Dzieci w pewnym wieku w naturalny sposób garną się do gotowania. Chcą pomagać w kuchni, czasami tonem nieznoszącym sprzeciwu informują, że to one w pełni przygotują jakieś danie. Rodzic reaguje różnie. Czasami zaprasza do kuchni i zaczyna się wspólne gotowanie, innym razem odstępuje kuchnię dziecku, obserwując z boku, jeszcze kiedy indziej decyduje, że to niedobry pomysł, że dziecko jest za małe. Że nie da rady, poza tym będzie trzeba potem gruntownie sprzątać, nie ma czasu, itd. I mimo że jest mnóstwo argumentów przeciw, to jest równie sporo za. Oto 5 powodów, dla których warto gotować z dzieckiem.
Sposób na niejadka
Wspólne gotowanie to doskonały sposób na niejadka. Pozwala pokazać dziecku, że jedzenie może być fajne, a wspólne przygotowywanie posiłków może stanowić najlepszą zabawę. Jeśli zadbamy o przyjemną atmosferę, luz i kolorowe, świeże produkty, to być może dziecko przekona się do spróbowania przyrządzanych dań już w trakcie gotowania?
Zresztą jak tu cieszyć się gotowaniem, a nie jeść tego, co się przyrządziło? No nie da się. Większość dzieci jest szalenie dumna z przygotowanych dań i smakuje je z wielką przyjemnością, żegnając tym samym temat do zmartwień rodziców – „nicniejedzenie” lub wybiórczość pokarmową.
Gotując, najczęściej próbujemy. I o to chodzi!
Odkrywanie nowych smaków
Wspólne gotowanie budzi ciekawość. Co się stanie, gdy połączę te dwa składniki, po które rzadko sięgamy? A jeśli pokroje je inaczej? Drobno posiekam, albo użyję blendera? Poza tym jak to jest, że danie z tych samych składników każdemu wychodzi inaczej?
Kuchnia i wspólne gotowanie pozwala na nieskończenie wiele możliwości kreowania posiłków. Dzięki temu, że za każdym razem może być inny efekt, to istnieje duża szansa, że dziecko będzie z entuzjazmem sprawdzać wiele możliwości.
Kreatywnie spędzony czas. Rozrywka
Wspólne gotowanie jest pożyteczne. Przecież w ten sposób powstaje posiłek, który możemy razem spożyć. Jedzenie w gronie najbliższych to podstawowa czynność. Liczne badania pokazują, że mocno zbliża i integruje.
Czas spędzony razem w kuchni jest zabawą, ale też integracją. Pomaga młodszemu dziecku nauczyć się systematyczności, odpowiedzialności i uważności. Starsze dziecko z kolei podczas wspólnego gotowania często się otwiera i mówi o ważnych dla niego rzeczach. Spędzając czas z dzieckiem, dowiadujemy się, co jest dla niego aktualne istotne. To się nie odbywa na zawołanie, gdy my jako dorośli chcemy rozmawiać, ale właśnie przy okazji, gdy jesteśmy razem. I w codziennej zabieganej rzeczywistości, wspólne gotowanie jest dobrym czasem na bycie razem.
Nauka nowych umiejętności. Kształtowanie dobrych nawyków
Warto gotować z dzieckiem, bo to pozwala uczyć się nowych umiejętności i zdobyć dobre nawyki. Umiejętność gotowania to podstawowa zdolność, którą warto mieć. Można oczywiście zaczynać od prostych czynności – przyrządzania kanapek, robienia sałatek, smażenia jajecznicy, później podnosić poprzeczkę – razem piekąc ciasta, czy chleby.
Uczenie dziecka, jak łączyć podstawowe produkty, by stworzyć danie to jedna z czynności, na której warto się skupić.
Poza tym gotowanie ćwiczy motorykę małą. Pomaga dziecku w kształtowaniu precyzji oraz wspomaga zachowanie skupienia.
Kontrola składników. Unikanie żywności przetworzonej
Gotowanie w domu pomaga zdrowo się odżywiać. Przygotowując posiłek od podstaw, mamy możliwość pełnej kontroli nad składnikami i dodatkami. Unikamy składników powszechnie stosowanych w przetworzonej żywności – nadmiaru soli, konserwantów, barwników, wzmacniaczy smaku.
Możemy precyzyjnie przygotować posiłek, komponując go dokładnie tak, jak lubimy. Dziecko może dosmakować sobie danie – używając tych dodatków, które najbardziej lubi.
Wspólne gotowanie to doskonały pomysł na integrację. Pomaga spędzić razem czas i wyczarować coś pysznego. To zabawa, ale i lekcja dla dzieci…i dorosłych też.
Komentarze