Skuteczny sposób na mdłości w ciąży: siemię lniane

Mdłości w ciąży bywają mocno kłopotliwe. Zdarza się, że nie ustępują całymi dniami i są przyczyną złego samopoczucia przez wiele tygodni. I choć istnieje wiele sposobów na nudności w ciąży, to nie wszystkie są skuteczne. Jedną z lepszych metod jest zastosowanie siemienia lnianego, które pozwala zminimalizować przykre objawy i zapomnieć o złym samopoczuciu. Poza uspokojeniem żołądka niesie również inne korzyści.

Siemię lniane – niezwykłe ziarna

Wyróżniamy siemię lniane brązowe i złociste. Oprócz całych ziaren dostępne jest również siemię zmielone, jednak większość ekspertów nie poleca tej formy, ze względu na niższe wartości odżywcze.

Najbardziej wskazane jest kupowanie całych ziaren i mielenie ich tuż przed spożyciem. W ten sposób można uzupełnić niedobory:

  • witaminy B1,
  • witaminy B6,
  • witaminy E,
  • kwasu foliowego,
  • kwasu omega 3,
  • magnezu,
  • żelaza,
  • błonnika.

Siemię lniane na mdłości w ciąży

Siemię lniane warto zastosować na mdłości. Doskonale koi bowiem pracę układu pokarmowego, wyściela jelita, poprawia perystaltykę, zmniejsza stany zapalne.

Dzięki dostarczaniu wielu cennych substancji, pozwalają zachować wewnętrzną równowagę. Kluczowe z punktu widzenia mdłości są fitoskładniki, których dostarcza siemię lniane, a które pozwalają wyregulować działanie układu hormonalnego. A to właśnie w zmianach hormonalnych w ciąży upatruje się przyczyny mdłości.

siemię lniane

Jak stosować siemię lniane w ciąży?

Siemię lniane można mielić tuż przed spożyciem i następnie posypywać nim dania. Spokojnie można dodawać je do wszystkiego, nie mają bowiem smaku ani zapachu. W ten sposób można wzbogacić dietę w wiele substancji, które korzystnie wpływają na wygląd i samopoczucie. Dodatkowo wspomagają pracę układu pokarmowego, regulując trawienie i chroniąc przed zaparciami, bardzo powszechnymi w ciąży.

Jak wykorzystać siemię lniane na nudności?

Na mdłości najlepszy będzie odwar z siemienia lnianego.

Jak go przygotować?

1 łyżkę siemienia lnianego zalewamy szklanką letniej wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia i odcedzamy. Po spożyciu uzyskujemy efekt osłonowy, pokrycia jelit i żołądka wydzieliną, która chroni przed kwasami i wydzielinami żołądka, które drażnią i powodują przykre symptomy.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.