Objawy nietolerancji glutenu u dziecka

Objawy nietolerancji glutenu u dziecka mogą pojawić się na każdym etapie rozwoju. Niekoniecznie w trakcie rozszerzania diety, ale również po wielu latach spożywania pszennego chleba. Gluten to dość podstępny składnik, który może szkodzić na wiele sposobów. Powolnemu wyniszczeniu organizmu mogą towarzyszyć nieswoiste objawy. Niestety często zdiagnozowanie problemu może być wyjątkowo trudne. Na co warto zwrócić uwagę?

Nietolerancja glutenu, alergia, nadwrażliwość

Gluten, czyli mieszanina białek roślinnych znajdująca się w popularnych zbożach, np. pszenicy, życie, jęczmieniu, może wywoływać wiele przykrych objawów. Coraz głośniej wskazuje się na to, że przyczyna jest prosta – modyfikowanie żywności. Gluten obecny we współcześnie dostępnym chlebie w niczym nie przypomina tego, który jadły nasze babcie, stąd coraz częstsze problemy z jego nietolerowaniem.

Dieta bezglutenowa jest niezbędna w przypadku celiakii, trwałej nietolerancji glutenu. Staje się lekarstwem również w innych schorzeniach – alergii czy trudnej do zdiagnozowania nadwrażliwości. Zaleca się ją często w przebiegu wielu chorób układu trawiennego. Praktyka niektórych rodziców wskazuje, że jest pomocna dla dzieci z autyzmem i dzieci nadpobudliwych.

Gluten, który przez niektórych naukowców uważany jest za toksynę, wyklucza się z diety, również po to, by zwiększyć zdolności koncentracyjne i potencjał intelektualny. Choć badania naukowe przynoszą sprzeczne wyniki badań, większość naukowców jest zdania, że sam gluten nie jest ludziom do niczego potrzebny. Jeśli w jego miejsce nie wprowadzamy wysoko przetworzonych składników odżywczych, wykluczenie go z diety nie przynosi żadnych negatywnych skutków zdrowotnych.

Czy zatem na wszelki wypadek wykluczać gluten z diety?

Nie. Przede wszystkim dlatego, że dieta bezglutenowa wymaga poświęceń i nie jest wcale prosta w codziennym stosowaniu. Poza tym przechodzenie na dietę bez diagnozy może być też niebezpieczne.

Ważne jest to, by zwłaszcza w przypadku podejrzewania celiakii, która wymaga stosowania ścisłej diety bezglutenowej przez całe życie, przed przejściem na dietę bezglutenową, jednoznacznie potwierdzić chorobę.

objawy nietolerancji glutenu u dziecka

 

Jakie mogą być objawy nietolerancji glutenu?

Objawy nietolerancji glutenu mogą być bardzo różne. To dlatego, że spożywanie glutenu może prowadzić do wielu nieprawidłowości w organizmie, zaczynając od powszechnych problemów trawiennych, a kończąc na nieswoistych symptomach, w ogóle niekojarzonych z dietą – na przykład kłopotach neurologicznych.

Typowe są:

  • biegunki, nagła konieczność wypróżniania po każdym posiłki,
  • zaparcia – częściej u dorosłych, ale u dzieci też,
  • wymioty,
  • nawracające bóle brzucha (określane jako „w środku, w okolicy pępka”)
  • niechęć do jedzenia,
  • odmawianie niektórych posiłków (czasami nieświadome unikanie glutenu, dziecko nie chce jeść chleba, makaronu, panierowanych mięs, itd)
  • cuchnące, obfite stolce,
  • apatia, brak energii,
  • zmęczenie, senność,
  • rozkojarzenie,
  • bóle głowy, migreny,
  • wzdęcia,
  • wzdęty brzuszek, chude rączki i nóżki (nieproporcjonalna sylwetka),
  • bóle stawów, mrowienie,
  • nawracające wysypki i zmiany skórne,
  • rozdrażnienie, zmiany nastrojów,
  • obniżona koncentracja,
  • niska waga,
  • powolny wzrost,
  • niedobory witamin i minerałów (witamin z grupy B, D, żelaza, itd),
  • łamliwość kości,
  • ubytki w szkliwie zębów.

Objawy te mogą być trudne w identyfikacji u małych dzieci, które często są nieświadome tego, co się z nimi dzieje. Niekiedy są też mylone z zatruciem pokarmowym, zmęczeniem wynikającym z pójściem do przedszkola, szkoły, itd.

Co robić, jeśli sądzisz, że dziecko ma objawy nietolerancji glutenu?

Pierwszy krok to udanie się do lekarza i wykonanie badań. Można również na własną rękę sprawdzić, czy dziecko nie ma celiakii lub alergii na gluten (w jednym i drugim przypadku można to stwierdzić, zlecając inne badania). W związku z tym, że badanie są kosztowne a postawienie na ich podstawie rozpoznania nie takie proste, lepiej poprosić o skierowanie do gastroenterologa (wykluczenie celiakii) oraz alergologa (sprawdzenie, czy dziecko nie ma alergii na gluten).

Prawdziwym wyzwaniem może być z kolei zdiagnozowanie nadwrażliwości na gluten, którą zazwyczaj można zidentyfikować jedynie poprzez obserwację dziecka i ocenę występowania objawów po spożyciu glutenu.

Jeśli testy w kierunku celiakii i alergii na gluten wyszły negatywne, a nadal podejrzewamy gluten, możemy testowo odstawić gluten na dwa tygodnie, obserwując, jak zareaguje dziecko.

W każdej sytuacji warto pozostać pod kontrolą doświadczonego lekarza.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.