Cukrzyca u dzieci: pierwsze objawy i zapobieganie

Cukrzyca u dzieci typu 1 rozwija się podstępnie, rzadko diagnozowana jest we wczesnym stadium. Często pozostaje niezauważona aż do czasu, kiedy przynosi objawy, których już nie sposób ignorować. Mimo że znana jest od wieków, nadal kryje wiele tajemnic.  Jedno jest pewne: cukrzyca u dzieci diagnozowana jest coraz częściej, w ciągu ostatnich 25 lat liczba dzieci, która zachorowała, wzrosła aż czterokrotnie. Tempo zachorowań ciągle wzrasta, a badania, które mają odpowiedzieć na pytanie – kto jest najbardziej narażony na chorobę, jak przeciwdziałać cukrzycy typu 1 i jak najlepiej leczyć – trwają.

Cukrzyca u dzieci typ 1 – przewlekła choroba autoimmunologiczna

Cukrzyca u dzieci może się rozwijać w dwóch odmianach – jako cukrzyca typu 1 (najczęściej) i jako cukrzyca typu 2 (rzadziej, wynikająca ze złej diety, otyłości, zaniedbań).

Cukrzyca typu 1 jest chorobą autoimmunologiczną, uwarunkowaną genetycznie, w wyniku której komórki układu odpornościowego atakują trzustkę, niszcząc komórki beta produkujące insulinę. Niestety bez tego hormonu węglowodany nie mogą zostać zmienione w energię, dlatego osoba chora musi dostawać insulinę z zewnątrz, monitorując zapotrzebowanie na nią, uwzględniając ilość i typ spożytego posiłku.

W odróżnieniu od cukrzycy typu 2, na rozwój cukrzycy typu 1 nie ma wpływu styl życia. Jednak dowiedziono, że poprzez regulowanie czynników zewnętrznych można opóźnić i spowolnić rozwój choroby.

cukrzyca u dzieci

Czy Twoje dziecko zachoruje na cukrzycę typu 1? Rola autoprzeciwciał

Naukowcy odkryli po przebadaniu 13000 dzieci z Kolorado, Finlandii i Niemiec, że ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 1 jest większe u dzieci posiadające konkretne geny, a właściwie autoprzeciwciała. Jeśli dziecko posiada dwa z nich, zachorowanie na cukrzycę jest zazwyczaj kwestią czasu.

Innymi słowy choroba ma podłoże genetyczne, jednak to czynniki środowiskowe decydują o tym, czy i kiedy choroba się uaktywni.

Cukrzyca typu 1 w 43% przypadków diagnozowana jest u dzieci do 5 roku życia, w 70% przypadków do 10 roku życia, w 84% po 15 roku życia. Wykazano również, że cukrzyca typu 1 rozwija się statystycznie szybciej u dziewczynek niż u chłopców.

Cukrzyca u dzieci objawy

Obserwując dziecko, warto zwrócić uwagę na wszystkie objawy, których wcześniej nie było,

  • bardzo częste oddawanie moczu,
  • siusianie więcej niż raz w ciągu nocy
  • duże pragnienie, picie raz za razem kolejnego napoju,
  • moczenie się – zwłaszcza jeśli wcześniej się to nie zdarzało,
  • zmęczenie, senność w ciągu dnia,
  • zmęczenie zwłaszcza po bogatym w węglowodany posiłku,
  • niechęć do dłuższego chodzenia,
  • utrata wagi,
  • zaparcia,
  • nawracające infekcje,
  • nieświeży oddech,
  • brak apetytu lub nieposkromiony głód,
  • drażliwość, agresja,
  • bardzo sucha skóra na łokciach, kolanach,
  • bóle brzucha, nudności.

Sposoby zapobiegania cukrzycy u dzieci

Choć lekarze i naukowcy nie znają jeszcze metody zapobiegania rozwojowi cukrzycy typu 1, nie są znane sposoby działania, które w 100% zablokują ryzyko zachorowania, mimo to mamy wiedzę na temat opóźniania wystąpienia objawów choroby.

Według specjalistów pomocne może być:

  • długie karmienie piersią dziecka,
  • podawanie witaminy D dziecku,
  • odpowiednie żywienie dzieci w pierwszym roku życia: naukowcy z University of Colorado w Aurora opublikowali swoje wnioski w „JAMA Pediatrics”. Donoszą, że zbyt wczesne (przed czwartym miesiącem życia) i zbyt późne (w szóstym miesiącu życia! lub później) rozszerzanie diety  zwiększa u osób genetycznie predysponowanych do cukrzycy rozwój choroby odpowiednio o 97 i 202 procent. Co równie istotne, karmienie piersią w trakcie rozszerzania diety znacznie obniża ryzyko zachorowania na cukrzycę. Wnioski? Według naukowców najbezpieczniejszym czasem na wprowadzanie nowych składników do diety dziecka jest okres między 4 a 5 miesiącem życia, oczywiście w połączeniu z karmieniem piersią. Ze względu na wiek dziecka rzecz jasna proponowane porcje powinny być niewielkie,
  • kontrolowanie wagi dziecka – naukowcy z Norweskiego Instytutu Zdrowia Publicznego w Oslo odkryli, że dzieci, które rodzą się małe i bardzo szybko przybierają na wadze w pierwszym roku życia są bardziej narażone na rozwój cukrzycy niż wolniej rosnący rówieśnicy,
  • umiejętne radzenie sobie ze stresem – duży stres, traumatyczne przeżycia aż trzykrotnie zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy u dziecka (o czym można przeczytać w czasopiśmie „Diabetologia”)
  • unikanie infekcji, dobre leczenie – czynnikiem, który może zainicjować rozwój choroby jest infekcja.

Rozwój cukrzycy typu 1 jest bardziej prawdopodobny, jeśli w trakcie porodu dojdzie do powikłań. Powikłania zwiększają ryzyko zachorowania aż o 93%.

Ponadto ryzyko rośnie, jeśli dziecko rodzi się przed czasem, matka dziecka sama ma cukrzycę.

Czynnikiem negatywnym jest palenie papierosów, a także wysoka waga kobiety Jeśli przyszła mama w ciąży (już w pierwszym trymestrze) jest otyła, ryzyko rozwoju cukrzycy u jej dziecka dramatycznie rośnie.

Jesteśmy tu dla Ciebie. Podejmujemy tematy, które dla nas, Rodziców, są ważne. Miło nam Ciebie gościć na naszej stronie! :) Pozostaw ślad po sobie w komentarzu! Jeśli prowadzisz bloga, chętnie Cię odwiedzimy! :)

Komentarze

Odpowiedz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  1. lavinka lavinka

    Ciekawe, że to kolejny głos za tym, ze rozszerzanie diety po 6 miesiącu wcale nie jest takie zdrowe.