Dania z cukinii dla dzieci – zdrowo, smacznie i kolorowo

Cukinia, inaczej kabaczek, z roku na rok zdobywa w Polsce coraz większe uznanie. W kuchni może być wykorzystywana jako główny element dania lub jego dodatek. Świetnie smakuje w wielu postaciach – grillowana, pieczona, jako składowa sałatki czy kremu a nawet na surowo. Cukinia mimo swojej niskiej kaloryczności, dostarcza wielu cennych składników odżywczych – magnez, żelazo, potas, witaminy z grupy B, witaminę C i K, a ponadto doskonale tolerowana jest przez małe brzuszki. Jakie dania z cukinii warto przygotować dla dzieci?

Dania z cukinii – chlebek z cukinią

  • 500 gramów mąki pszennej (lub mieszanek innych mąk, np. bezglutenowych),
  • 25 gramów świeżych drożdży,
  • 250 ml ciepłej wody,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 płaska łyżka soli,
  • 250 gramów młodej cukinii,
  • 100 gramów drobno posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 jajko.

Do miski wsypać mąkę, cukier i sól. W osobnym naczyniu rozprowadzić drożdże w ciepłej wodzie. Dodać do miski startą na dużych oczkach cukinie i posiekane wcześniej orzechy. Wszystko dokładnie wymieszać, zagniatając ciasto. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem foremki, odstawić w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez około 40 minut.

Dania z cukinii – muffinki bezglutenowe

Świetne na śniadanie, niskokaloryczne i smaczne.

  • 500 gramów cukinii
  • szklanka mąki gryczanej,
  • pół szklanki oleju
  • 150 gramów sera
  • 1 łyżeczka soli,
  • czarny pieprz
  • 3 jajka

W dużej misce zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach i ser. Dodaj olej i jajka. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Wkładaj ciasto do foremek od muffinek.  Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut do momentu delikatnego zbrązowienia.

Dania z cukinii – placki z cukinii

  • 3 łyżki mąki
  • około 300 gramów cukinii
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka
  • opcjonalnie: łyżka posiekanych świeżych ziół

Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, pieprz. Następnie dodaj roztrzepane jajko, stopniowo dodaj mleko ciągle mieszając. Kolejno – startą na dużych oczkach cukinię (wcześniej umytą, z odkrojonymi końcami i obraną) i posiekane zioła.

Smaż na rozgrzanej patelni po około 2 minuty na każdej ze stron. Placuszki z cukinii najlepiej smakują z sosem pomidorowym lub tzatziki.

Dania z cukinii – zupa/krem z cukinii

Cukinię warto wykorzystać do przygotowania zielonej i aromatycznej zupy-krem.

  • 750 gramów cukinii
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • bulion warzywny (wcześniej przygotowany)
  • 1 cebula
  • łyżka masła
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • jako dodatek – pestki dyni, posiekany koperek i śmietana

Cukinię umyj i pokrój w kostkę. Ziemniaki obierz i umyj, pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj cebulę, podsmaż na maśle przez około 2-3 minuty do zeszklenia. Dodaj cukinię i smaż na dużym ogniu przez około 3-4 minuty. Dodaj wcześniej przygotowany bulion, doprowadź do wrzenia i dodaj ziemniaki. Gotuj do miękkości warzyw. Dopraw solą i pieprzem.

dania z cukinii

Podawaj według uznania z pestkami dyni, koperkiem i łyżką śmietany.

Dania z cukinii – cukinia faszerowana kaszą jaglaną

Cukinia świetnie nadaje się do faszerowania, jako swoisty pojemnik, dla dzieci – łódeczka lub statek kosmiczny. :) Możemy przygotować to danie na wiele sposobów, przygotowując farsz mięsny lub warzywny. Bardzo ciekawą opcją jest wypełnienie cukinii kaszą jaglaną z warzywami.

  • 2 cukinie
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 4 pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • sól i pieprz
  • łyżeczka słodkiej papryki, bazylii i oregano

Cukinię przekrój wzdłuż. Usuń nasiona i trochę miąższu. Posyp solą i pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez około 20 minut. W międzyczasie ugotuj kaszę do miękkości, pamiętając, by wcześniej przelać ją wrzątkiem (żeby pozbyć się gorzkiego smaku). Cebulę i paprykę pokrój w kostkę, marchewkę zetrzyj na tarce. Dodaj przyprawy i smaż na patelni do miękkości. Zdejmij z patelni, dodaj kaszę jaglaną i stary na tarce ser, dopraw według uznania solą i pieprzem. Podpieczoną cukinię napełnij farszem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj około 20 minut.

dania z cukinii

Dania z cukinii – leczo

Klasyczna forma serwowania cukinii. Smaczne i pełne warzyw danie, które uwielbiają mali i duzi.

  • 2 cukinie
  • 1 kilogram pomidorów
  • 0,5 litra bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 czerwone papryki
  • 2 białe papryki
  • sól+ ulubione przyprawy i zioła
  • ewentualnie – ziemniak, ryż, mięso/kiełbasa

Warzywa umyj. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Pomidora sparz i obierz. W garnku na oleju podsmaż cebulę, dodaj paprykę, następnie cukinię i pomidora. Zalej bulionem, tak, by zakryć warzywa. Gdy warzywa puszczą wodę, sprawdź, czy trzeba dolać bulionu, czy jest jego wystarczająca ilość. Gotuj do miękkości warzyw, przypraw (dla dzieci poniżej roku delikatnie, rozważ zmiksowanie przed podaniem).

dania z cukinii

Dania z cukinii – bigos z cukinii dla dzieci

  • 4 średnie cukinie,
  • 1 kilograma ulubionej kiełbasy (zwróć uwagę na dobry skład)
  • 3 cebule
  • 5 średnich pomidorów,
  • 6 łyżek keczupu,
  • sól, pieprz,
  • odrobina wody

Cukinię umyj i obierz, usuń pestki. Pokrój w drobną kostkę i wsyp do miski, posyp. Gdy cukinia puści soki, odcedź. Cebulę posiekaj, zeszklij na patelni, dodaj cebulę i podsmaż. W garnku upraż cukinię, dodaj wodę i gotuj aż do rozmięknięcia, przez około 20 minut. Połącz z cebulą i kiełbasą, dodaj keczup i pomidory. Dopraw solą i pieprzem, duś przez około 10 minut.

Smacznego!

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.