3 najzdrowsze oleje dla całej rodziny

Co jeść, żeby być zdrowym? Między innymi zdrowe tłuszcze. Wśród nich królują trzy ich źródła – oleje, często zapomniane, o niesamowitych, udowodnionych w licznych badaniach naukowych właściwościach. Poznaj je koniecznie.

Olej z wiesiołka

Olej z wiesiołka znany jest ze swoich korzystnych właściwości wspomagających zdrowie kobiety, ze szczególnym skupieniem się na układzie hormonalnym. Niewiele osób wie, że doskonale wpływa także na zdrowie dzieci. Jako źródło cennych kwasów tłuszczowych, głównie omega-6 wspiera rozwój, w tym szczególnie mózgu. Wyjątkowo szybko wzmacnia układ odporności. Dzięki nemu można chorować rzadziej i szybciej radzić sobie z infekcjami.

Jak powstaje? Oczywiście z wiesiołka, niepozornej rośliny porastającej pola i nieużytki, a właściwie z drobnych jego nasion. Wiesiołek jest cenny przede wszystkim z uwagi na zawartość kwasów tłuszczowych – kwasu linolowego i gamma linolenowego. Dodatkowo zawiera kwas oleinowy, palmitynowy i stearynowy, witaminę E, wapń, selen, magnez i cynk.

Wiesiołek wpływa nie tylko na odporność. Ma korzystne oddziaływanie na skórę, chroniąc przed utratę przez nią wody. Pozwala szybciej usunąć stany zapalne. Poprawia właściwości regeneracyjne, stąd sprawdza się w coraz powszechniejszych wśród dzieci dolegliwościach skórnych.

Można go stosować wewnętrznie i zewnętrznie. Podawany na łyżeczkę codziennie przez kilka tygodni pozwala działać profilaktycznie, a także leczniczo. To jeden z naturalnych metod na wiele dolegliwości dzieci i dorosłych. Można go nakładać także na skórę. Jest bowiem cennym źródłem fitosteroli, witamin, cynku, selenu i enzymów.

Przed użyciem olejku z wiesiołka warto skonsultować się z lekarzem, co do dawki i bezpieczeństwa stosowania.

Olej z czarnuszki

Smakiem może nie zachwyca, ale działaniem jak najbardziej. Wszechstronny, można dodać – wzmacniający odporność, chroniący przed nowotworami, korzystnie wpływający na działanie układu krążenia, a także wzmacniający skórę, a nawet działającym przeciwbólowo. Wskazany jest dla osób mających problemy z wysokim ciśnieniem krwi, doskonale je obniża. Ponadto uspokaja i wspiera działanie układu nerwowego.

Może być stosowany zewnętrznie i wewnętrznie.

Olej z czarnuszki ma działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne, antybakteryjne i przeciwwirusowe, a nawet przeciwgrzybiczne, zawiera cenny tymochinon i nigellon, ważne kwasy nienasycone, witaminy z grupy B, E, cynk, selen, żelazo, wapń. Wykazano, że może hamować rozwój nowotworów, blokując przed rozrostem komórek rakowych.

Stosowanie oleju z czarnuszki jest bezpieczne i dobrze tolerowane, jednak w razie wątpliwości warto skonsultować się z lekarzem.

Olej lniany

I trzeci, ale wcale nie najmniej ważny olej lniany. Kolejny skarb naszego regionu, bardzo zdrowy i mogący pomóc w wielu dolegliwościach oraz wzmocnić organizm w kontakcie z patogenami.

Jest bogatym źródłem kwasów omega 3 i omega 6. Działa silnie przeciwzapalnie i chroni komórki przed uszkodzeniami. Wspomaga trawienie, działając zarówno na zaparcia, jak i biegunki. Wzmacnia serce. Bardzo korzystnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Jest szczególnie polecany dla osób mających problem z przesuszoną, skłonną do podrażnień skórą.

Olej lniany można podawać na łyżeczce, można też stosować do sałatek, na kanapkę. Nie nadaje się jednak do podgrzewania. Nie wolno na nim smażyć.

Warto mieć te oleje i korzystać z ich właściwości!

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.*