Grypa jelitowa u dzieci – jak ją rozpoznać i jak leczyć?

Grypa jelitowa u dzieci zdarza się szczególnie często jesienią i zimą. Ogniska choroby występują również na wiosnę. W większości przypadków nie jest to groźna choroba. Na pewno jest dokuczliwa dla dziecka i rodziców. Jednak po kilku dniach mija samoistnie.

Najważniejszym zadaniem dla rodziców jest dbanie o to, by dziecko się nie odwodniło. Warto również pamiętać o innych rzeczach…

Grypa jelitowa z grypą niewiele ma wspólnego

Grypa jelitowa nazywana jest również grypą żołądkową, zapaleniem błony śluzowej przewodu pokarmowego. Nie jest spowodowana przez wirusa grypy, najczęściej wywołują ją rotawirusy i adenowirusy.

Grypa jelitowa u dzieci: objawy

Zaczyna się zazwyczaj nagle. Dziecko niezdradzające objawów choroby nagle zaczyna skarżyć się na ból brzucha, który może zacząć się w dzień, ale również w nocy. Nocą utrudnia spokojny sen, dziecko nie może spać, płacze, narzeka na ból, kręci się w łóżku. W brzuchu słychać charakterystyczne bulgotanie i przelewanie…

Gdy pojawia się pierwsza seria wymiotów, sprawa staje się jasna. Kolejno rozwija się biegunka, podnosi się temperatura ciała. Dziecko staje się apatyczne, dużo leży, sporo śpi, odmawia jedzenia i niekiedy picia.

grypa jelitowa u dzieci

O ile odmowa posiłków jest reakcją obronną organizmu, o tyle brak potrzeby picia powinien być monitorowany. Nie wolno pozostawić malucha samemu sobie, należy poić dziecko, nie dopuszczając do odwodnienia.

Grypa jelitowa u dzieci może mieć przebieg łagodny lub ostry. Ile trwa? Kwestia bardzo indywidualna, objawy mogą towarzyszyć dziecku od kilku godzin do kilku dni. Osłabienie po chorobie trwa zazwyczaj najdłużej.

Większość dzieci przechodzi grypę żołądkową dwa razy w roku, szczególnie jeśli na co dzień przebywają w przedszkolu.

Grypa jelitowa u dzieci – jaka dieta? Najlepsze sposoby

Eksperci w trakcie jelitówki zalecają:

  • odstawienia mleka (modyfikowanego, krowiego), wskazane jest karmienie piersią,
  • ograniczenie nabiału,
  • odstawienie soków owocowych,
  • niepodawanie świeżych warzyw i owoców,
  • podawanie białego, lekkostrawnego pieczywa (niektórzy wskazują, że najlepiej bezglutenowego, by nie doprowadzić do nietolerancji),
  • podanie ryżu z solą lub ugotowanym lub pieczonym jabłkiem,
  • podawanie kleiku z siemienia lnianego, który wzmacnia jelita i działa przeciwwirusowo,
  • podanie herbat ziołowych – miętowej i rumiankowej (działają przeciwzapalnie),
  • podawanie pomidorów i potasu w celu uzupełnienia niedoborów sodu i potasu,
  • niektórzy pediatrzy polecają podawać surowy kisiel – mieszając proszek z torebki z wodą, co zapobiega wymiotom.

Pediatrzy zalecają, by powrót do standardowej diety nastąpił tak szybko, jak to możliwe. Należy obserwować dziecko i zwracać uwagę na jego potrzeby. Absolutnie nie zmuszamy do jedzenia. Pilnujemy, by dziecko piło.

Grypa jelitowa u dzieci – co zrobić, żeby się nie zarazić?

Grypa jelitowa u dzieci bardzo szybko się roznosi. To dlatego chorują całe grupy w przedszkolu czy żłobku.

Wirus rozprzestrzenia się drogą kropelkową. Trudno ustrzec się choroby, jednak higiena bardzo pomaga.

Wskazane jest częste i dokładne mycie rąk, unikanie dotykania rękami ust, oczy, nosa. Należy często wietrzyć mieszkanie, w którym przebywa chora osoba. Ponadto dbamy o higienę w toalecie, a po wymiotach dokładnie sprzątamy i pierzemy pościel.

Kilka dni po chorobie unikamy dużych skupisk ludzi. Niestety jelitówka osłabia odporność, łatwo o kolejną infekcję, warto w tym czasie w szczególny sposób zadbać o odporność dziecka.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.