Nutella powoduje raka? Włosi wycofują ją ze sklepów

Nutella nie jest zdrowa. Reklama sugerująca, że to świetny pomysł na „pożywne śniadanko”, i „porcję zdrowia co dnia” ma niewiele wspólnego z rzeczywistością.

Zresztą nie tylko Nutella jest na cenzurowanym. Również inne słodycze bazujące na oleju palmowym szkodzą zdrowiu. Nie powinniśmy ich jeść, a tym bardziej podawać dzieciom. Mówi się o tym coraz głośniej, a dane naukowe dotyczące szkodliwości Nutelli i innych tego typu produktów są bardzo mocne.

Po opublikowaniu przez Europejski Nadzór do Spraw Żywności informacji o składnikach mogących powodować raka, część włoskich sklepów zadecydowała o usunięciu Nutelli z półek. Czy podobnie będzie w Polsce?

Porcja zdrowia co dnia? Na pewno nie…

Nutella to sztandarowy produkt wielkiego koncernu Ferrero, który szturmem podbił rynek. W latach 90tych kilka razy dziennie można było usłyszeć poniższą reklamę, która biorąc pod uwagę dzisiejszy stan wiedzy, delikatnie to ujmując, wprowadzała klienta w błąd.

 

Nutella to najdroższe połączenie cukru i tłuszczu dostępne na rynku. Dla wielu osób smaczny. To fakt. Szybko akceptowalny przez większość dzieci. Z tym również trzeba się zgodzić. Jak również z tym, że Nutella kosztuje sporo, a nie reprezentuje sobą zbyt wiele.

Dwa główne składniki to cukier, którego nadmiar odpowiedzialny jest za plagę otyłości, cukrzycę, próchnicę, zachorowania na nowotwory oraz olej palmowy, który w 45% składa się ze szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych. Poza tym w trakcie produkcji Nutelli zostaje on podgrzany i tym samym traci cenne składniki odżywcze.

I to właśnie z powodu oleju palmowego producent Nutelli musi się tłumaczyć.

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności  w maju ubiegłego roku poinformował, że składnik ten stosowany podczas produkcji Nutelli, podgrzewany do wysokiej temperatury nabywa właściwości rakotwórczych. Nawet niewielkie spożycie oleju palmowego przez dzieci może prowadzić do wystąpienia nowotworów.

Mimo że olej palmowy wykorzystywany jest w wielu słodyczach, to właśnie Nutelli „oberwało się” najbardziej.

Producent, który zna doniesienia ze świata nauki, nie zamierza rezygnować z oleju palmowego, bo ten pozwala uzyskać optymalną konsystencję Nutelli. Można by było zastąpić olej palmowy olejem rzepakowym czy słonecznikowym…ale to znacznie zwiększyłoby koszty produkcji.

W odpowiedzi na falę publikacji, Ferrero rozpoczęło kampanię informacyjną, mającą na celu przekonanie klientów, że ich produkty są bezpieczne.

Niepokój dotyczący bezpieczeństwa stosowania oleju palmowego wyraziła również Światowa Organizacja Zdrowia i UN Food and Agriculture Organisation.

źródło

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. Marta Marta

    az strach się bac….