3 najlepsze składniki wzmacniające płodność

Dobrej jakości pożywienie ma bezpośredni wpływ na nasze zdrowie. Niestety ogólnodostępne produkty różnią się między sobą i wiele z nich zmniejsza płodność. Unikanie pestycydów, syntetycznych dodatków, środków chemicznych pozwala uniknąć efektu spustoszenia w organizmie.  Jest bardzo ważne również z punktu widzenia gospodarki hormonalnej. Powszechnie dodawane zwierzętom związki chemiczne wpływają bowiem na jakość mięsa, mleka i jaj i mają konkretne przełożenie na funkcjonowanie wrażliwego na wszelkie zmiany układu hormonalnego.

Co jeść, by poprawić płodność? Lista jest dość długa. Wśród szczególnie polecanych produktów znajdują się jednak trzy. Warto o nich pamiętać, gdy od dłuższego czasu bezskutecznie staramy się począć potomka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERASiemię lniane na płodność

Siemię lniane jest bogate w cenne kwasy tłuszczowe omega-3, ponadto zawiera duże ilości witaminy B, manganu i magnezu. Jednak szczególnie doceniane jest za lignany, czyli delikatne fitoestrogeny, które blokują działanie negatywnie wpływających na płodność. W ten sposób siemię lniane sprzyja zachowaniu równowagi hormonalnej oraz pozwala poprawić płodność.

Jeśli zależy nam na najlepszym efekcie, zaleca się spożywanie każdego dnia dwóch łyżeczek siemienia lnianego. Zanim jednak spożyjesz nasiona, zmiel je, by poprawić ich przyswajanie. To bardzo ważne, bo pozwala uniknąć sytuacji, kiedy siemię lniane przechodzi przez układ pokarmowy i zostaje wydalone niestrawione.

Siemię lniane możesz dodawać do płatków jedzonych z mlekiem, koktajlów mlecznych, sosów sałatkowych. Nie jest wskazane dodawanie siemienia do gotowanych potraw, bo w ten sposób składnik traci jakiekolwiek właściwości.

Kiełki na płodność

Kiełkujące ziarna, rośliny strączkowe i nasiona są cennym składnikiem, który warto wprowadzać do diety, nie tylko na etapie starania się o dziecko. Szczególne znaczenie nadaje im medycyna chińska, która wskazuje na wysoką energię jing. Jednak koncentrując się na bardziej racjonalnych uzasadnieniach: kiełki pozwalają na wzmocnienie zasadowego środowiska, sprzyjającego zapłodnieniu.

Jagody Goji

Jagody Goji to małe czerwone owoce, które uznawane są za tradycyjne chińskie zioło. Można je nabyć w całości lub suszone. Przypominają rodzynki. Jagody Goji są cennym źródłem przeciwutleniaczy. Badania pozwoliły udowodnić, że zwiększają one liczbę plemników i pozwala na szybszy rozwój pęcherzyków u kobiet. Jagody Goji można nabyć w sklepach ze zdrową żywnością.

Opracowano na podstawie „Jak się robi dzieci” Sami S.David, Jill Blakeway

 

Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Skonsultuj się z lekarzem.

Mam na imię Kinga. Jestem mamą. Normalną, nie wpatrzoną przez cały dzień w dziecko, ale myślącą o prawdziwym dobru całej rodziny. Uczę się, jak kochać siebie i innych. Wiem, że mogę to osiągnąć jedynie wtedy, kiedy będę łączyć kilka ról.

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.