5 pomysłów na obiad dla dzieci bez mięsa gotowych w 30 minut

Szybkie tempo życia, praca i liczne obowiązki domowe sprawiają, że często nie zostaje nam zbyt dużo czasu na przygotowanie pysznego obiadu. Zwłaszcza w przypadku dzieci, ogromne znaczenie ma jednak stosowanie zdrowej oraz zbilansowanej diety. Na szczęście wiele wartościowych posiłków można z powodzeniem przyrządzić w niecałe pół godziny. Sprawdź, nasze pomysły na pięć smakowitych obiadów bez mięsa dla najmłodszych, gotowych już w 30 minut!

Obiad dla dzieci bez mięsa. Omlety cukiniowe z pastą z awokado

Składniki:

  • pół małej cukinii;
  • cztery jajka;
  • łyżeczka płatków drożdżowych;
  • jedno dojrzałe awokado;
  • trzy łyżeczki wody z ogórków kiszonych;
  • masło klarowane lub olej do smażenia;
  • sól, pieprz i szczypiorek do smaku.

obiad dla dzieci bez mięsa

Cukinię należy zetrzeć na tarce, a następnie odciągnąć z niej wodę. Warzywo dodajemy do rozkłóconych wcześniej jajek. Potem dosypujemy płatki drożdżowe, sól oraz pieprz. Awokado rozgniatamy przy użyciu widelca, jednocześnie dolewając wodę z ogórków kiszonych. Na patelni rozprowadzamy masło bądź olej, po czym smażymy cienkie omlety. Gotowe placuszki smarujemy pastą z awokado oraz odpowiednio zwijamy. Posiłek jest gotowy do spożycia.

Makaron z warzywami

Składniki:

  • połowa małej cukinii; czerwonej papryki; żółtej papryki;
  • dwa pomidory;
  • trzy ząbki czosnku
  • 150-200 g dowolnego makaronu (np. wstążki);
  • oregano;
  • oliwa;
  • pieprz, sól i papryka w proszku dla smaku.

Na oliwie delikatnie podsmażamy czosnek, a następnie dodajemy wcześniej pokrojone warzywa – cukinię i paprykę. Całość dusimy przez kilka minut. W tym czasie kroimy pomidory, a potem dorzucamy je wraz z przyprawami do wciąż duszonych warzyw. Zostawiamy na wolnym ogniu na dłuższą chwilę. W osobnym garnku gotujemy makaron, najlepiej al dente. Gotowy makaron dodajemy do warzyw i dokładnie mieszamy. Gotowe!

Curry z fasolką szparagową i kalafiorem

Składniki:

  • 160 g fasolki szparagowej;
  • 500 g kalafiora;
  • jedna mała cukinia;
  • jedna żółta papryka;
  • pół cebuli dymki;
  • trzy łyżeczki zielonej pasty curry;
  • cztery suszone liście limonki kaffir;
  • dwie łyżki sosu sojowego;
  • 400 ml mleczka kokosowego;
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego;
  • oliwa.

Na samym początku dzielimy kalafiora na mniejsze różyczki i kroimy fasolkę na pół. Następnie warzywa wkładamy do osobnych miseczek, po czym doprawiamy je solą, pieprzem oraz oliwą dla smaku. Do piekarnika na blachę przekładamy kalafiora i fasolkę. Warzywa pieczemy w temperaturze 220 stopni. Fasolkę szparagową wyjmujemy jednak już po 10 minutach, zaś kalafiora dopiero po 20 minutach.

Jednocześnie rozgrzewamy oliwę w garnku, dodajemy do niego pokrojoną wcześniej cukinię, paprykę i cebulę. Całość uzupełniamy pastą curry, sosem sojowym, cukrem kokosowym oraz liśćmi limonki. Do gotującego się na małym ogniu dania, po chwili dolewamy mleczko kokosowe. Następnie gotujemy mniej więcej około 10 minut, dodając nieco wody, jeśli pasta curry zbyt mocno zgęstnieje. Przed samym podaniem obiadu, dokładnie mieszamy sos z upieczonymi warzywami.

Obiad dla dzieci bez mięsa. Ryż z jabłkami

Składniki:

  • 400 ml mleka roślinnego;
  • 150 g ryżu białego;
  • dwa jabłka;
  • pół szklanki wody;
  • łyżka masła;
  • szczypta cynamonu.

Do garnka wlewamy mleko oraz wodę, po czym gotujemy. Dodatkowo dorzucamy ryż. Następnie całość gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Po 10 minutach zdejmujemy garnek i przykrywamy go. Myjemy oraz obieramy jabłka, a potem kroimy je w kostkę. Po wymieszaniu ryżu z owocami, danie przez dłuższą chwilę podduszamy na maśle. Doprawiamy do smaku cynamonem.

Naleśniki z twarogiem śmietankowym

Składniki:

  • dwa jajka;
  • jedna szklanka mąki pszennej;
  • jedna szklanka mleka roślinnego;
  • 3/4 szklanki wody gazowanej;
  • 250 g twarożku śmietankowego;
  • dwie łyżeczki konfitury porzeczkowej lub malinowej;
  • dwie łyżki miodu płynnego;
  • łyżka cynamonu cejlońskiego;
  • szczypta soli.

Cynamon, mąkę i sól dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy mleko, wodę oraz rozkłócone jajka. Tak przygotowaną mieszankę miksujemy, aż do uzyskania gładkiej, lejącej się masy. Patelnię mocno rozgrzewamy, po czym smarujemy jej dno olejem. Porcję przyrządzonego wcześniej ciasta (mniej więcej łyżkę wazową), precyzyjnie rozlewamy po całej patelni. Naleśniki smażymy do momentu zarumienienia się ciasta z obu stron. Twarożek śmietankowy mieszamy z miodem. Powstałą w ten sposób masą przekładamy usmażone już naleśniki, dodajemy konfiturę lub dżem i całość zawijamy. Wedle uznania można dodatkowo pokroić jeszcze świeże owoce lub dodać inne ulubione dodatki.

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*