie jest tak beznadziejna, jak może się wydawać.

Krem czekoladowy można samodzielnie przygotować w domu. Nie jest to trudne, ani czasochłonne.

Do przygotowania domowej Nutelli potrzeba:

  • orzechy laskowe (najlepiej kupić obrane)
  • kakao
  • mleko
  • miód
  • olej (może być kokosowy)

Przygotowanie jest banalnie proste. Blendujemy 100 gramów orzechów na pył, dodajemy dwie łyżki kakao, dwie łyżki miodu, cztery łyżki mleka i łyżeczkę oleju. Wszystko ponownie blendujemy aż do momentu uzyskania gładkiej masy. I gotowe!

Jak zrobić sok dla dziecka?

Soki, napoje, nektary. Wiele z nich, mimo że udaje naturalne, jest mocno przetworzonych. Dodaje się do nich cukier, słodziki, syrop glukozow-fruktozowy. Poza tym masowo stosuje się do ich produkcji sztuczne barwniki, aromaty, konserwanty, odpowiedzialne za reakcje alergiczne u wielu dzieci.

Reklamy znanych marek sugerują, że sok pomarańczowy jest wyciskany bezpośrednio z owoców, a ten jabłkowy powstaje po tym, jak do wielkiego garnka wskoczą jabłka. Proces produkcji wyobrażamy sobie w taki sposób, w jaki chcą wielkie koncerny. Jak jest w rzeczywistości?

Większość dostępnych soków powstaje z zagęszczonego soku owocowego, czyli powstałego po odparowaniu wody i oddzieleniu substancji zapachowych. Innymi słowy sok taki nie jest naturalny, jest to produkt przetworzony i tym samym dużo mniej zdrowy niż pozornie się wydaje.

W domu można przygotować nawet popularnego „Kubusia”. Jak?

Gotujemy 5 średnich marchewek (300 gramów) w garnku do czasu aż staną się bardzo miękkie, następnie blendujemy marchewki z trzema łyżkami cukru (można dodać mniej) na jednolitą, gładką masę. Dodajemy szklankę wody. Kolejno możemy dodać jednodniowy sok jabłkowy (250 ml) lub świeżo wyciśnięty pomarańczowy (250 ml). Gotowe! Smacznego!

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.